مهارت خودآگاهی یکی از مهمترین مهارت های زندگی است اما قبل از آن ببنیم مهارت های زندگی چیست ؟
منظور از مهارت های زندگی آن دسته از توانایی های روانی – اجتماعی است که فرد را برای مقابله مؤثر با مشکلات زندگی یاری می بخشد. این توانایی ها فرد را قادر می سازد تا در رابطه با سایر انسان ها، جامعه، فرهنگ و محیط خود، مثبت و سازگارانه عمل کند و سلامت روان خود را تامین نماید.
اهداف مهارت های زندگی
تقویت اعتماد به نفس
تقویت روحیه مشارکت و همکاری
کمک به شناسایی و بیان احساسات
تامین سلامت جسمی و روانی
تقویت مهارت های ارتباطی
ارتقای سازگاری فرد با خودش، دیگران و محیط زندگی اش
انواع مهارت ها
1- مهارت خودآگاهی
2- مهارت کنترل خشم
3- حل مسئله
4- مهارت برقراری ارتباط سالم
مهارت خودآگاهی
حتما تا به حال شنیده اید که می گویند اگر خودت را بشناسی خدا را هم شناخته ای. این جمله نشان دهنده اهمیت خودشناسی در انسان است. کسب این مهارت به شما کمک می کند تا شناخت بیشتری از خود، خصوصیات رفتاری، نیازها، خواسته ها، اهداف، نقاط ضعف و قوت، احساسات، ارزش و هویت خود داشته باشید.
شناخت خود فیزیکی اولین بخش از مهارت خودآگاهی
شناخت خود فیزیکی
اولین بخش از خود که آسان تر از جنبه های دیگر قابل شناسایی است، خود فیزیکی است که به حس و تصوری گفته می شود که نسبت به بدن خود داریم. باید بدانیم که بخشی از ارتباط ما با دیگران از طریق زبان بدن یا ارتباط غیرکلامی است. شاید بدون آنکه خود کاملا مطلع باشیم با بدنمان پیام های مختلفی ارسال می کنیم پس باید آگاه باشیم با بدن خود چه پیامی را ارسال می کنیم.
تمرین شناخت خود فیزیکی
1- کدام مشخصات ظاهری خود را خیلی می پسندیم و کدام را نه؟
2- دوست داریم کدام ویژگی مان تغییر کند؟
3- کدام مشخصات ظاهری ما شباهت زیادی به والدینمان دارد؟
قدم بعدی، بعد از تمرین شناخت خود فیزیکی بررسی و شناخت نقاط قوت و ضعف خود فیزیکی است:
بررسی و شناخت نقاط قوت و ضعف خود فیزیکی
برای انجام این بررسی برای شما دو تمرین در نظر گرفته ایم.
تمرین 1
یک ورق کاغذ بردارید و در جایگاه سوم شخص توصیفی از خودتان بنویسید: مثلا سمانه جعفری دختری است بلند قد که در سال دوم دبیرستان مشغول به تحصیل در رشته تجربی است…
تمرین 2
از خود بپرسید کدام سه کار را می توانم به خوبی انجام دهم؟ و مهم ترین کاری که در زندگی ام انجام داده ام چیست؟
سعی کنید بدون ویرایش و با سرعت در مدت 5 دقیقه این کار را انجام دهید.
در مهارت خودآگاهی میآموزیم که با تکیه بر نقاط قوت خود، در جهت بهبود نقاط ضعف خود تلاش کنیم. افراد با استفاده از این آگاهی خود نسبت به نقاط ضعفشان، میتوانند تسلط بیشتری بر خود داشتهباشد
برای داشتن خودآگاهی باید خودارزیابی کنیم. این امر مستلزم تخصیص زمان است. هر روز زمانی را به خودارزیابی اختصاص دهیم. یکی از تکنیک های خودآگاهی این است که دیگران را تشویق کنید که بگویند چه حسی دربارهی ما دارند و چگونه فکر میکنند. پس از خودارزیابی، کمی وقت بگذاریم و به این فکر کنیم که چگونه رهبری هستیم و افرادی که زیر نظرمان کار میکنند، دربارهی ما چگونه فکر میکنند.
چگونه نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید؟