همه ما از گوش دادن به موسیقی دلخواهمان لذت میبریم. برخی اوقات دوست داریم به صورت خصوصی یا ارام به موسیقی گوش دهیم. برخی افراد و مخصوصاً نوجوانان دوست دارند با صدای بلند به موسیقی گوش کنند ولی این دسته از افراد باید بدانندکه صدای بلند هدفون در نزدیکی پرده گوش میتواند صدمات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد و حتی منجر به ناشنوایی شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با کلیه تاثیرات مضر هدفون و هندزفری آشنا کنیم.
چه باور کنید چه نه، یک هدفون کوچک، ساده و به نظر بی آزار میتواند به اندازه صدای موتورسیکلت و اره درخت بری مضر باشد. این دستگاهها به اندازه 100 دسیبل صدا تولید میکنند. این مقدار صدا در زمان کمتر از نیم ساعت میتوانند به گوش انسان آسیب برسانند.
بلندترین درجه صدای یک هدفون یا یک پخش کننده صوتی صدایی در حدود 85 دسیبل دارد. به همین دلیل، آسیب شدید به گوش و حتی ناشنوایی دائمی، یکی از تاثیرات مضر هدفون و هندزفری است. این نوع نقص بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده میشود.چطور یک صدا باعث کم شنوایی یا ناشنوایی میشود؟
ساختمان گوش
ساختمان گوش از سه قسمت تشکیل شده است. گوش بیرونی، گوش میانی و گوش داخلی. گوش میانی از قسمتی حلزونی مانند تشکیل شده که دارای سلولهای موهای کوچک است. این سلولها در انتقال صدا به مغز کمک میکنند. صدای بلند به این سلولها آسیب میرساند و ایجاد مشکل در این سلولها باعث میشود ناحیه حلزونی گوش میانی نتواند پیام را به طور صحیح به مغز منتقل کند.
برعکس قسمتهای مختلف بدن که بعد از صدمه بهبود مییابند، سلولهای گوش میانی در صورت صدمه دیدن بهبود نمییابند. با صدای بلند هر چه این سلولها بیشتر اسیب ببینند، شنوایی فرد کاهش پیدا میکند.
چه باید کرد؟ راه حل و روش پیشگیری از پیدایش این مشکل چیست؟
مشکل کم شنوایی به این صورت است که به صورت تدریجی خود را نشان میدهد و وقتی فرد اسیب دیده متوجه میشود که دیگر خیلی دیر شده است.
بهتر است نشانههای این مشکل و تاثیرات مضر هدفون و هندزفری را بدانیم.
- ایجاد صدای وزوز، زوزه یا دینگ دینگ پس از شنیدن صدایی بلند
- عوضی شنیدن یا شنیدن صدای بلند به صورت مبهم یا بافرکانس ضعیف
اگر این نشانهها را داشتیم چه کنیم؟
با دیدن این نشانهها، سریعاً به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. معمولاً پزشک یک سری تست شنوایی از شما میگیرد تا متوجه شود چقدر صدای بلند گوش را تحت تاثیر قرار داده است.از هدفونمان به درستی استفاده کنیم
حتماً این اصطلاح را شنیده اید که میگویند “میانه رو باشید”. رابطه صدا با گوش مانند رابطه شیرینی خوردن با اضافه وزن دارد. هر چه بیشتر شیرینی بخوریم زودتر اضافه وزن پیدا میکنیم. در مورد صدای بلند و کاهش شنوایی هم همین طور است. سعی کنید با صدای اهسته موسیقی گوش کنید.
پزشکان قانون خاصی را در این باره وضع کرده اند. سعی کنید بالاترین حد صدا را 60 درصد کل صدا قرار دهید. بیش از یک ساعت به موسیقی گوش فرا ندهید. صدای هدفون باید به اندازه ای باشد که فرد بغل دستتان صدای ان را نشنود. در غیر این صورت خطرات استفاده از هدفون و هندزفری، شما را تهدید میکند.
خطرات استفاده از هدفون و هندزفری طبق آمار
سازمان بهداشت جهانی (WHO) تخمین زده است که حدود یک میلیارد جوان در سراسر جهان ممکن است به دلیل عادات ناایمن گوش دادن که از طریق گوشی تمرین میکنند، در معرض خطر از دست دادن شنوایی باشند. به همین علت، افراد زیادی تاثیرات مضر هدفون و هندزفری را تجربه میکنند.
نگرانی اصلی در مورد هدفون، میزان بسیار بالای صدای آن هنگام گوش دادن به موسیقی است. با این حال، باید توجه داشت که مدت زمان طولانی استفاده از هدفون نیز یکی از نگرانیهای اصلی است.
صدای بلند کردن هدفون چگونه به گوش شما آسیب میرساند؟
هدفونها امواج صوتی تولید میکنند که به گوش ما میرسد و پرده گوش را به لرزش در میآورد. این ارتعاش از طریق استخوانهای کوچک به گوش داخلی سرایت میکند و به حلزون گوش میرسد که محفظه ای در گوش داخلی است که پر از مایع است و از هزاران تار موی کوچک تشکیل شده است. هنگامی که این ارتعاش به حلزون گوش میرسد، مایع به لرزه در میآید و موها نیز حرکت میکنند. هر چه صدا بلندتر باشد، ارتعاشات قویتر و حرکت موها بیشتر میشود.
قرار گرفتن مداوم و طولانی مدت در معرض موسیقی بلند باعث میشود که سلولهای مو در نهایت حساسیت خود را نسبت به لرزش از دست بدهند. گاهی اوقات صدای بلند موسیقی باعث خم شدن یا تا شدن سلولها میشود که منجر به احساس کم شنوایی موقت میشود. سلولهای مو ممکن است از این ارتعاشات شدید بهبود یابند یا نه! با این حال پس از بهبودی نیز ممکن است فرد دچار کم شنوایی یا ناشنوایی شود و این یکی از تاثیرات مضر هدفون و هندزفری برای گوش است.
عوارض جدی استفاده از هدفون و هندزفری
در ادامه برخی از تاثیرات مضر هدفون و هندزفری بر گوش را ذکر میکنیم.
وزوز گوش
میتوان گفت این عارضه، یکی از شایعترین تاثیرات مضر هدفون و هندزفری بر روی گوش است. سلولهای مویی آسیبدیده در حلزون گوش میتواند منجر به صدای زنگ، وزوز یا غرش در گوش یا سر شود. این نویز الکتریکی ناشی از وزوز گوش است.
هایپراکوزیس
بیش از 50 درصد از افرادی که از وزوز گوش رنج میبرند، مستعد حساسیت بالا به صداهای طبیعی محیطی نیز هستند. این وضعیت به عنوان Hyperacusis که یکی از اثرات نامطلوب استفاده از هدفون و هندزفری است، شناخته میشود.
کم شنوایی
همانطور که در بالا ذکر شد، موسیقی با صدای بلند یا قرار گرفتن در معرض طولانی مدت باعث خمیدگی بیش از حد و شدید سلولهای مو میشود. وسعت این مشکل، میتواند منجر به از دست دادن شنوایی موقت یا دائمی شود.
سرگیجه
بروز سرگیجه نیز از اثرات مضر هدفون و هندزفری است. در بسیاری از مواقع افزایش فشار در مجرای گوش به دلیل صدای بلند نیز میتواند منجر به سرگیجه شود.
عفونت گوش
از آنجایی که هدفون مستقیماً در مجرای گوش قرار میگیرد، عبور هوا را مسدود میکند که احتمال عفونت در گوش را افزایش میدهد. استفاده منظم و طولانی مدت از گوشی نیز باعث افزایش رشد باکتریها میشود. عفونت گوش، یکی از خطرات جدی استفاده از هدفون و هندزفری است.
استفاده بیش از حد از موم گوش
استفاده طولانی مدت از گوشی باعث ایجاد موم بیش از حد گوش نیز میشود که احتمال وزوز گوش، مشکلات شنوایی، گوش درد و عفونتهای مکرر گوش را افزایش میدهد.
درد در گوش
ممکن است همه ما حداقل یکبار هم که شده، گوش درد را تجربه کرده باشیم. البته همیشه علت این درد، استفاده از هدفون و هندزفری نیست؛ اما میتوان گوش درد را از تاثیرات مضر هدفون و هندزفری دانست. این درد اغلب به گوش داخلیکشیده میشود و منجر به درد در مجاورت گوش یعنی از فک به بالا میشود.
عوارض هندزفری برای مغز
امواج الکترومغناطیسی که هدفون ایجاد میکند در دراز مدت باعث ایجاد مشکلاتی برای مغز میشود. سطوح بالای صدای دسی بل، عایق را از رشتههای عصبی که سیگنالها را از گوش به مغز منتقل میکنند، حذف میکند. عفونت گوش نیز میتواند بر مغز تأثیر بگذارد.
با آگاهی از عواقب آن و با ایجاد تغییرات کوچک معمولی میتوان گوش را از عوارض جدی استفاده از هدفون و هندزفری نجات داد.
بی اطلاعی از دنیای بیرون
گوشهای شما یک اندام حسی مهم هستند. آنها به شما کمک میکنند تا درک بهتری از محیط بیرون داشته باشید. اگر از هدفون استفاده میکنید، بیشتر در معرض تصادف هستید زیرا حس شنوایی شما کار نمیکند. این مورد، یکی از عوارض استفاده از هدفون و هندزفری است.
عدم تمرکز
از جمله دیگر تاثیرات مضر هدفون و هندزفری، میتوان به کاهش تمرکز اشاره کرد. بنابراین، بهتر است زمان استفاده از این دو وسیله راکاهش دهید.
چگونه از آسیب شنوایی توسط هدفون جلوگیری کنیم؟
نکات زیر از جمله روشهای جلوگیری از آسیب گوش توسط هندزفری است.
- کاهش صدا
- کم کردن مدت استفاده از هدفون و هندزفری
- استفاده از هدفونهای حذف نویز
- برای جلوگیری از لرزش مستقیم صدا به پرده گوش و همچنین تماس مستقیم با مجرای گوش از مدل روی گوش استفاده کنید
- ضدعفونی مرتب هدفون جهت پیشگیری از تجمع باکتری، عرق و ریزش پوست
- هنگام سفر با ماشین، اتوبوس، قطار یا حتی پیاده روی از استفاده از هدفون خودداری کنید. سفر در وسایل حمل و نقل عمومی پر سر و صدا به دلیل صدای اطراف به میزان دسی بل میافزاید
مضرات استفاده طولانی مدت از هدفون چیست؟
هدفونهای هندزفری اغلب برای گوش دادن به موسیقی در وسایل نقلیه عمومی یا صحبت با تلفن استفاده میشوند؛ اما مطالعات نشان دادهاند که خطر هدفون بیشتر از آن چیزی است که برخی تصور میکنند.
عوارض جانبی شوکه کننده استفاده طولانی مدت از هدفون
هدفونها صدا را تقویت میکنند، بنابراین میزان تاثیرات مضر هدفون و هندزفری برای گوش بسیار زیاد است. زیرا فیلتر صوتی بسیار نزدیک به ساختار حساس گوش داخلی است و در نتیجه احتمال کاهش شنوایی را افزایش میدهد. زیرا قرار گرفتن در معرض سطح بالایی از ارتعاشات صوتی برای طولانی مدت باعث کاهش شنوایی میشود. امواج صوتی پرانرژی سلولهای مویی گوش داخلی را از بین میبرد و همچنین باعث مشکلات شنوایی و زنگ زدن در گوش میشود. سایر تاثیرات مضر هدفون و هندزفری را در ادامه ذکر میکنیم.
اختلال عملکرد شیپور استاش
اختلال عملکرد شیپور استاش به عنوان ناهنجاریهای فشاری در گوش میانی که منجر به علائمی مانند ترکیدن گوش، پری گوش، درد گوش، وزوز گوش، صدای خودکار و غیره میشود.
نکاتی برای استفاده از هدفون
به منظور عوارض جدی استفاده از هدفون و هندزفری، نکات استفاده از هدفون را ذکر میکنیم. محافظت از بدن به خصوص گوش در برابر خطرات بزرگ از استفاده از هدفون در حین ورزش خودداری کنید.
در حین ورزش، جریان خون زیادی به هر یک از ریهها، ماهیچهها و قلب میرسد، در حالی که جریان خون در هر دو گوش حداقل است و در نتیجه احتمال کم شنوایی کامل یا جزئی، یا قرار گرفتن گوش در معرض حساسیت وجود دارد. شما هنگام استفاده از هدفون به اندازه کافی تمرکز ندارید. به همین علت یکی از تاثیرات مضر هدفون و هندزفری، آسیبهای ورزشی ناشی از بی توجهی است.