نحوه ارتباط بهتر با نوجوان تیزهوش

اگر به عنوان والدین یک نوجوان باهوش، فکر می‌کنید که زندگی قرار است برایتان راحت‌تر شود، سخت در اشتباه هستید. ارتباط با یک نوجوان باهوش، همان‌قدر که می‌تواند نقاط قوت و مزیت خودش را داشته باشد، به همان اندازه نیز می‌تواند سخت و چالش‌برانگیز باشد. اینجاست که والدین ممکن است برای ارتباط با فرزند خود، دچار مشکل شوند.

در این مقاله از مجله اینترنتی نوجوان ها، می‌خواهیم راهکارهایی برای ارتباط بهتر با نوجوان باهوش به شما آموزش دهیم. ارتباط با نوجوانان باهوش تیزهوش معمولا دقت و حساسیت بیشتری می‌طلبد و والدین باید از این موضوع آگاهی داشته باشند. اگر دوست دارید که ارتباطی صمیمانه‌تر و سالم‌تر با فرزند خود داشته باشید، این مقاله برای شماست.

پیشنهاد مطالعه: علت شلختگی نوجوانان

1.  خواسته‌ها و انتظارات خودتان را بشناسید

اولین قدم برای ارتباط با نوجوان باهوش، آن است که خودتان را بشناسید. خودشناسی نه فقط برای ارتباط با نوجوان، بلکه برای ارتباط با هر شخص دیگری در زندگی لازم و واجب است. اگر قرار است با نوجوان خود صحبتی داشته باشید، از همان ابتدا پیش خودتان، هدف از آن مکالمه را مشخص کنید.

چه خواسته‌هایی از فرزند خود دارید؟ چه انتظاراتی از او دارید؟ تمام این موارد باید از قبل کاملا برای خودتان واضح باشند. اگر شما با خودتان روراست نباشید و خواسته‌های خود را ندانید، چطور می‌توانید از نوجوان خود انتظار داشته باشید که آن خواسته‌ها را برآورده کند؟ اگر انتظارات شما از نوجوان به خوبی مشخص نباشد، نوجوان شما هم درباره خودش و هم درباره ارتباط با شما، دچار سردرگمی خواهد شد.

شناختن خود برای ارتباط بهتر با نوجوان باهوش خود

پیشنهاد مطالعه: کادو برای دختر نوجوان

2.  کنجکاو باشید، اما قضاوت نکنید

دیگر راهکاری که می‌توانید به کمک آن ارتباط بهتری با نوجوان خود داشته باشید، آن است که از قضاوت کردن او دست بردارید. هیچ کس از قضاوت شدن توسط دیگران خوشش نمی‌آید؛ چه برسد به نوجوانان که در سنی حساس هستند و هرگونه رفتار ناخوشایند می‌تواند تاثیر منفی در آن‌ها داشته باشد.

نوجوانان باهوش ممکن است کارهایی کنند یا حرف‌هایی بزنند که مورد تایید شما نباشد؛ در چنین مواقعی به یاد آورید که خودتان نیز به عنوان والدین، روزی نوجوان بوده‌اید. خودتان را جای فرزندتان بگذارید و سعی کنید بدون قضاوت با او رفتار کنید. هر نوجوان باهوشی حتی اگر در ظاهر بخواهد با حرف‌ها و گفته‌های شما مخالفت کند، در باطن دوست دارد که مورد تایید شما باشد.

حتی اگر رفتار یا اعمال نوجوان خود را تایید نمی‌کنید، او را قضاوت هم نکنید. نظری خنثی در برابر او داشته باشید. راز ارتباط موفق با نوجوان باهوش، آن است که در ارتباط خود با او کنجکاو باشید، مانند یک دوست از او سوال بپرسید و از نیت‌ها و اهدافش آگاه شوید؛ حتی می‌توانید پای ثابت غیبت‌ کردن‌هایش باشید!

قضاوت نکردن نوجوان باهوش خود

پیشنهاد مطالعه: علت گرسنگی مداوم نوجوانان

3.  به‌جای نصیحت کردن، گوش شنوا باشید

در هر نوع ارتباطی، چه در زمان ارتباط با نوجوان باهوش و چه در زمان ارتباط با بزرگسالان، شنونده بودن می‌تواند کلید موفقیت آن ارتباط باشد. درست مورد قبلی، نوجوانان به هیچ وجه از نصیحت شدن خوششان نمی‌آید. خودتان را جای فرزندتان بگذارید؛ آیا اینکه مدام نصیحت شوید و مدام کسی از شما ایراد بگیرد، بعد از مدتی روی اعصابتان نخواهد رفت؟

اینکه در دوره نوجوانی ارتباط کلامی کمتری با نوجوان خود داشته باشید، کاملا طبیعی است. در همان صحبت‌های کوتاه خود نیز سعی کنید که بیشتر شنونده باشید، از چیزهایی که هردو به آن علاقه دارید صحبت کنید و نصیحت کردن را برای مواقع مناسبش قرار دهید. برای فرزند خود یک گوش شنوا باشید.

گذشته از این، مهم‌ترین مواقعی که باید شنوا بودن خود را به فرزندتان نشان دهید، در بحث‌ها و مکالمه‌های جدی‌تر و عمیق‌تر است. اگر در چنین مواقع حساسی بتوانید خودتان را کنترل کنید و به‌جای نصیحت‌کردن و دعوا کردن به نوجوان باهوش خود گوش فرادهید، بدون شک می‌توانید ارتباط خود را چندین پله بهبود ببخشید.

شنونده بودن به جای نصیحت نوجوان

پیشنهاد مطالعه: کادو برای پسر نوجوان

4.  از نوجوان خود نظر بخواهید و کمک بگیرید

یکی از دوست‌داشتنی‌ترین رفتارها برای نوجوانان باهوش، آن است که نظرشان پرسیده شود. نوجوانان با نظردهی و کمک کردن به دیگران در امور مختلف، بدون شک رضایت بیشتری از خودشان خواهند داشت و این رضایت باطنی می‌تواند در افزایش اعتماد به نفس و رشد مهارت‌های اجتماعی آن‌ها، تاثیر مثبت داشته باشد.

یکی از هوشمندانه‌ترین راهکارها برای ایجاد ارتباط بهتر با نوجوان باهوش، آن است که جایگاه او را از بدزدید! گاهی به چشم والد به فرزند خود نگاه کنید، از او بخواهید که در اموری که از نظر شما برایش مقدور است، نظر بدهد. برای انجام برخی از کارها، برای برخی از تصمیم‌گیری‌ها از او کمک بگیرید و او را با خود شریک کنید. بعد از مدتی، خودتان از نتیجه این کار شگفت‌زده خواهید شد و در نهایت نیز نوجوان سالم‌تری را تحویل جامعه خواهید داد.

نظرخواهی از نوجوان خود

پیشنهاد مطالعه: سن نوجوانی چند سالگی است

5.  حواستان به ارتباط غیرکلامی نیز باشد

همان‌ طور که حواستان به ارتباط‌های کلامی نیز هست، باید به ارتباط غیرکلامی با فرزند خود نیز توجه داشته باشید. بنا بر آماری که در این زمینه وجود دارد، بسیار از نوجوانان باهوش ممکن است همیشه برای ایجاد ارتباط کلامی تمایل نداشته باشند. اما در عوض نیازها، احساسات و افکار آن‌ها را می‌توان از زبان بدنشان متوجه شد.

اگر در خانه یک نوجوان پسر دارید، باید بدانید که خیلی از اوقات، ارتباط او با شما به صورت غیرکلامی و از طریق زبان بدن است. معمولا پسرهای نوجوان تمایل کمتری به حرف زدن درباره احساسات و افکار خود دارند و این وظیفه والدین است که بتوانند زبان بدن فرزند خود را بخوانند و در صورت لزوم، سر صحبت را با او باز کنند.

پیشنهاد مطالعه: راهکار برای کاهش استفاده کودکان از گوشی هوشمند

اگر دیدید که زبان بدن نوجوان شما حاوی پیام‌های منفی است و نشان از حال نامساعد او دارد، او را مجبور به حرف‌ زدن نکنید. در عوض او را به فعالیت وا دارید؛ کارهایی که دوست دارد را انجام دهید و کاری کنید که ذهنش از مشکلات دور شود. برای نوجوان باهوش خود زمینه‌سازی کنید و به‌صورت غیرمستقیم از او دعوت کنید که ارتباط کلامی برقرار کند.

ارتباط غیرکلامی با نوجوان باهوش خود

6- نوجوان را به خاطر کاری که انجام داده سرزنش نکنید

نوجوانان در طول زندگی اشتباهاتی هم دارند که نباید نسبت آن سخت گیری زیاد کرد. نوجوان از طریق اشتباه کردن تجربه می آموزد. وقتی نوجوانتان برای صحبت کردن در باره اشتباه خود به سراغ شما می آید ؛ او را سرزنش نکنید و سعی کنید حرف هایش رابشنوید. او برای کمک گرفتن به سراغ شما امده است پس از او حمایت کنید. با این کار اگر نوجوان اشتباهی انجام دهید اول به سراغ شما خواهد آمد و شما می توانید او را راهنمایی کنید.

 

7. با آرامش گفتگو کنید

معمولا والدین روزهای پر اضطرابی را می گذرانند و احتمالا به هنگام گفتگو با فرزند نوجوانتان ممکن است  با او مشاجره کنید. اما بدانید مشاجره کردن به رابطه سالم شما آسیب می رساند. در چنین مواقعی سعی کنید بحث را ادامه ندهید و به فرزندتان بگویید من نیاز دارم به این موضوع فکر کنم یا بهتر است در این باره بعدا صحبت کنیم .

 

پیشنهاد مطالعه: مهارت دوست یابی در نوجوانان

[row]

[col span__sm=”12″]

[accordion title=”سوالات متداول”]

[accordion-item title=”آیا ارتباط با نوجوانان باهوش مشکل است؟”]

نمی‌توان گفت که این ارتباط مشکل است؛ هرچند که ارتباط با نوجوانان در سنین نوجوانی چالش‌برانگیر است، اما ارتباط با نوجوان باهوش ظرافت‌های خاص خودش را دارد.

[/accordion-item]
[accordion-item title=”اولین قدم برای ارتباط موثر با نوجوان باهوش چیست؟”]

اولین قدم، خودشناسی است. والدین باید ابتدا نیازها، خواسته‌ها و انتظاراتشان از نوجوان را بشناسند و سپس آن‌ها را با نوجوان خود مطرح کنند.

[/accordion-item]
[accordion-item title=”شنوا بودن چه تاثیری در ارتباط با نوجوان باهوش دارد؟”]

نوجوانان از مدام نصیحت شدن بیزار هستند. به‌جای آن توصیه می‌شود که والدین نقش گوش شنوا برای فرزندان خود داشته باشند تا بتوانند اعتمادی عمیق‌تر و برپایه اعتماد با آن‌ها داشته باشند.

[/accordion-item]

[/accordion]

[/col]

[/row]

منابع

pathways2wellness

daniel-wong

5/5 - (1 امتیاز)
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها
پیشنهاد نوجوان‌ها