اصلا توانایی کنترل خودم را ندارم

پرسش

سلام. نوجوانی 14 ساله هستم. اصلا توانایی کنترل خودم را ندارم. سر چیز های خیلی کوچکی گریه می کنم. اگر کوچک ترین اشتباه ساده ای بکنم تا عمر دارم یادم نخواهد رفت و همین موضوع باعث مشکلات زیادی برای من شده. یکی از مشکلاتم اینه که سر کلاس خیلی حواس پرت هستم و به صورت ناخود آگاهی فکرم به جای دیگه ای پر می کشد. چه کار کنم تا دیگر مسائل و مشکلات زندگی برایم کم اهمیت تر باشد. در ضمن اصلا توانایی برقراری ارتباط با دیگران و حرف زدن را ندارم حتی نمی توانم برای خودم از مغازه ای خوراکی بخرم یا سوالی از معلمم بپرسم و اصلا دوستی ندارم.

پاسخ خانم دکتر سلیقه دار، مشاور و روانشناس سایت

دوست خوبم

یکی از مهم ترین نکات در رفتار تو این است که توانستی نامعمول بودن این رفتار را بپذیری و همین نشانه خوبی است که تو به زودی خواهی توانست تغییرات زیادی را در رفتارت ایجاد کنی. برای این منظور چند راهکار ساده می تواند راهگشا باشد اما در عین حال دریافت توصیه ها و راهکارهایی که یک مشاور بعد از شناخت تو ارائه می دهد هم تاثیرات زیادی خواهد داشت.

اول اینکه حتما برای خودت دفترچه ای داشته باش که بتوانی اغلب اوقات آن را همراه خودت داشته باشی. وقتی مشغول کار خاصی که نیازمند تمرکز است هستی مانند تماشای یک فیلم و یا حضور در کلاس درس در ذهنت به خودت یادآور شو که الان فقط می خواهم این فیلم را ببینم و یا الان فقط می خواهم به این درس گوش دهم و یا این مساله را حل کنم. همین یادآوری به ذهن تو کمک می کند تا به هر جایی که خواست پرواز نکند. اما در حین انجام کار مورد نظر حواست باشد که آیا ذهنت درگیر موضوع مورد نظر است و یا اینکه حواست پرت شده است؟ به محض اینکه متوجه شدی که ذهنت به موضوع دیگری فکر می کند دفترت را باز کن (البته می تواند این دفتر در اینجا فقط یک برگ کاغذ سفید باشد) و روی آن یک یا دو کلمه درباره آن چیزی که به آن فکر می کردی بنویس. مثلا در ساعت تفریح به دوستت چیزی گفتی که حالا از آن پشیمان هستی. اسم دوستت را روی آن کاغذ بنویس و به خودت بگو من تا پایان این مساله یا این فیلم یا این کلاس به این موضوع فکر نمی کنم اما بلافاصله بعد از این زمان حتما به آن فکر خواهم کرد. بهتر است برای شروع، وعده زمانی که می خواهی به خودت بدهی تا بعد به  آن موضوع فکر کنی کوتاه باشد مثلا تا زمان شروع تبلیغ بین فیلم و یا تا انجام این قسمت از مساله و… به شکلی که ذهنت مجبور نباشد زمان زیادی را برای فکر کردن به موضوع مورد نظرش صبر کند. اما وقتی زمان آن رسید بدون اینکه کار دیگری انجام دهی حتما به آن موضوع فکر کن.

اگر این کار را با جدیت دنبال کنی به زودی خواهی دید که چطور می توانی کنترل ذهنت را به دست بگیری و به جای اینکه هر موقع ذهنت دلش بخواهد به هر چیزی فکر کند تو بتوانی انتخاب کنی که در چه زمانی درباره چه موضوعی فکر کنی.

در مورد ارتباط با دیگران در سن و سال تو بهترین راهکار ایجاد شرایطی است که تو مجبور به این کار شوی. برای خودت جدولی به تفکیک روزهای هفته داشته باش و مثلا با خانواده هماهنگ کن که برخی از خریدهای خانه را به تو واگذار کنند. اوایل بد نیست همراه یک فرد دیگر این کار را انجام دهی ولی او تنها در کنارت باشد و تو مجبور باشی همه کارها را عهده دار شوی. اما بعد کم کم تلاش کن که مثلا فردی که همراه تو است در بیرون از مغازه منتظر تو بماند و تو به تنهایی وارد شوی و خریدی را انجام دهی. هر بار این موفقیت هایت را در روز های هفته در جدول بنویس و ببین هر روز چقدر می توانی تعداد آنها را بیشتر کنی. یقین داشته باش که این راه های ساده برای تو بسیار تاثیرگذار خواهند بود.

موفق باشی

کاربران عزیز

شما می توانید سؤال خود را از طریق راه های زیر ارسال نمایید:

1- ارسال پرسش از طریق دیدگاه (کادر پایین صفحه)

2- ارسال پرسش به آدرس ایمیل info@nojavanha.com

3- ارسال پرسش به آیدی تلگرام @site_nojavanha

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها
پیشنهاد نوجوان‌ها