عاشورای حسینی
ایام عاشورای حسینی است. قیامی که درس های بزرگی مثل امر به معروف و نهی از منکر به ما داد، هرگز از یادها نخواهد رفت، هم چنانکه زینب کبری(س) در بارگاه یزید فرمودند: به خدا قسم هرگز نمی توانی(نه تو و نه دیگران) یاد و خاطره ما را از تاریخ و اذهان پاک کنی.
به همین مناسبت تا پایان ماه محرم نکاتی از این نهضت عظیم و پیام های آن را برای شما دوستان عزیز بیان می کنم.
تعریف امر به معروف و نهی از منکر
معروف یعنی هر چیزی که عقل و نقل( قرآن و سنت ) آن را به عنوان کار خوب و امر پسندیده بپذیرد. منکر هم هر چیزی است که عقل و کتاب و سنت آن را به عنوان شر و زشتی بپذیرد و
امر به معروف وظیفه همه مسلمانان است، اختصاص به یک فرد یا گروه با بخش خاصی ندارد. امر به معروف از جایگاه قدرت سخن گفتن است نه سخنرانی و موعظه و مقاله نوشتن و …که این ها کارهای آسانی است. امر به معروف دستور جلوگیری عملی از زشتی هاست.
احیای امر به معروف و نهی از منکر
پیامبر اکرم(ص) فرمودند: هیچ کس نباید در جامعه اسلامی از خود سلب مسئولیت کند و بگوید: به من چه؟ و یا دیگری را مسئول نداند و به او بگوید: به تو ربطی ندارد، من با مال خودم گناه می کنم و بد عاقبتی من به خودم مربوط است.
فرمودند: انسان هم دارای جنبه فردی است و هم جنبه جمعی و اجتماعی. لذا به دیگران وابسته است.
در این راستا پیامبر اکرم برای روشن شدن موضوع امر به معروف و نهی از منکر مثالی می زنند و می فرمایند:
افراد جامعه مانند سرنشینان یک کشتی اند که با آب و خطر مرگ و غرق شدن روبه روست. اگر یکی از مسافران این کشتی به همراه خود تیشه و یا اره ای ببرد و با آن زیر صندلی خود را سوراخ کند و در برابر اعتراض دیگران به وی که چه میکنی بگوید: زیر صندلی خود را سوراخ می کنم وبه شما ارتباطی ندارد و افراید ساده لوح هم کاری به او نداشته باشند
و بگویند: زیر صندلی خودش را سوراخ می کند و کاری با ما ندارد و او را رها کنند، زیرصندلی شکاف بر می دارد و از شکاف آن آب دریا وارد کشتی می شود و کشتی و همه مسافران را به کام دریا می برد.
اما اگر به او بگویید: اگر می خواهی زیر صندلی خود را سوراخ کنی برو و در جایی زندگی کن که تنها باشی و تنها زندگی کنی، زندگی در کشتی زندگی جمعی است این کار درست است و بعد از آن باید تیشه را از دست او گرفت تا همگان نجات یابند وگرنه همه می میرند.
بذل جان در راه امر به معروف
جریان امر به معروف چنین است عزم جمعی و ملی می خواهد تا تیشه را از خرابکار بگیرد. تا همه به ساحل مقصد و مقصود برسند. حسین ابن علی در این راستا قدم برداشت. وی برای احیای امر به معروف و نهی از منکر از جان خود و عزیزانش گذشت. سکوت در برابر حکومت یزید و یزیدیان و عدم افشای زشتکاری و بی دینی آنان، در پوسته دین موجب نابودی دین رسول خاتم می شد. لذا سالارشهیدان در جایی که دیگر کلام و موعظه و نصیحت نتیجه ای نداشت. با بذل جان حقیقت امر به معروف را با قدرت و صلابت محقق فرمود.
تلخیص شده و برگرفته با دخل و تصرف از بیانات آیت الله جوادی آملی