همه ما برای زندگی خود اهدافی داریم؛ همه ما رویاهایی در زندگی داریم که برای رسیدن به آنها تلاش میکنیم. اهداف و رویاها به ما انگیزه میدهند و برای حرکت به سمت جلو، مانند یک نیروی محرک برایمان عمل میکنند. داشتن هدف در زندگی بسیار مهم است؛ بهخصوص اهمیت انتخاب هدف در نوجوانی بسیار بیشتر نیز هست.
در این مقاله از نوجوانها میخواهیم درباره هدفگذاری در دوره نوجوانی برای شما برای صحبت کنیم. در این مقاله خواهیم دید که چرا انتخاب هدف در نوجوانی بسیار مهم است و چرا باید به این موضوع توجه کافی نشان دهیم. همچنین در این مطلب خواهیم دید که چطور میتوان به شکلی درست در این دوران یک هدف مناسب انتخاب کرد.
چرا انتخاب هدف در نوجوانی مهم است؟
به عنوان اولین سوالی که میخواهیم در این مطلب به آن پاسخ دهیم؛ باید ببینیم که چرا اینقدر بر روی انتخاب هدف در دوره نوجوانی تاکید وجود دارد. از جمله مهمترین مزایای انتخاب هدف و همینطور آشنایی با روند هدفگذاری برای نوجوانان، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- هدفگذاری به نوجوانان کمک میکند که بتوانند یک انگیزه بسیار بزرگ در زندگی خود داشته باشند.
- انتخاب هدف به نوجوانان کمک میکند که بتوانند زندگی و آینده خود را آنطور که خودشان میخواهند رقم بزنند.
- داشتن هدف و رسیدن به آن، حتی فرایند تحقق هدف نیز میتواند مفید باشد و کمک کند که عزت نفس نوجوان تقویت شود.
- همچنین انتخاب هدف و تلاش برای رسیدن به آن باعث میشود که نوجوان بتواند روحیه پشتکار و استقامت را در خود تقویت کند.
- با تعیین هدف، نوجوان به خودشناسی میرسد و میفهمد که چه چیزی میتواند بیشتر از چیزهای دیگر به او انگیزه و قدرت بدهد.
- با هدف داشتن نوجوان یاد میگیرد که همیشه ممکن است همه چیز طبق خواستههای او پیش نرود.
- با داشتن هدف، نوجوان یاد میگیرد که در صورت بروز بحران و نیاز، دنبال راهحلهای جایگزین باشد.
- همچنین نوجوان با هدفگذاری و داشتن هدف، یاد میگیرد که برای رسیدن به اهداف خود با دیگران تعامل داشته باشد.
ویژگیهای یک هدف خوب چیست؟
اهدافی که نوجوانان انتخاب میکنند، باید ویژگیهای خاصی داشته باشد. هر هدفی را نمیتوان دستیافتنی یا سازنده دانست. به همین دلیل، یک نوجوان باید بداند که چه هدفی برای او مناسب است، چه هدفی ارزشمند است و مهمتر از همه اینکه چه هدفی میتواند یک هدف واقعی باشد. به باور متخصصان، هدف خوب باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- هدف باید یک چیز کاملا مشخص باشد؛ هدف شما باید با جزئیات کامل تعیین شود و همچنین نباید یک هدف بسیار کلی باشد.
- هدف باید قابل اندازهگیری باشد؛ هدفی خوب است که هر چند وقت یک بار بتوان آن را اندازهگیری کرد و میزان پیشرفت در تحقق آن را سنجید.
- هدف باید دستیافتنی باشد؛ به عبارت دیگر هدف باید طوری باشد که بتوان با کمک امکانات موجود و همینطور استعدادهای فردی به آن دست یافت.
- هدف باید واقعگرایانه باشد؛ اهدافی که بیش از اندازه رویایی و فانتزی هستند بدون شک نمیتوانند گزینه مناسبی برای نوجوانان باشند.
- اهداف باید محدوده زمانی داشته باشند؛ اهداف باید یک تاریخ مشخص برای دستیبابی داشته باشند، برای مثال میتوانند کوتاه مدت یا بلند مدت باشند.
والدین چطور میتوانند در انتخاب هدف به نوجوان کمک کنند؟
در انتخاب هدف در نوجوانی، والدین میتوانند نقش مهمی را برای فرزند خود ایفا کنند. هرچند که انتخاب هدف تماما باید توسط خود نوجوان انجام شود، تماما بر اساس میل و خواسته او باشد و هیچ فشاری از طرف دیگران بر دوشش نباشد، اما والدین میتوانند با رعایت نکتههایی که در ادامه خواهیم گفت، این مسیر را برای آنها هموار کنند.
والدین با راهکارهای زیر میتوانند به فرزند خود در انتخاب هدف در نوجوانی کمک کنند:
- والدین میتوانند الگوی هدفگذاری برای نوجوان خود باشند؛ برای انتخاب هدف و برنامهریزی برای آن، والدین میتوانند بهترین معلم و راهنما باشند.
- والدین میتوانند در برنامهریزی برای رسیدن به هدف کمک کنند؛ والدین میتوانند امکاناتی را برای تحقق اهداف نوجوان فراهم کنند و همچنین موانعی که را که عبور از آنها برای نوجوان دشوار است از سر راه بردارند.
- والدین باید نوجوان را در رسیدن به اهدافش آزاد بگذارند. والدین تنها باید یک گوشه نظارهگر باشند و اجازه دهند که خود نوجوان سکان امور را به دست بگیرد و کشتی زندگی خودش را هدایت کند.
- والدین باید تشویقکننده نوجوان خود باشند؛ گاهی اوقات ممکن است هدف نوجوان تغییر پیدا کند، والدین میتوانند در این مواقع نوجوان را تشویق کنند تا نوجوان جا نزند و به مسیرش ادامه دهد.
- در نهایت، والدین باید برای موفقیت نوجوان خود جشن بگیرند؛ والدین میتوانند با جشن گرفتن موفقیت نوجوان و همینطور ایجاد حس ارزشمندی در نوجوان، او را برای رسیدن به اهداف بزرگتر در زندگی یاری کنند.
چند نمونه از اهداف مناسب نوجوانان
حال که میدانیم چطور باید یک هدف را در نوجوانی انتخاب کرد و والدین نیز چه نقشی میتوانند برای تحقق اهداف نوجوانان ایفا کنند، بد نیست که با چند نمونه هدف مناسب دوره نوجوانی نیز آشنا شویم. همان طور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، اهداف را میتوان به دو دسته بلند و کوتاه مدت تقسیمبندی کرد؛ بر همین اساس، میتوان موارد زیر را مثال زد.
چند نمونه از اهداف بلند مدت مناسب برای نوجوانان:
- فارغالتحصیلی با بهترین نمره از دبیرستان
- ساخت یک تیم تفریحی، گیمینگ یا ورزشی با افراد حرفهای
- درست کردن یک پادکست حرفهای یا فعالیت در یوتیوب
- شرکت در یک دوره آموزشی و به دست آوردن مدرک آن
- شرکت در کلاسهای رانندگی و اخذ گواهینامه
- شروع به کار پاره وقت و جمع کردن پول برای خرید چیزی و …
همچنین از اهداف کوتاه مدت نیز میتوانیم به موارد زیر برای شما اشاره کنیم:
- شروع یک عادت جدید که به سلامت و رشد کمک کند
- ژورنال نویسی و شروع به ثبت خاطرات و افکار روزانه
- شروع یک روتین صبحگاهی یا شبانه برای کمک به موفقیت
- مرتب کردن اتاق و تغییر دکوراسیون
- ورزش کردن و مراقبت از پوست
- نوشیدن آب کافی در روز
- تنظیم ساعت مشخصی از روز برای مطالعه
- تعیین ساعاتی از روز به صورت مرتب برای درس خواندن و …
کلام آخر
در این مقاله از وبسایت نوجوانها برای شما از اهمیت هدف در نوجوانی صحبت کردیم. همچنین اهمیت این کار را نیز دیدیم و فهمیدیم که داشتن یک هدف تا چه اندازه میتواند برای یک نوجوان مفید و سازنده باشد. از اصول انتخاب یک هدف مناسب صحبت کردیم و در نهایت نیز راهکارهایی را برای والدین جهت کمک به نوجوان نام بردیم.
در پایان بد نیست که نظر شما را نیز بدانیم. به نظر شما دیگر چه اهدافی میتوانند میتوانند برای نوجوان مناسب باشند؟ والدین از چه راههای دیگری میتوانند به تحقق هدف نوجوانان کمک کنند؟ تجربیات خود را در این زمینه با ما نیز به اشتراک بگذارید.