انواع چای و تاریخچه آن

چای یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌ها در سراسر جهان است که از گیاهی به نام “کاملیا سیننسیس” تهیه می‌شود. این گیاه اصلی‌ترین ماده اولیه برای تهیه چای است و از دو نوع اصلی، چای سبز و چای سیاه تولید می‌شود. چای سبز از برگ‌های تازه گیاه بدون فرآوری زیاد تهیه می‌شود در حالی که چای سیاه از برگ‌های خشک شده تولید می‌شود.

تاریخچه چای به دوران باستان بازمی‌گردد. چای ابتدا در چین کشف شد و سپس به سرعت در سراسر جهان شناخته شد. از آن زمان تاکنون، چای به عنوان یک نماد فرهنگی و نوشیدنی محبوب در اکثر کشورها شناخته شده است.از جمله انواع مختلف چای می‌توان به چای سبز، چای سیاه، چای سفید، چای اولونگ، و … اشاره کرد. هر نوع چای دارای ویژگی‌ها و خواص منحصر به فرد خود است که بعضی از آن‌ها ممکن است برای بهبود سلامتی و روحیه مفید باشند.

در کشور ما نیز چای به عنوان یک نوشیدنی محبوب شناخته شده است. مردم ایران عمدتاً چای سبز و چای سیاه را مصرف می‌کنند. همچنین، در مناطق مختلف کشور، از جمله شمال و جنوب، نوشیدنی‌های محلی بسیار دیگری بر پایه چای تهیه می‌شود که هرکدام دارای طعم و خواص خاص خود هستند.بسیاری از مردم به دلیل خواص آن، چای را به عنوان یک داروی طبیعی استفاده می‌کنند. برخی از خواص چای شامل کاهش استرس، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش خطر بروز بعضی از بیماری‌ها و … می‌باشد.

تقریباً 1500 رقم مختلف چای وجود دارد که همگی دارای سبک، طعم و رنگ جالب و متنوعی هستند. ویژگی چای، تحت تأثیر ارتفاع باغ، خاک، شرایط باد و دما و البته کیفیت چیدن است. با این همه چای برای انتخاب، یک عمر کاوش لذت بخش در پیش است.

چای سیاه

زمان پیدایش چای سیاه نامشخص است اما به نظر می آید چینی ها از قرن هفتم میلادی از این نوشیدنی لذت می برده اند  این چای از فناوری برگ های چای به دست می آید این چای طعمی دلچسب و کمی تلخ دارد و کافئین آن از بقیه چای ها بیش تر است.

چای سیاه در سرتاسر جهان در مناطق جغرافیایی و آب و هوای مختلف رشد و فرآوری می شود. برخی از بزرگترین تولیدکنندگان چای سیاه امروزه آفریقا، هند و سریلانکا هستند.

انواع چای و تاریخچه آن

با گسترش فرهنگ چای و فرآوری چای برای صادرات و تجارت در سراسر جهان، کشف شد که چای سیاه اکسید شده بیشتر طراوت و طعم خود را در سفرهای طولانی بهتر از چای سبز که کمتر اکسید شده است حفظ می کند. طول یا عدم وجود مرحله اکسیداسیون در طول فرآوری برگ های کاملیا سیننسیس (چای) باعث ایجاد طعم متمایز چای اولانگ سیاه، سبز و چای سفید می شود.

از انواع چای سیاه می توان به آسام، دارجلینگ، سیلان و کنیا اشاره کرد. حتی مخلوط‌های محبوب صبحانه انگلیسی و ارل گری از برگ‌های چای سیاه درست می‌شوند.

چای سفید

تاریخ این چای که بیش تر در دربار سلطنتی چین رواج داشته به دوران سلسه تانگ  (618-907 میلادی ) بر می گردد البته این چای امروزه بین مردم عادی رواج دارد و بسیاری از طعم شیرین وعطر خفیف آن لذت می برند . میزان کافئین این چای کم است .

چای‌های سفید به طور سنتی از استان فوجیان چین می‌آیند و از جوانه‌های برگ و برگ‌های گونه‌ی چای Da Bai (بیگ سفید) با ساده‌ترین فرآیند از همه چای‌ها تهیه می‌شوند. جوانه های بسیار جوان برگ و برگ های بچه به سادگی جمع آوری و خشک می شوند.. شناخته شده ترین چای های سفید Pai Mu Tan (گل صد تومانی سفید) است که با استفاده از جوانه های برگ جدید و چند برگ بسیار جوان و Yin Zhen (سوزن های نقره ای) که فقط از جوانه های برگ جدید تهیه می شود.

چای سبز

این چای که از ابتدا بین مردم چین و ژاپن رواج داشته است اکنون برای همه مردم دنیا شناخته شده است بسیاری علاوه بر این که از طعم چای سبز لذت می برند از ان برای کاهش وزن و حفظ سطح انرژی پایدار بدن استفاده می کنند . این چای به خاطر خواص درمانی بین مردم محبوب است

انواع چای و تاریخچه آن

بسیاری از چای های سبز هنوز به طور سنتی با دست و با استفاده از روش هایی که از نسلی به نسل دیگر منتقل شده اند، ساخته می شوند. با این حال، اکنون چای های بیشتری در کارخانه های مکانیزه تولید می شود. چای سبز کاملاً اکسید نشده است (در مقایسه با چای سیاه که کاملاً اکسید شده است) و بنابراین اولین مرحله از فرآیند تولید از بین بردن آنزیم هایی است که در غیر این صورت باعث اکسیداسیون می شوند.

برای آنزیم زدایی، برگ های تازه کنده شده را  بخارپز می کنند (برای تهیه چای های نوع سانچا) یا به سرعت در دستگاه ووک یا دستگاه پانینگ می ریزند (برای تهیه چای در ماهیتابه) و سپس با دست یا ماشین غلتان می کنند تا چای به دست آید. ظاهری خاص داشته باشید – برخی از چای ها پیچ خورده، برخی منحنی هستند، برخی به شکل گلوله در می آیند، و غیره. برای حذف تمام آب به جز 3-2 درصد از آب باقیمانده، چای را در اجاق های داغ یا روی اجاق های ذغالی خشک می کنند.

چای اولانگ

این چای نیز مانند دیگر چای ها از محصولات قدیمی و محبوب چینی هاست مراحل آماده سازی چای اولانگ نیز مانند چای سیاه است با این تفاوت که زمان کم تری برای تخمیر آن استفاده می شود این چای نیز فواید درمانی متعددی مانند  کمک به کاهش وزن، افزایش سیستم ایمنی بدن، حفظ سلامت پوست، کاهش کلسترول و فشار خون دارد. رنگ این چای قرمز روشن یا زرد است.

اولانگ به معنای «اژدهای سیاه» است و این چای‌ها به خاطر برگ‌های قهوه‌ای مایل به سیاه و پیچ خورده اولانگ‌های تیره نامگذاری شده‌اند که اغلب ظاهری شبیه اژدهای یا مارهای در حال چرخش دارند. از آنجایی که چای سبز تحت اکسیداسیون قرار نمی گیرد و چای سیاه تحت اکسیداسیون طولانی قرار می گیرد، اولانگ ها تا حدی اکسید می شوند (از 10٪ تا تقریبا 80٪). سه سبک اولانگ وجود دارد

چای تیره (PU ERH)

تعدادی زیرمجموعه چای تیره وجود دارد که Pu Erh (چای معروف یوننان) شناخته شده ترین آنهاست. چای فو یکی دیگر از (استان شانشی) است.تعریف رسمی چینی برای چای Pu Erh این است: “محصولات تخمیر شده از چای سبز برگ های بزرگ که در استان یوننان چیده شده اند”.

با این حال، حتی متخصصان چینی نیز نمی توانند در مورد تعریف واقعی توافق کنند، اما، به طور کلی، Pu Erh چای های یوننان هستند که تا 50 سال در شرایط رطوبت و دما کنترل می شوند تا چای هایی تولید کنند که معمولاً خاکی، بالغ و صاف هستند. طعم و عطر دو نوع چای Pu Erh وجود دارد که با دو روش مختلف تولید می شود: چای Pu Erh با تخمیر طبیعی (همچنین به عنوان چای خام یا چای شنگ شناخته می شود) و چای Puerh تخمیر شده مصنوعی (همچنین به عنوان چای رسیده یا چای شو شناخته می شود).

برای تهیه چای Pu Erh به طور طبیعی تخمیر شده، برگ‌های تازه بوته را خشک می‌کنند، آنزیم‌زدایی می‌کنند، با دست می‌پیچانند و می‌غلتانند، در آفتاب خشک می‌کنند، بخار می‌دهند تا نرم شوند . یا به شکل کیک‌ها یا بلوک‌های مسطح فشرده می‌شوند. از اشکال مختلف سپس چای در شرایط کنترل شده ذخیره می شود تا کهنه شود و ویژگی معمول خاکی خود را به دست آورد.

چای زرد

 فرآوری چای زرد کمترین دانش و کم استفاده ترین سبک چای سازی است که به طور قابل توجهی کمتر از 1٪ از کل تولید چین را تشکیل می دهد. متدولوژی درست کردن چای زرد به مدت یک قرن قبل از کشف مجدد آن در دهه 1970 گم شده بود. مرکز چای زرد  در سیچوان و هنان است و به ندرت در خارج از چین دیده می شود. این فرآیند تا حد زیادی شبیه به چای سبز است، که شامل خشک کردن در برابر  خورشید، پانینگ، بخار دادن و عرق کردن، قبل از خشک شدن نهایی است.

چای بنفش

چای بنفش نوع نسبتا جدیدی از چای است و تنها چند سالی است که به صورت تجاری در دسترس است. این چای از یک گیاه چای برگ بنفش کمیاب تولید می شود که در منطقه آسام هند به طور وحشی رشد می کند. امروزه چای بنفش عمدتاً در کنیا، آفریقا تولید می شود. این چای سبک است  و طعمی ملایم دارد و کافئین بسیار کمی  و آنتی اکسیدان و آنتوسیانین بالایی دارد.

چای بنفش معمولاً به روشی مشابه چای اولانگ تولید می شود. برگ ها برداشت می شوندو قبل از شکل گیری و خشک شدن تحت اکسیداسیون جزئی قرار می گیرند. وقتی چای بنفش دم می‌شود، به لطف رنگ منحصر به فرد برگ‌هایش، رنگ بنفش مایل به قرمز روشن ایجاد می‌کند.

انواع چای و تاریخچه آن

چای بنفش در ابتدا در منطقه آسام هند به طور وحشی رشد می کرد. پس از کشف اولیه، این گیاهان چای منحصر به فرد بعداً به کنیا برده شدند، جایی که بنیاد تحقیقات چای کنیا برای ایجاد رقمی ایده آل برای تولید چای تجاری کار کرد. کنیا که سومین تولیدکننده بزرگ چای تجاری پس از چین و هند است، اکنون به عنوان بزرگترین تولیدکننده چای بنفش پیشتاز است.

ماچا

ماچا نوعی چای سبز پودری است که در ژاپن رایج است. می توان آن را به تنهایی در هنگام هم زدن با آب مصرف کرد و همچنین می توان آن را به لاته، اسموتی و محصولات پخته شده اضافه کرد. ماچا طعمی ملایم و فقط کمی تلخی دارد.

ماچا از گیاهان مخصوص چای تولید می شود که حداقل سه هفته قبل از برداشت در سایه قرار می گیرند. فرآیند سایه زدن باعث افزایش کلروفیل در گیاهان می شود که به آنها رنگ سبز زمردی عمیقی می دهد. همچنین کافئین و ال تیانین موجود در چای را افزایش می دهد و به طعم بی نظیر چای کمک می کند. برگها بلافاصله پس از برداشت بخارپز می شوند تا فرآیند اکسیداسیون متوقف شود.

هنگامی که برگ ها مانند یک چای سبز معمولی شکل گرفته و خشک می شوند، به آنها Gyokuro می گویند. برای تهیه ماچا، این برگ ها را با سنگ آسیاب می کنند و به پودر بسیار ریز تبدیل می کنند.

پودر چای سبز اولین بار در چین در زمان سلسله تانگ تولید شد. در قرن دوازدهم، راهبان چینی هم بودیسم و ​​هم ماچا را به ژاپن آوردند. استفاده رسمی از ماچا توسط راهبان ژاپنی به سرعت رشد کرد و در قرن پانزدهم، محبوبیت آن به طبقات بالای ژاپن گسترش یافت. طی قرن‌ها، یک مراسم چای پیچیده پیرامون ماچا ایجاد شد. امروزه ماچا در درجه اول با ژاپن مرتبط است و دارای تاریخ غنی و اهمیت فرهنگی در داخل این کشور است.

چای مات

میت یک نوشیدنی چای مانند است که از گیاه بومی آمریکای جنوبی تهیه می شود. اگرچه مات با گیاه چای کاملیا سیننسیس ارتباطی ندارد ، اما حاوی کافئین است. ماته به طور سنتی در کدوی توخالی با اضافه کردن برگ ها و آب داغ به کدو تهیه می شود تا دم بکشد. سپس چای از طریق یک نی فیلتر شده به نام بومبیلا مصرف می شود . در بسیاری از کشورهای آمریکای جنوبی، مات با نوشیدن و پر کردن مجدد همان کدویی که از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود، بین گروهی از دوستان تقسیم می‌شود. میت را نیز می‌توان به روشی مشابه سایر چای‌ها ، با خیساندن برگ‌ها  در لیوان  تهیه کرد.

انواع چای و تاریخچه آن

چای گیاهی

اگرچه ما در عامیانه چای های گیاهی را “چای” می نامیم، اما آنها در واقع به چای های واقعی ساخته شده از گیاه کاملیا سیننسیس مربوط نیستند . در عوض، چای های گیاهی از ترکیبی از گیاهان و ادویه های مختلف تشکیل شده است. به طور کلی، چای های گیاهی فاقد کافئین هستند. طیف گسترده ای از انواع مختلف دمنوش های گیاهی ، از جمله چای های تک ماده ای مانند نعناع فلفلی و بابونه ، و همچنین ترکیبات خلاقانه ای از چند گیاه وجود دارد .

دمنوش های گیاهی گاهی اوقات دم کرده گیاهی  نیز نامیده می شود. تترکیبات گیاهی اغلب دارای خواص دارویی هستند و بسته به ترکیب آن می توان برای درمان همه چیز از گلودرد گرفته تا ناراحتی معده استفاده کرد.

تاریخچه کشت چای در ایران

از اوایل قرن بیستم چایکاری در کشورهای ایران و ترکیه آغاز شد. قبل از سال ۱۲۸۰ ه ش کشت چای در ایران رواج نداشت و ایرانیان قدیم به جای چای قهوه می نوشیدند به همین دلیل چای خانه های امروزی همان نام سنتی خود یعنی قهوه خانه را حفظ کردند. در سال ۱۲۸۰ هـ ش مطابق با سال ۱۹۰۱ (م) به علت علاقه دولت وقت ایران به کشت چای در کشور به مرحوم شاهزاده حاج میرزا کاشف السلطنه چایکار که در آن زمان ژنرال کنسول ایران در هند بود مأموریت داده شد تا چگونگی کشت و کار چای و اصول چایسازی را بیاموزد.

مرحوم چایکار پس از مدتها کار و تلاش روی مزارع چای در هند  حدود یکسال و نیم موفق شد اصول و فنون چایکاری را بیاموزد. پس از آن با موافقت دولت وقت هند دو هزار نهال را به ایران آورد بعد از مدتها تلاش و تحقیق و بررسی بهترین محل کشت آن را شهرستان لاهیجان شناخت.

پس از آن مرحوم چایکار با مشقات زیاد قطعه زمینی به مساحت حدود شش جریب در اطراف لاهیجان و همچنین مقداری زمین در اطراف تنکابن یافت و شروع به کشت این گیاه و تهیه چای خشک نمود. مرحوم چایکار بار دیگر در سن ۶۵ سالگی عازم هند و چین و ژاپن شد. متخصصینی را به استخدام دولت ایران در آورد تا چایکاری و چایسازی را به ایرانیان بیاموزند ولی متأسفانه کاشف السلطنه در مراجعت از این سفر در سال ۱۳۰۸ هجری شمسی ۳۱ فروردین ماه از نزدیکی بوشهر با اتومبیل شخصی خود تصادف
کرده و دار فانی را وداع گفت.

پس از کشت چای در لاهیجان کشت این گیاه در سایر شهرهای شمالی ایران از قبیل لنگرود سیاهکل املش رودسر تنکابن رامسر و برخی از شهرهای دیگر شمالی رواج یافت.در سال ۱۳۰۹ سطح زیر کشت چای به ۱۰۰ هکتار رسید و در این سال اولین باغ کشاورزی در تنکابن تأسیس شد.

معرفی نوشیدنی هایی برای کاهش استرس

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها
پیشنهاد نوجوان‌ها