ما در این پست برای شما نکاتی درباره شستشوی انواع موها مانند موی خشک، موی چرب و موی معمولی برای شما عزیزان قرار داده ایم. میدانیم که حالت مو در افراد مختلف متفاوت است، اما واقعیت این است که موها تنها در 3 گروه دستهبندی میشوند؛ موهای چرب، موهای معمولی و موهای خشک. اگر شما تا به حال فکر میکردید که هر سه این حالات را به یک نوع باید شست، سخت در اشتباه بودهاید.
هنگام نظافت موها باید نوع آن را در نظر داشت و همینطور مواد پاککننده مناسب برای شستوشو را انتخاب کرد. مهمتر این که روش شستوشو باید بر مبنای اصولی و صحیح انجام شود تا علاوه بر بهداشت بتوانید پوست سر و موها را به حالت دلخواه کنترل کرده و چربی و خشکی موها را به سوی نرمال سوق دهید. اگر به برچسب شامپوها دقت کرده باشید، روی آن ها نوشته شده مخصوص موهای چرب، خشک، معمولی یا آسیبدیده و رنگ شده. این ویژگیها را براساس ترکیبی از سورفاکتانتها و مواد نرمکننده، به دست میآورند تا هر کس بتواند براساس نوع مو، شامپوهای مخصوص آن مو را انتخاب کند. در اینجا میخواهیم کمی برایتان از شستوشوی موها بگوییم و این که آیا واقعا شامپوهای گیاهی اثربخشی بیشتری دارند؟
موهای چرب را چنگ نزنید
پوست سر بیشتر مردم چرب است اما پوست برخی چربی کمتری دارد و برخی بیش تر که تا حد زیادی بستگی به رفتار فرد با موهایش دارد. این نوع موها را فقط یک روز در میان بدون چنگ زدن، ماساژ دادن و برس کشیدن باید شست و شو داد تا غدد چربی کف سر تحریک نشوند؛ به این طریق که موها را در کف دستها قرار داده و بهطور دورانی پوست سر را بشویید بیآن که ناخنها یا نوک انگشتان با پوست سر تماس حاصل کند. دو دست شستوشو در هر بار استحمام کافی است؛ بعد از زدن شامپو، با آب ولرم یا حتی آب کمی سرد موهایتان را کاملا آبکشی کنید. یادتان باشد شامپویی با PH 7-6 و بیش تر یا شامپوی مخصوص موهای چرب را استفاده کنید. موهای چرب نیاز به مواد نرمکننده ندارند چون این مواد، چربی موها را بدتر میکنند.
موی خشک دارید از آب داغ استفاده نکنید
افراد کمی هستند که پوست کف سرشان خشک است و از خشکی بیش از اندازه موها رنج میبرند؛ برای این نوع از موها نیز شامپو و نرمکننده مخصوص موهای خشک توصیه میشود. در این افراد تعداد دفعات شستوشو باید به حداقل کاهش یابد و اکیداً از شستوشو با آب داغ پرهیز شود، ضمناً از حجم مناسب شامپو هنگام شستوشو استفاده شود. استفاده از شامپوهای کرمی یا روغنها و کرمهای تقویتکننده مو برای موهای خشک توصیه میشود. یادتان باشد شما هم باید بسیار آرام و بدون چنگ زدن و برس کشیدن موها پوست سر را بشویید.
موهای معمولی؛ یک روز درمیان
برای شستوشوی موهای معمولی که پوست سر نه چرب و نه خشک است، بین روش شستوشوی موهای چرب و خشک عمل میشود. برای نگهداری این نوع مو بهتر است از شامپوهای مناسب برای موهای معمولی استفاده شود و به صورت یک روز در میان شستوشوی مو صورت پذیرد. موقع شستوشو باید موها را در کف دستها قرار داد و بهطور دورانی پوست کف سر را شست. این روش شستوشو یک قانون کلی است و کسانی که از این روش پیروی کنند حداقل از نظر شستوشو ریزش غیرطبیعی نخواهند داشت.
موی آسیب دیده به دنبال اسیدیته شامپو
اگر موهای شما بر اثر مواد مختلف مثل مواد مش یا فر یا به هر دلیل دیگری، آسیب دیده یعنی بر اثر دستکاری بیش از حد دچار تخریب شده و پیوندهای گوگردی ساختمان آن تغییر کرده به طوری که دارای خشکی، زبری و عدم استحکام است، بهتر است به اسیدیته شامپو دقت کنید. اسیدیته شامپوها بین قلیایی متوسط تا اسیدی سبک تنظیم میشوند. شامپوهای خنثی یا شامپویی با اسیدیته سبک یعنی شامپوهایی با 6PH تا 7 مو را کمتر متورم کرده و لایه خارجی کوتیکولی مو را کمتر به هم میریزد.
چقدر شامپو استفاده کنیم؟
این بستگی به حجم موهای هر فردی دارد. مثلاً آقایان که موی کوتاهتری دارند، حتی یکبار شامپو کردن هم برایشان کافی است اما خانمهایی که موهایشان بلند است معمولاً با بار اول شامپو کردن، تنها آلودگیهای سطحی از موهایشان پاک میشود و شاید لازم باشد که یکبار دیگر هم به موهای خود شامپو بزنند تا بتوانند احساس تمیز شدن موها را خوب درک کنند.
شامپو بچه برای حساسها
شامپوهای بچهها حالت قلیایی ندارند و بیشتر اسیدی هستند، به همین دلیل برای پوست لطیف بچهها، آزاردهنده نیستند. حالا کسانی هم که پوست و موی حساسی دارند و پس از هر بار شستوشوی مو با شامپوهای معمولی دچار خارش و خشکی پوست سر و موهایشان میشوند، میتوانند از شامپوی بچه استفاده کنند.
شامپو چند دقیقه روی موها بماند؟
اصلاً ضرورتی ندارد که شامپو روی مو باقی بماند. همان زمانی که برای شستوشوی موهایتان با ماساژ دادن شامپو روی آن صرف میکنید، کافی است و دیگر نمیخواهد شامپو را روی سرتان نگه دارید. اما کاندیشنرها باید مدت کمی روی مو بمانند و بعد آبکشی شوند. در مورد شامپوهای درمانی نیز لازم است شامپو به مدت 5-3 دقیقه برای اعمال اثر دارو روی سر باقی بماند و سپس آبکشی شود.
چقدر شامپوی چندکاره موثر است؟
اگر موهایتان به نرمکننده احتیاج دارد از یک حالتدهنده پس از شامپو استفاده کنید نه از یک شامپوی حاوی حالتدهنده. چرا که مشکل است یک شامپو 2 عمل کاملاً متضاد را با هم انجام دهد؛ موها را تمیز کند و در عین حال لایهای روی موها باقی بگذارد. بهعلاوه این پسماندهها روی مو تجمع پیدا کرده و تشکیل چربی (Gareasis) میدهد. علاوه بر این ها گمان نکنید شامپویی که «غنی» و «غلیظ» تبلیغ شده، بهتر است. هدف تولیدکنندگان از افزودن مواد سفتکننده یا نرمکننده به فرآوردههای خود و غلیظ و غنی کردن آن ها، زیباتر کردن شکل ظاهری فرآورده و بازاریابی آن هاست.
استفاده از شامپوهای گیاهی بهتر از شامپوهای شیمیایی است؟
این یک باور و ادعای علمی نیست، چون شامپوهای گیاهی هم دارای ترکیبات شیمیایی هستند. بد نیست بدانید که عصارهگیری از گیاهان بهمنظور تولید شامپو هم با روشهای شیمیایی صورت میگیرد، ضمن این که شیمیایی بودن یک محصول، بهخودیخود مذموم نیست و این کار (تهیه محصولات شیمیایی) هم یک نوع علم محسوب میشود.
آیا شامپوی سیر برای درمان ریزش مو مفید است؟
همه ما میدانیم که سیر، برای درمان بسیاری از بیماریها مانند کاهش قند یا چربی خون مفید است. اما متاسفانه ما عادت داریم که یک ماده را همهکاره کنیم تا کارمان راحت شود! در مورد شامپوی سیر هم همین حالت وجود دارد. مصرف این شامپو ضرری ندارد اما فایده چشمگیری هم برای استفاده از آن گزارش نشده است. همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، برای اثبات اثربخشی یک کالا مانند شامپوی سیر، باید آزمونهای علمی کافی صورت بگیرد تا بتوان آن را تایید کرد.
شامپوهای نارگیل، زیتون و بادام برای موهای خشک است؟
بله. بهطور کلی این نوع از شامپوها میتوانند برای افرادی که موهای خشکی دارند، مورد استفاده قرار بگیرند. برای پیشگیری از سرعت افزایش موخوره فقط لازم است موها از آن حالت خشکی شدید، خارج شوند و روش این کار (استفاده از روغن یا شامپو) دیگر به سلیقه و میل افراد بستگی دارد.
کدام شامپوی گیاهی برای کدام مو؟
کسانی که موهایشان رطوبت کافی ندارد، میتوانند برای حفظ رطوبت مو از شامپوی آلوورا استفاده کنند یا آن هایی که موهایی زبر و خشن دارند، میتوانند مصرف شامپوی آووکادو را برای نرم کردن موها تجربه کنند. شامپوی فلفل هم برای آن دسته از افرادی که پوست سر و موهایشان بیش از اندازه چرب است، میتواند مفید باشد چراکه تاحدی چربی پوست سر و مو را کاهش میدهد.
حنا و شامپوی حنا برای تقویت موها مفید است؟
حنا به شرطی برای مو خاصیت دارد که تمیز و عاری از هرگونه آلودگی محیطی و قارچی باشد. اگر مواظب باشید که حنایتان آلوده نباشد و پوست و موی شما را مبتلا به انواع ناراحتیهای قارچی نکند، استفاده از آن اشکالی ندارد. شامپوی حنا هم که چون در محیط استاندارد کارخانه تهیه میشود، آلودگی خاصی ندارد و شما میتوانید با خیال راحت آن را مصرف کنید.
شامپوی بابونه برای جلوگیری از خارش موها مفید است؟
مطالعاتی هم برای اثبات این مسئله صورت گرفته و اثر ضدخارش بابونه و شامپوی آن مورد تایید قرار گرفته است.
شامپوی جنسینگ جلوی سفید شدن موها را میگیرد؟
خیر. ادعا در مورد اثربخشی شامپوی جنسینگ یا قرص و شامپوی سلنیوم که میگویند جلوی سفید شدن موها را میگیرند، هنوز به اثبات نرسیده بنابراین نمیتوان آن را تایید کرد.
منبع: مجله سیب سبز