اختصاصی نشریه اینترنتی نوجوان ها
در مقایسه با 13 گونه از پستانداران مورد مطالعه که حس بویایی خوبی دارند، دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که فیل های آفریقایی حس بویایی قوی تر و حساس تری دارند. تحقیقات آن ها علت این برتری را بررسی کرده و به این نتیجه رسیدند که در بدن این نوع فیل 2000 ژن بویایی وجود دارد. این تعداد ژن حدودا” 2 برابر ژن های بویایی سگ های خانگی و 5 برابر ژن های بویایی در انسان ها که حدود 400 است، می باشد. آخرین و بیش ترین آمار تعداد ژن بویایی مربوط به موش بوده که دارای رکورد 1200 ژن است.
دانشمندان می گویند وجود این حس بویایی قوی در فیل ها به نیاز آن ها در طبیعت بر می گردد، زیرا حس کردن بوی اطراف برای عملکرد یک فیل بسیار مهم است و مثل داشتن دست برای انسان در لمس اشیاء می باشد. فیل ها با حس بویایی خود محیط زیست و اطراف خود را بررسی و تفسیر می کنند. زیست شناسی به نام نیمورا می گوید: فیل ها با استفاده از حس بویایی خود مانند رانندگانی که از چشم خود برای پیدا کردن مسیر بهره می برند، راه خود را پیدا می کنند.
در جریان این تحقیق دانشمندان 84 نوع ژن جدید بویایی را کشف کردند که مسئول تشخیص بوهای خاص در حیوانات هستند مانند ژن تشخیص بوی غذا در زمین هموار و دشتی بدون درخت که این نوع ژن ها مدام در حال تغییرند. از سوی دیگر برخی از ژن های تکاملی در بدن موجودات وجود دارند که بسیار پایدار هستند و برای بقای هر پستاندار ضروری و لازمند.
البته تحقیقات در رابطه با انواع فیل ها ادامه دارد و عقیده بر این است که ممکن است فیل های آسیایی در این رکورد فیل های آفریقایی را شکست دهند.
در کنار تحقیقات علمی و آزمایشگاهی از نظر رفتاری نیز فیل های آفریقایی نشان داده اند که حس بویایی بسیار قوی دارند. این فیل ها قادرند با بو کردن افراد، تفاوت قبیله ای آن ها را تشخیص دهند.
جالب تر این که اگر باد در جهت موافق بوزد، آن ها می توانند از فاصله بیش از یک کیلومتری بوی انسان را تشخیص دهند و محل حضور او را شناسایی کنند. آن ها حتی توانسته اند از فاصله بیش از 50 متری با استفاده از حس بویایی خود تکه بسیار کوچکی از موز را پیدا کنند.