خلق مد، مجسمه و ابزار زینتی از بازیافت زباله، طرحیست نو که در آفریقا علاقمندان زیادی یافته است. در کنیا این طرح توجه همگان را به خود جلب کرده است، زیرا جدید است، مناسب است و با محیط زیست نیز همخوانی دارد.
آگاهی زیستمحیطی در مد
لندن، پاریس، نایروبی؛ مدتهاست که نایروبی، پایتخت کنیا، یکی از مراکز بزرگ طراحی و مد جهان شده است. بسیاری از طرحها نه تنها منحصر به فرد هستند، بلکه با محیط زیست نیز همخوانی دارند. بازیافت زباله یکی از ابزارهای مهم طراحان در خلق آثار هنری آفریقا شده است. با استفاده از این روش زباله و مواد دورریختهشده به محصولاتی جدید تبدیل میشوند.
زندگی دوباره
“زندگی دوباره” نام کلکسیون جدید نایک جیلاگر کونداکیس است. او برای طرحهایش از لباسهای دست دوم استفاده میکند. این لباسها از اروپا به کشورهای قاره آفریقا فرستاده میشوند. کونداکیس این لباسها را به صورت پارچههایی نوار شکل درمیآورد و سپس با پیوستن آنها به هم با فرمی که خود میخواهد اثری هنری خلق میکند.
خردهشیشه شانس میآورد
زبالههای پلاستیکی و شیشهای در کنیا به وفور یافت میشوند. خانم نانی گروتسی، هنرمند آلمانی، در شهر کیتنگلا، در جنوب نایروبی، مرکزی برای هنرهای شیشهای بوجود آورده است. این مرکز که در آن ۴۰ هنرمند زندگی و فعالیت میکنند، بزرگترین مرکز هنری از این دست در شرق آفریقاست. هنرمندان زبالههای پلاستیکی و شیشهای را جمعآوری کرده، خرد میکنند و از آنها در ساخت آثار هنریشان استفاده میکنند.
زینتآلات رنگارنگ
هنرمندان مرکز هنرهای شیشهای منطقه کیتنگلا در جنوب نایروبی، بخصوص به خاطر خلق زینتآلات رنگارنگ با توجه شدید طراحان مد در کنیا روبرو شدهاند. طراحان از این زینتآلات در تهیه مدهای خود استفاده فراوانی میکنند.
هنر سبز
از زمانی که کیبه پاتریک در مرکز هنرهای شیشهای منطقه کیتنگلا زندگی و کار میکند، میتواند مخارج زندگی خود را از راه فروش آثار هنریاش به دست آورد. در آفریقا زباله به وفور یافت میشود، زیرا در این قاره پلاستیک، شیشه و ابزار فلزی بازیافت نمیشوند. بازیافت این زبالهها سبب مصرف کمتر انرژی، تمیز ماندن هوا و آب و همچنین تولید و انتشار کمتر گازهای گلخانهای میشود.
طراحی با استفاده از کاغذ، استخوان، شاخ و آلومینیوم
خانم ماری رز ایبرلی، از زینتآلات مرکز هنرهای شیشهای منطقه کیتنگلا برای طرحهایش استفاده میکند. او در این طرحها همچنین از کاغذ، استخوان، شاخ و آلومینیوم نیز بهره میبرد. او میگوید: «خصوصیات منحصر به فرد این مواد مرا به عنوان طراح، به سویخود جلب میکنند.»
ایدهی تبدیل ماده به اثری هنری
خانم ماری رز ایبرلی به این سوال نمیپردازد که آیا تبدیل استخوان به یک اثر هنری بازیافت است یا نه. او با فناوری مخصوص خود استخوان را چنان تغییر شکل میدهد که علاقمندان با اشتیاق فراوان به آن به عنوان یکی از زینتآلات دلخواهشان مینگرند. برای خانم ماری رز ایبرلی جنس مواد اهمیت بسیاری دارد.
خانم ماری رز ایبرلی به این سوال نمیپردازد که آیا تبدیل استخوان به یک اثر هنری بازیافت است یا نه. او با فناوری مخصوص خود استخوان را چنان تغییر شکل میدهد که علاقمندان با اشتیاق فراوان به آن به عنوان یکی از زینتآلات دلخواهشان مینگرند. برای خانم ماری رز ایبرلی جنس مواد اهمیت بسیاری دارد.
سنت و نوآوری
خانم ماری رز ایبرلی مدتهاست مجذوب ایده استفاده مجدد از مواد مختلف شده است. او نیز چون همکارش خانم نانی گروتسی، آلمانی است و به نسل بعد از جنگ جهانی دوم تعلق دارد. او میگوید مهم نیست که این بازیافت هنری چه اسمی دارد، آنچه مهم است این است که این هنر هم سنت است هم نوآوری. اروپاییان نیز به آن علاقمندند.