تکنیک اپن فلاش یا فلاش آزاد یکی از تکنیکهای جذاب عکاسی است که در این مطلب آن را باهم یاد میگیریم. منظور از فلاش آزاد در اینجا این است که فلاش به صورت دستی تنظیم می شود و وابسته به دوربین نیست. حال این سوال پیش می آید که چرا از فلاش در این تکنیک استفاده می شود؟
همه ما می دانیم که برای ثبت یک تصویر با دوربین به نور احتیاج داریم. اگر در مکانی تاریکی مطلق وجود داشته باشد و هیچ نوری مشاهده نشود عملا نمی توانیم عکاسی کنیم چون سوژه مورد نظر ما اصلا دیده نمی شود. عملکرد چشم انسان نیز به همین صورت است. درک این مسئله به ما در یادگیری این تکنیک کمک بسیاری می کند.
عکاسی در محیط تاریک
در عکاسی اپن فلاش (Open Flash)ما به محیطی تاریک مانند محیط استودیوهای عکاسی نیاز داریم. علاوه بر محیط تاریک به سوژه مناسب نیز احتیاج داریم که بستگی به ایدهی مورد نظر ما دارد. عکاسی اپن فلاش از بسیاری جهات مطابق عکاسی نقاشی با نور است که در قسمت قبل به آن پرداختیم.
علاوه بر سوژه و محیط تاریک، ما به یک فلاش پرنور نیاز داریم که می توانیم از فلاش ها دستی موجود در بازار استفاده کنیم. البته چراغ قوه موبایل یا چراغ قوه های دستی نیز می توانند مفید باشند.
شیوه کار با تکنیک اپن فلاش
برای شروع عکاسی. دوربین را روی سه پایه می گذاریم و سوژه را مقابل دوربین قرار می دهیم. تنظیمات شاتر دوربین را روی سرعت B تنظیم می کنیم. به این معنا که پرده شاتر تا هر زمان که ما بخواهیم باز می ماند و نور محیط را دریافت می کند.
حالا نوبت این است که نور محیط را کنترل کنیم. سوژه وقتی ثبت می شود که ما به آن نور بدهیم، پس به این شکل می توانیم از یک سوژه در یک عکس چند بار عکاسی کنیم. به این شکل که پس از ثبت یک حالت، نور را خاموش کنیم، حالت جدیدی به سوژه بدهیم و دوباره نور را به آن بتابانیم.
در عکس هایی که مشاهده کردید عکاس این فرآیند را به سرعت انجام داده است تا بتواند حالات بیشتری را در یک عکس ثبت کند. این تکنیک احتیاج به عملکرد منظم دارد که با تمرین می توان آن را به دست آورد. در تصاویر بالا عکاس سعی داشته که به جای ثبت معمولی و همیشگی عمل نواختن ساز از روشی جدید استفاده کند که بتواند شور و هیجان نواختن موسیقی را بهتر نشان بدهد و به حقیقت آن بیشتر نزدیک شود.
تکنیک اپن فلاش ،تکنیک تاثیرگذار
همان طور که مشاهده کردید تکنیک اپن فلاش سعی دارد علاوه بر ثبت مؤلفه هایی مثل رنگ، بافت، تاریکی، روشنی حرکت را نیز به عکس اضافه کند که نشان دهد عکاسی صرفا ثبت و متوقف کننده حرکات و جریان ها نیست بلکه می تواند این حرکات را نیز در خود منعکس کند.این تکنیک نیز مانند تکنیک های دیگر در خدمت اندیشه و ایده ی عکاس است و اگر در جای درستی از آن استفاده شود می تواند بسیار تاثیر گذار باشد.
یاسمین الهیاریان