جانورانی که قادر به بازسازی اعضای بدن خود هستند

اختصاصی نشریه اینترنتی نوجوان ها

بارها در کارتون ها و فیلم ها دیده ایم شخصیت هایی هستند که در جدال ها اندام هایشان آسیب می بیند و دوباره بازسازی می شود. باید بگوییم که این اتفاق مختص دنیای مجازی نیست و در دنیای واقعی هم اتفاق می افتد و حیواناتی هستند که این مکانیزم در بدن آن ها وجود دارد و در شرایط مختلف قادر به بازسازی بدن و اندام خود می باشند.

minionsregeneration.nojavanha

موش آفریقایی خاردار:

Spiny mice.nojavanha

در سال 2012 زیست شناسان با تحقیقات خود این نوع موش را معرفی کردند. موش آفریقایی خاردار برای گمراه کردن شکارچیان و فرار از دست آن ها، قطعه ای از پوست پشت خود را جدا می کند و بعد دوباره آن را بازسازی می نماید.

مارمولک:

بدن بسیاری از مارمولک ها مجهز به سیستم دفاعی نرمی به نام تقسیم خودبخود است . زیست شناسی می گوید: “این حیوان زمانی که مورد حمله قرار می گیرد، بخشی از بدن خود را بریده و با این کار ذهن دشمن خود را منحرف کرده و او را از خود دور می کند.”

Lizard.nojavanha

یعنی هنگامی که این نوع مارمولک (آنوله) با خطری مواجه می شود و جانور دیگری او را تهدید می کند، می تواند دم خود را با استفاده از انقباض شدید عضلانی، کاملا” منقبض کند. در دم او نقاطی وجود دارد که ضعیف و نازک است و این امکان را می دهد که دمش به راحتی شکسته شود. بعد از این ماجرا دم دیگری به جای آن رشد می کند البته دم جدید کمی با قبلی فرق داشته و انعطاف پذیری کمتری دارد که البته به قیمت نجات جان او از خطر قابل چشم پوشی است زیرا از دست دادن دم اصلی خود برای این حیوان به معنای صرفه جویی در زندگی اوست.

سمندر آبی:

Newt.nojavanha

این دوزیست کوچک، قادر به بازسازی های شگفت انگیزی است. او علاوه بر رشد مجدد اندام های خود مثل چشم، مغز و …، می تواند ستون فقرات خود را نیز بازسازی کند. چگونگی این اتفاق قرن ها مورد تحقیق زیست شناسان و محققان بوده است و در سال 2013 در دانشگاه دیتون در اوهایو نظریه جدیدی بیان شد مبنی بر اینکه: مولکول های RNA که مسئول کنترل فعالیت سلول ها هستند در بازسازی نقش مهمی را ایفا می کنند. این محققان توانسته اند نمونه ای از این مولکول را به نام ترانسکریپتوم طراحی کنند.

صدف حلزونی:

Conch.nojavanha

این بی مهره دریایی نمی تواند از پوسته خود جدا شود اما اگر یک شکارچی قصد گرفتن آن را داشته باشد از نقشه پشتیبان و دفاعی اش که بازسازی بدن توسط چشم خود می باشد استفاده می کند. چشم های این حلزون می تواند در عرض چند هفته، بدن جدید به اندازه کامل خود را بازسازی کند. این تحقیق در سال 2007 در دانشگاه کالیفرنیا انجام و نتیجه آن در انگلستان منتشر شد.

ماهی راه راه (گورخری):

Zebrafish.nojavanha

این ماهی نیز قادر به بازسازی مجدد بخش های متعدد بدن خود از جمله: باله، نخاع و عضلات قلب است. محققان در سال 2010 در کالیفرنیا با تحقیقات نشان دادند که قلب این ماهی از دو جداره تشکیل شده است که حتی پس از آسیب 20 درصد بطن آن می تواند دوباره ساخته شود. این فرآیند برای دانشمندان و محققان محرک خوبی بود تا مطالعاتی را در این باب که آیا می توان این الگو را برای انسان نیز بازسازی کرد یا نه، شروع کنند.

ستاره دریایی (ماهی ستاره ای):

Starfish.nojavanha

این جانور آبزی که در رده خارپوستان و ستاره سانان قرار دارد، نیز قادر به بازسازی بدن خود می باشد البته انواع مختلف و متنوعی از این موجود کشف شده که هر کدام ویژگی های متفاوتی دارند. بعضی از آن ها با کمک یک بازوی خود می توانند بقیه بدن خود را دوباره بسازند اما بعضی دیگر هستند که حتی با تکه کوچکی از بدن خود قادر به بازسازی مجدد کل بدن می باشند حتی برخی از آن ها از این روش برای تولید مثل استفاده می کنند یعنی با جدا کردن قسمتی از بدن خود، عضو دیگری به گروه خود اضافه می کنند. بر عکس گروه مارمولک ها که گفتیم با انقباض بدن خود تکه ای را جدا می کنند، این جانور با نرم شدن سریع بدن خود می تواند تکه ای را از اندام خود را جدا سازد. قابل ذکر است که بازسازی بدن این موجود از چند ماه تا چند سال نیز ممکن است زمان ببرد.

 

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها
پیشنهاد نوجوان‌ها