shaw 

نمایشنامه نویس سبک کمیک ، منتقد ادبی و مبلغ سوسیالیست ، ایرلندی تبار بود . از او به عنوان توانمندترین نمایشنامه نویس بریتانیایی پس از شکسپیر و نافذترین رساله نویس پس از جاناتان سوییفت  – هجونویس ایرلندی – یاد می کند . برناردشاو همچنین یکی از برترین نقادان موسیقی و تئاتر نسل خود محسوب شده است .

زندگینامه

ادیب مشهور و سیمای درخشان درام انگلستان و استاد کمدی نویسی عصر ، منتقد و مصلح اجتماعی در یک خانواده ای پروتستانی در دوبلین مرکز ایرلند به سال 1856 پا به عرصه وجود گذاشت . پدر شاو کارمند دون پایه ی دولت و بعد از آن بازرگانی ناموفق بود . مادرش در موسیقی و آوازه ، ذوق و مهارت داشت و شاو را با موسیقی و آثار برخی آهنگ سازان آشنا کرد .

634556685746832500 

شاو خواندن و نوشتن را در خانه فرا گرفت و به علت فقر فقط 5 کلاس تحصیل کرد . در 15 سالگی در یک بنگاه به شغل دلالی پرداخت ولی بعد از مدتی برای پیشرفت فعالیت های ادبی اش در دهه ی 1870 به همراه مادرش به لندن مهاجرت کرد .

در لندن با افکار سوسیالیست آشنا شد و راه حل معضلات اجتماعی را در سوسیالیسم علمی و ملی کردن سرمایه و اراضی یافت اما به مدت 4 سال در آنجا بیکار بود . در این مدت 5 رمان را به رشته تحریر درآورد که کسی حاضر به چاپ آن نشد . بعد از مدتی شروع به روزنامه نگاری کرد ، تا این که نخستین موفقیتش به عنوان یک منتقد موسیقی در روزنامه « استار » سررسید و از این طریق مشهور شد .

او در سال 1895 منتقد آثار در نشریه « مرور شنبه » شد و این نخستین گام پیشرفت او به سوی یک نمایشنامه نویس تمام وقت بود .

نخستین نمایشنامه موفق وی ، « کاندیدا » بود که سال 1898 به روی صحنه رفت و پس از آن به نوشتن مجموعه ای از کلاسیک های کمدی روی آورد که از آن جمله عبارتند از : « مرد و اسلحه » ( 1898 ) ، « حرفه خانم وارن » ( 1898 ) ، « انسان و ابر انسان » ( 1902 ) ، « سزار و کلئوپاترا » ( 1901 ) ، « سرگرد بار بارا » ( 1905 ) .

وی پس از جنگ جهانی اول به نوشتن آثار جدی تر روی آورد . شاو تا زمان مرگش نه تنها در بریتانیا که در کل جهان چهره ای شاخص بود و طنز آیرونیک ( طعنه آمیز ) او عبارتی را وارد زبان کرد که نمایانگر طنز خاص او باشد . عبارت « طنز شاوگون » معرف طنز خاص شاو است .

او برای نمایشنامه ی سنت ژان در سال 1925 میلادی به دریافت جایزه ادبی نوبل نائل آمد . همچنین در سال 1938 جایزه آکادمی اسکار را برای بهترین فیلمنامه اقتباسی دریافت کرد . اکثر آثار وی سوسیالیستی است .

شاو از جمله نویسندگانی بود که هر دو روی سکه را می دید و می خواست چیزهای تکان دهنده ای بگوید تا مردم را به اندیشیدن وا دارد . نمایشنامه های او سرشار از روح جنبش بود . او در زندگی اش همواره در پی اندیشه های نو بود و هرگز در پی پذیرفتن و قرار گرفتن در قالب های قراردادی نبود . سرانجام در 2 نوامبر 1950 دیده از جهان فرو بست .

برخی از آثار او عبارتند از :

مرد سرنوشت ( 1897 ) ، هرگز نخواهی گفت ( 1898 ) ، تردید پزشک ( 1906 ) ، مزرعه سیب ( 1929 ) ، دختر سیاه پوست در جستجوی خدا .

 

بخشی از این مطلب از کتاب شاعران و نویسندگان جهان

نوشته بهاره شفیعی

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها
پیشنهاد نوجوان‌ها