جلال آل احمد که بود؟

 

jalal 

او در 11 آذر 1302 در تهران و در یک خانواده ی مذهبی  ، روحانی به دنیا آمد . ( او پسر عموی مرحوم آیت اله طالقانی بود ) . دوران کودکی و نوجوانی خود را در رفاه گذراند و پس از اتمام دوران دبستان ، پدر جلال – سید احمد طالقانی – به او اجازه ی درس خواندن در دبیرستان را نداد اما او به سادگی تسلیم خواست پدر نشد .

در سالهای آخر دبیرستان با کلام کسروی و شریعت سنگلجی آشنا شد و این آشنایی مقدمه ای شد برای پیوستن به حزب توده .

در سال 1322 وارد دانشسرای عالی تهران شد و تا اخذ مدرک دکترای ادبیات فارسی پیش رفت و در سال 1323 به حزب توده پیوست و سه سال بعد در انشعاب جنجالی از حزب بیرون آمد .

نخستین اثر ادبی خود را به نام « زیارت » در فروردین 1324 در مجله ی ادبی سخن منتشر کرد و به عنوان یک چهره ی موفق در حوزه ادبیات معاصر ایران معرفی شد .

 dido-bazdid-eid

سپس نخستین مجموعه داستانی خود را به نام « دید و بازدید » که شامل 12 قطعه داستان کوتاه است در همین دوران کناره گیری از حزب توده منتشر کرد . او که تاثیری گسترده بر جریان روشنفکری دوران خود داشت به جز نوشتن داستان به نگارش مقالات اجتماعی ، پژوهش های مردم شناسی ، سفرنامه ها و ترجمه های متعددی نیز پرداخت . شاید مهمترین ویژگی ادبی آل احمد نثر او باشد ، نثری فشرده و موجز و در عین حال پرخاشگر که نمونه های خوب آن را در سفرنامه هایی مثل « خسی در میقات » و یا « سنگی بر گوری » می توان دید .

 

 

جلال دومین کتاب خود را در سال 1326 به نام « از رنجی که می بریم » چاپ کرد . این کتاب حاوی قصه های شکست مبارزاتش در حزب توده است . کناره گیری وی از حزب در همین سال اتفاق افتاد . پس از آن ناچار به سکوت شد و سکوت او به معنای نپرداختن به سیاست و پرداختن به نوشتن بود .

 

در سال 1329 علیرغم مخالفت پدر با سیمین دانشور ازدواج کرد . با قضیه ی « ملی شدن نفت » و ظهور جبهه ی ملی و دکتر مصدق ، دوباره به سیاست روی آورد و عضو کمیته گرداننده تبلیغات نیروی سومی – یکی از ارکان جبهه ملی – شد . در سال 1332 به علت اختلاف با رهبران نیروی سومی از  آنها کناره گرفت .

دو اثر ترجمه ی وی « بازگشت از شوروی » اثر ژید و « دستهای آلوده » اثر سارتر محصول همیجلال ال احمدن سالهاست .

پس از کودتای 28 مرداد به یک دوره سکوت رفت و به دور از هیاهوهای سیاسی تلاش کرد تا خود را از نو بشناسد . در این دوران کتابهای « اورازان » ، « تات نشین های بلوک زهرا » و « جزیره خارک » را نوشت . البته کتاب « مدیر مدرسه » هم مربوط به همین دوران است . سپس به سفر حج رفت و با امام خمینی آشنا شد و کتاب « غربزدگی » او مورد توجه امام قرار گرفت .

وی در 18 شهریور 1348 در سن 46 سالگی در اسالم گیلان درگذشت . پس از مرگ نابهنگام آل احمد ، جنازه وی به سرعت تشییع و دفن شد که باعث ایجاد باوری درباره ی سر به نیست شدن او توسط ساواک شد . همسر وی ، سیمین دانشور این شایعات را تکذیب کرده است . ولی شمس آل احمد قویا معتقد است که ساواک او را به قتل رسانده است و شرح مفصلی در این باره در کتاب از چشم برادر بیان کرده است .

آثار جلال آل احمد :

داستان و مقاله

 پنج داستان  ( 1350  )  ، نفرین زمین ( 1346 ) ، ارزیابی شتاب زده ( 1343 ) ، سنگی بر گوری ( نوشته 1342 ، چاپ 1360 ) ، غرب زدگی ( 1341 ) ، نون والقلم ( 1340 ) مدیر مدرسه ( 1337 ) سرگذشت کندوها ( 1337 ) زن زیادی ( 1331 ) سه تار ( 1327 )  ، از رنجی که می بریم ( 1326 ) ، دید و بازدید ( 1324 ) ، در خدمت و خیانت روشنفکران ( انتشار پس از مرگ ) ، سفر به ولایت عزرائیل ، مکالمات ، یک چاه ودو چاله ، نیما چشم جلال بود ، در خدمتیم ، اسرائیل ، عامل امپریالیسم ( چاپ کتاب در تاریخ 1357 ) .

سفرنامه و مشاهدات :

 خسی در میقات ( 1345 ) ، سفر روس ، سفر آمریکا ، جزیره خارک در یتیم خلیج فارس ( مشاهدات ، 1339 ) ، تات نشین های بلوک زهرا ( مشاهدات ، 1337 ) ، اورازان ( مشاهدات ، 1333 ) که پس از بازدید از این منطقه که سرزمین اجدادی او بوده است ؛ نگاشته شده .

ترجمه :

تشنگی و گشنگی ( با هزارخانی ، 1351 ) ، چهل طوطی ( با سیمین دانشور ، 1351 ) ، عبور از خط ( با هومن ، 1346 ) ، مائده های زمینی ( با پرویز داریوش ، 1343 ) ، کرگدن ( 1345 ) ، بازگشت از شوروی ( 1333 ) ، دست های آلوده ( 1331 ) ، سوء تفاهم ( 1329 ) ، بیگانه ( باخبره زاده ، 1328 ) قمارباز ( رمان ) ( 1327 ) .

 

 

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها
پیشنهاد نوجوان‌ها