دانستنی هایی درمورد مواد سازنده نوشابه و ضررهای آن

دانستنی هایی درمورد مواد سازنده نوشابه و ضررهای آن

 

مواد سازنده نوشابه چیست که این همه طرفدار دارد؟ نوشابه یکی از مواد غذایی پر مصرف به حساب می آید. ایران یکی از کشور هایی است که مصرف کننده های نوشابه در آن بسیار است. اما بد نیست بدانیم این نوشابه از چه چیزی ساخته شده و چه مضراتی را برای بدن به همراه دارد.
شاید حتی فکر خوردن ۱۷ قاشق چای خوری شکر هم شما را دچار حالت تهوع کند اما با خوردن یک بطری کوچک نوشابه به راحتی این مقدار شکر وارد بدنتان می شود…

دانستنی هایی درمورد مواد سازنده نوشابه و ضررهای آن

بیشتر افراد نوشابه ها و نوشیدنی های شیرین حاوی شکر را راحت و بدون توجه به کالری موجود در آن ها می خورند غافل از این که مصرف مداوم این نوشابه ها می تواند خطر ابتلا به دیابت، نشانگان متابولیک، افزایش کلسترول، فشار خون بالا و چاقی شکمی را افزایش دهد و سلامت را به خطر بیندازد. اگر نگاهی به این اعداد و ارقام بیندازید خواهید دید این طعم شیرین چه تلخی هایی می تواند به دنبال داشته باشد:

طبق آمارهای جهانی، ۱۸۰ هزار مورد مرگ و میر در گوشه و کنار جهان بر اثر عوارض ناشی از مصرف نوشابه های شیرین رخ می دهد که ۲۵ هزار مورد آن مربوط به آمریکایی هاست.

طبق اعلام انجمن قلب آمریکا، نوشیدن نوشابه های شیرین با ۱۳۳ هزار مرگ ناشی از دیابت، ۴۴ هزار مرگ در اثر ابتلا به بیماری های قلبی و ۶ هزار مورد مرگ ناشی از سرطان ارتباط دارد.

۷۸درصد مرگ و میر مرتبط با مصرف نوشابه های شیرین در کشورهای کم درآمد و کشورهایی با درآمد متوسط رخ می دهد.

بیشترین مقدار مرگ و میر مرتبط با مصرف نوشابه های گازدار در مکزیک و کمترین مقدار این مرگ و میر در ژاپن اتفاق می افتد.

نوشیدن نوشابه، آبمیوه یا نوشابه انرژی زا می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را در مردان حداقل ۲۰ درصد افزایش دهد.

احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ و نشانگان متابولیک در افرادی که روزانه یک یا ۲ بطری نوشابه می خورند، در مقایسه با افرادی که در ماه کمتر از یک بطری نوشابه می خورند، بیشتر است. نتایج مطالعه محققان دانشگاه هاروارد نشان داده است مصرف یک یا ۲ بطری نوشابه حاوی شکر در روز احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را ۲۶ درصد و خطر ابتلا به نشانگان متابولیک را ۲۰ درصد افزایش می دهد.

۷۰ درصد زنانی که بیش از یک بطری نوشابه در هفته می خورند، اضافه وزن دارند در حالی که این عدد در زنانی که کمتر از این مقدار نوشابه می خورند، ۴۷درصد است.

یک قوطی کوچک نوشابه ۳۰ تا ۵۰ گرم قند دارد که معادل ۱۰ قاشق چای خوری و ۱۵۰ کیلوکالری انرژی است. هرچه اندازه بطری نوشابه بزرگ تر باشد، مقدار شکر و کالری آن هم بیشتر می شود. یک قوطی ۶۲۰ گرمی نوشابه حاوی ۱۷ قاشق چای خوری شکر است.

۱۰ تا ۱۵درصد کالری دریافتی کودکان از نوشابه ها و آبمیوه هایی که به آنها شکر اضافه شده است، تامین می شود.

 

با خوردن یک بطری نوشابه در روز بدون تعدیل کالری دریافتی و کاهش مصرف سایر خوراکی ها، در پایان سال حدود ۷ کیلوگرم وزن اضافه ایجاد خواهد شد.

خوردن یک بطری نوشابه در ماه، خطر ابتلا به دیابت را در زنان در مقایسه با زنانی که مصرف نوشابه شان کمتر از این مقدار است، ۸۳ درصد افزایش می دهد.

مصرف روزانه نوشیدنی ها و نوشابه های شیرین، خطر چاقی را در کودکان و نوجوانان۶۰درصد افزایش می دهد. این در حالی است که بررسی ها نشان داده نوجوانان روزی ۳ بطری نوشابه می خورند.

مصرف نوشابه های حاوی شکر خطر ابتلا به بیماری قلبی را در بزرگسالان افزایش می دهد. بررسی ها نشان داده است شکر کلسترول خوب خون را کاهش می دهد.

دانستنی هایی درمورد مواد سازنده نوشابه و ضررهای آن

خطر دچارشدن به دیابت نوع ۲ در زنانی که روزانه یک یا ۲ بطری نوشابه می خورند، ۲ برابر بیشتر است.

در آمریکا از هر ۳ بزرگسال، یک نفر و از هر ۳ کودک، یک نفر اضافه وزن دارد. سالانه حدود ۱۹۰ میلیارد دلار صرف درمان چاقی و مشکلات بهداشتی مرتبط با آن می شود.

 

افزایش مصرف نوشابه های شیرین با شیوع چاقی ارتباط دارد. در آمریکا هر روز ۵۰درصد مردم نوشابه می خورند. ۲۵ درصد این مصرف کنندگان با خوردن نوشابه حداقل ۲۰۰ کالری دریافت می کنند.

از سال ۱۹۸۹ تا ۲۰۰۸، انرژی دریافتی از طریق شکر در کودکان ۶ تا ۱۱ ساله ۶۰ درصد افزایش پیدا کرده و درصد کودکانی که نوشابه می خورند از ۷۹ به ۹۱درصد رسیده است.

افزایش تولید نوشابه ها و نوشیدنی های حاوی شکر و تبلیغات در این زمینه باعث افزایش مصرف این محصولات و شیوع بیشتر چاقی شده است.

جایگزین کردن آب به جای نوشابه های شیرین خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد.

بررسی ها نشان داده است با مصرف هر فنجان نوشابه، خطر ابتلا به دیابت ۱۰ درصد بیشتر می شود و با جایگزین کردن آب به جای آن، می توان خطر ابتلا به دیابت را ۷ تا ۱۰ درصد کاهش داد.

این بررسی ۱۲ ساله روی ۸۳ هزار زن و به وسیله محققان دانشگاه هاروارد انجام شده است. به گفته این محققان، آب جایگزین سالمی است و می توان آن را با میوه هایی مانند لیمو و پرتقال هم طعم دار کرد. چای و قهوه تلخ، شیر بدون چربی و شیرسویا گزینه های سالم دیگری هستند که می توان به عنوان نوشیدنی سالم جایگزین نوشابه کرد.

 

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب
تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیشنهاد نوجوان‌ها