چند راهکار برای معلمانی که دانش آموزان وابسته دارند

چند راهکار برای معلمانی که دانش آموزان وابسته دارند

یکی از کاربران پرسیده اند:من دانشجوی علوم تربیتی هستم. در مدرسه ابتدایی کارورزی می رم. یکی از دانش آموزان سوم، خیلی بهم می‌چسبه. چکار کنم؟ میشه چند تا راهکار بهم بدین؟چرا این دانش آموزان وابسته  به من هستند ؟

این مطلب در پاسخ ایشان  راهکارهای را رفتار صحیح با دانش آموزان وابسته به معلم ارایه می کند.

توجه کردن به کودک دوره ابتدایی لازم است اما برخی راهکارها می تواند از ایجاد آسیب به او جلوگیری کند.اما نباید دانش اموز وابسته شود.از جمله اینکه هر زمان لازم است به او توجه نشان دهید اما در این کار افراط نکنید. برای مثال وقتی سراغ شما می آید و به آغوش شما میرود او را در آعوش بگیرید و حالش را بپرسید اما با یک دستور روشن از او بخواهید به کار دیگری مشغول شود. برای مثال بگویید حالا برو کنار دوستانت یا حالا برو خوراکیت را بخور.

اگر با درخواستهای شما موافقت ندارد او را تا مسیری همراهی کنید. برای مثال بگویید تا جلوی در با تو می آیم و به او امنیت ذهنی دهید. برای مثال گاهی بگویید از پنجره بچه ها را میبینم و تو را هم میبینم.در جملات ترغیبی خود برای اینکه به جای چسبیدن به شما کارهای دیگری هم انجام دهد، از جملاتی که احساس شما را نشان میدهد، استفاده کنید.

برای مثال بگویید خوشحالم که با دوستانت بازی می کنی.معمولا کودکان با دریافت دستورات روشن و ساده رفتار مورد انتظارمان را پیش میگیرند ودیگردانش آموزان وابسته به معلم نیستند.

دانش آموزان وابسته

مطالب مرتبط:

عشق بی اندازه به معلم؛ خوب یا بد؟

وابستگی بیش از حد هم برای معلم و هم برای دانش آموز مشکل ایجاد می کند. یک دانش آموز بیش از حد وابسته می تواند آنقدر توجه شما را جلب کند که زمان کمی برای دانش آموزان دیگر باقی بماند. علاوه بر این، زمان صرف شده با یک دانش آموز بیش از حد وابسته، همیشه مفید نیست. در واقع، اتکای بیش از حد او به شما (و دیگران) می‌تواند ارتباط او با همسالانش را محدود کند، در نتیجه فرصت‌های توسعه مهارت‌های اجتماعی ضروری را به حداقل می‌رساند و رشد اجتماعی او را محدود می‌کند.

دانش آموز بیش از حد وابسته اعتماد به نفس پایینی دارد و فردی که اعتماد به نفس پایینی دارد؛ تمایلی به فکر کردن ، تصمیم گیری و صحبت  ندارد. به جای اینکه به دنبال پاسخ های درونی باشد، او به دنبال حمایت و کمک از شما است.

به طوری که خطر تبدیل شدن به همراه همیشگی شما را به خطر می اندازد. به نظر می رسد که او زمان بیشتری را پشت میز شما می گذراند تا میز خودش، زیرا شما را با انبوهی  از سوالات بمباران می کند یا به سادگی در کنار شما می ایستد.

هدف از کار با دانش آموز بیش از حد وابسته این است که به او کمک کنیم تا به خود متکی باشد و اعتماد بیشتری نسبت به قضاوت خود ایجاد کند. این مستلزم آن است که انتظارات خود را با او در میان بگذارید و محدودیت های محکمی برای تعاملات خود تعیین کنید.

دانش آموزان وابسته

راهکار تعامل با دانش آموز وابسته به معلم

1- به او توجه کنید در حدی که استقلال او را تقویت  کند و از تعامل با او به گونه ای که وابستگی او را بیشتر کند اجتناب کنید.

2- دانش آموز را تشویق کنید تا به قضاوت خود اعتماد کند.

3- سعی کنید با کمک به او در ایجاد اعتماد به نفس در قضاوت خود و توانایی حل مشکلات، اتکای دانش آموز به دیگران را کاهش دهید.

4- از انجام کارهایی که به تنهایی قادر به انجام آن است برای او بپرهیزید.

5- اگر از شما سوالی می پرسد، از او بخواهید که ابتدا ایده هایش را به اشتراک بگذارد و سپس راهی برای پاسخ  آنچه می گوید پیدا کنید.

6- اگر برای پاسخ دادن به سوالی مشکل داشت، او را تشویق کنید تا پاسخ را بیابد و در عین حال نکاتی را به او بدهید و او را به سمت پاسخ صحیح هدایت کنید.

7- اگر با دانش آموز دیگری درگیری داشت، هر دو دانش آموز را تشویق کنید تا خودشان مشکل را حل کنند.

8- علت وابستگی دانش آموز را  شناسایی کنید. برخی از کودکان از نظر خلقی خجالتی و وابسته هستند، در حالی که برخی دیگر ممکن است به یک مشکل خاص واکنش نشان دهند. اگر متوجه شدید که کودکی به شما بیشتر وابسته شده است، با او و والدینش صحبت کنید تا متوجه شوید که آیا چیزی خاص او را ناراحت می کند یا خیر.

دانش آموزان وابسته

راهکاری برای محدود کردن سوالات زیاد دانش آموز متکی به معلم

 کودکانی که وابسته هستند، اغلب با سوال کردن زیاد از  معلم خود  به دنبال اطمینان خاطر خود هستند. راهبردهای زیر – که ممکن است هم با دانش آموز وابسته و هم با کل کلاس خود استفاده کنید – می تواند به محدود کردن این سؤالات به تعداد معقول کمک کند:

1- از سه نفر بپرس، سپس من: به دانش آموز توضیح دهید که اگر سوالی دارد باید از سه همکلاسی خود بپرسد تا بتواند از شما سوال کند.

2- قانون پنج دقیقه: به دانش آموز بگویید که قبل از سوال کردن از معلم ، باید پنج دقیقه روی یک موضوع کار کند. اگر در پنج دقیقه اول سؤالی داشت، باید سعی کند خودش جوابش را پیدا کند یا از همکلاسی اش بپرسد.

3- محدودیت سؤال: تعداد سوالات دانش اموز در  هر روز را محدود کنید. مثلا به او 5 کارت بدهید و بگویید در موقع سوال کردن باید یک کارت را به شما بدهد و وقتی کارتهایش تمام شد دیگر اجازه ندارد سوال بپرسد.

4- اجازه ندهید دانش آموز همیشه کنار شما باشد اگرچه ممکن است آسان نباشد، اما اگر دانش آموز به طور غیر ضروری بازوی شما را گرفته یا در کنار شما ایستاده است، به او نگاه نکنید و با او صحبت نکنید. در صورت لزوم با بازکردن آرام دستش از او دور شوید.

5- به درس خود ادامه دهید و به دانش آموزانی که رفتار مناسبی دارند توجه بیشتری کنید. ایده این است که به دانش آموز کمک کنید تا بفهمد که شما به رفتار مناسب پاسخ می دهید و رفتار وابسته را نادیده می گیرید.توجه داشته باشید که به دانش آموز زمانی که  مستقل رفتار می کند بیشتر از زمانی که رفتار وابسته دارد، توجه کنید.

6-به دانش آموز یک دوست کلاسی اختصاص دهید. اگر دانش‌آموزی دارید که بیش از حد به شما متکی است، او را با یک همکلاسی بالغ و مسئولیت‌پذیر همراه کنید و به دانش‌آموز وابسته بگویید که وقتی به کمک نیاز داشت، ابتدا دوستش را ببیند و اگر نیاز بود به معلم مراجعه کند.

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها