راهنمای بهداشتی دهان و دندان برای شما   

بهداشت دهان و دندان (2)

هرچند وقت یک بار به دیدن دندان پزشک برویم؟                                                                                              

ما باید هر 6 ماه یک بار یعنی دوبار در سال به دیدن دندان پزشک خود برویم. دوبار معاینه دهان و دندان در سال توسط دندان پزشک این امکان را فراهم می‌آورد تا وی بتواند سلامت دهان و دندان شما را بررسی نماید و با پیش گیری به موقع از گسترش و پیشرفت بیماری های دهان و دندان که موجب ایجاد ناراحتی و درمان های پیچیده دندان پزشکی و هزینه سنگین می‌گردند شود. دندان پزشک ممکن است براساس تشخیص تاریخ ملاقات‌های متوالی بعدی را معین نماید.

چه مدت زمانی باید صرف مسواک زدن شود؟  

دسترسی به همه سطوح دندان ها به منظور پاک نمودن پلاک میکروبی مستلزم صرف وقت کافی است. شما باید روزی 2 بار و هر بار حداقل 3-2 دقیقه برای مسواک زدن وقت صرف نمایید ولی متاسفانه بسیاری از مردم بین 70-45 ثانیه صرف مسواک زدن خود می‌کنند.

وقتی در شرایطی هستم که نمی‌توانم مسواک بزنم آیا راه دیگری وجود دارد که بتوانم محصولات اسیدی باکتریها را در دهانم کاهش دهم؟ 

شست و شوی دهان با آب بعد از خوردن غذا باعث خنثی شدن اسید و کاهش باکتری ها به میزان 30% (از هر 100 عدد 30 عدد) می‌شود. هم چنین شما می‌توانید از یک گاز یا یک تکه پارچه تمیز برای پاک کردن دندان ها استفاده نمایید تا زمانی که بتوانید از مسواک استفاده کنید.

چه نوع غذاهایی برای دندان های ما مضر هستند؟   

غذاهای چسبناک مانند شکلات که حاوی مقدار زیادی مواد قندی هستند به مدت زمان زیادی جهت خنثی شدن اثرات سوء آن ها و پاک شدن توسط بزاق از روی سطح دندان نیاز دارند. عموماً غذاهایی که برای بدن مفید هستند برای دندان ها نیز مفیدند بطور مثال غذاهایی که سفت و الیاف دار هستند مثل سبزی‌ها، میوه‌ها و دانه‌های گیاهی سبب ماساژ لثه می‌شوند و تا حدودی خاصیت تمیز کنندگی دندان ها را نیز دارا می‌باشند.

در مورد دندان های حساس چه کارهایی باید صورت پذیرد؟ 

حساسیت دندان با استفاده از خمیر دندان های ضد حساسیت و استفاده از سیلانت (مواد پلاستیکی شیری رنگ رقیقی که با آن شیار دندان های سالم را مسدود می‌کنند تا از پوسیدگی جلوگیری شود) و مواد پر کردن دندان که در ترکیبات آن ها فلوراید به کار رفته است کاهش می‌پذیرد. هم چنین کاهش استفاده از مواد اسیدی در رژیم غذایی به کاهش حساسیت دندان کمک می نماید.

نقش فلوراید در سلامتی دندان های ما چیست؟  

فلوراید به صورت ترکیبی در طبیعت یافت می‌شود. فلوراید در آب، هوا و خاک وجود دارد. فلوراید به راحتی جذب مینای دندان می‌شود. به خصوص در موقع رشد دندان ها هنگامی که دندان در حال شکل گیری است مصرف فلوراید باعث می‌شود تا ساختمان دندان محکم‌تر شده و در مقابل پوسیدگی مقاوم شود و پوسیدگی هایی که ممکن است تازه تشکیل شده باشند به راحتی در معرض فلوراید، دوباره معدنی و محکم شوند.

چه نوع مسواکی برای تمیز کردن دندان ها توصیه می‌شود؟   

سر مسواک باید متناسب باشد به نحوی که به آسانی دسترسی به تمام نقاط دهان و دندان ها و لثه پیدا کند. دسته آن باید بلند و پهن باشد که بتوان آن را به آسانی در دست گرفت. موهای مسواک باید از نایلون نرم و دارای انتهای گرد باشد تا به لثه آسیبی نرساند.

مسواک هر 4-3 ماه یک بار باید تعویض شود. اگر موهای مسواک به هر دلیلی خراب شود (نشانه های آن گسستگی و فاصله گرفتن بیش از حد موهای مسواک از یکدیگر است) یا شما سرماخوردگی یا آنفولانزا گرفته باشید باید این تعویض زودتر صورت پذیرد.

بهترین خمیردندان و دهان شویه کدام است؟  

بیش تر خمیر دندان های موجود در فروشگاه ها اساساً به هم شباهت دارند. مطمئن شوید که از خمیر دندانی استفاده می‌کنید که حاوی فلوراید است. تمام خمیردندان های حاوی فلوراید به خوبی علیه پلاک و پوسیدگی موثر هستند و مینای دندان را تمیز و براق می‌کنند. اگر دندان های شما به سرما و گرما حساس هستند از خمیردندان هایی که برای این منظور ساخته شد‌ه‌اند استفاده کنید. خمیردندان ها دارای ترکیباتی هستند که مسواک زدن را آسان و مطبوع می‌سازند.

چرا ما باید از نخ دندان استفاده کنیم؟  

استفاده از نخ دندان یک مرحله مهم از مراقبت‌ دهان و دندان است که اکثر مردم آن را فراموش می‌کنند و وقتی برای آن صرف نمی‌کنند. با استفاده روزانه از نخ دندان شما شانس سال  ماندن دندان ها را بالا می‌برید و شانس بیماری لثه و نسوج اطراف دندان کاهش می‌یابد. استفاده از نخ دندان باعث حذف پلاک میکروبی از سطوح بین دندانی می‌شود و جریان خون لثه را افزایش می‌دهد.

آیا داروهای سفید کننده دندان که در فروشگاه ها یافت می شوند مفید هستند؟ 

این مواد حاوی ترکیبات سفید کننده هستند. اما باید در نظر داشت که بسیاری از این داروها دارای مواد ساینده هستند که برای سلامت دندان مضر می باشد. مواد سفید کننده باید تحت نظر دندان پزشک استفاده گردند.

علت بوی بد دهان چیست؟ 

الف) علل دهانی

ب) علل خارج دهانی

 الف- علل دهانی بوی بد دهان 

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

جرم و ضایعات بافت نگهدارنده دندان

دندان های پوسیده و عفونی

ناهنجاری های دندانی

درمان های نادرست دندان پزشکی

  ب- علل خارج دهانی عبارتند از:

بیماری های گوارشی اختلالات و تغییرات هورمونی عفونت در راه های هوایی استعمال دخانیات تنفس از طریق دهان و گرسنگی از عوامل ایجاد کننده بوی بد دهان می تواند باشد که برحسب مورد باید به متخصص مربوطه مراجعه نمود.

تهیه و تنظیم:

دکتر حوریه موسوی

استادیارگروه ترمیمی

دانشکده دندانپزشکی مشهد

منبع: مرکز بهداشت شهرستان شیراز

امتیاز به این نوشته
شاید به این مطلب هم علاقمند باشید
چاقی در نوجوانان و عوارض ناشی از آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *