روش های نظارت والدین بر نوجوانان

روش های نظارت والدین بر نوجوانان باید چگونه باشد؟ نوجوانان در سنی هستند که ممکن است از هرگونه نظارتی خشمگین شوند و یا به پنهان کاری روی بیاورند.

نظارت والدین بر نوجوانان به صورت مخفیانه

نظارت مخفیانه می‌ تواند جلوی رفتارهای پرخطر نوجوانان را بگیرد اگر شما هم پدر یا مادر باشید، دلتان نمی­خواهد خدای نکرده  از زبان دیگران خبر معتاد بودن فرزند دلبندتان را بشنوید. نمی­خواهیم شما را بترسانیم اما برای اینکه قبل از دیر شدن بتوانید به نوجوان‌ تان حالی کنید که او را دوست دارید و اجازه تجربه هر خطری را به او ندهید، لازم است چهارچشمی مراقب او باشید. در این صورت است که خواهید توانست در صورت لغزش‌های کوچک، او را راهنمایی کرده و جلوی اتفاقات ناگوار را بگیرید.

اگر نوجوان شما امروز مصرف‌ کننده مواد نباشد، هر زمانی این احتمال وجود دارد که فرزند سربه راه شما هم تبدیل به یکی از هزاران مصرف‌کننده مواد مخدر شود. البته در این شرایط، درست نیست بدون تهیه مدارک کافی در مورد فرزندمان تصور اشتباه داشته و احساس نگرانی کنیم.

فاجعه زمانی روی می‌دهد که والدین بعد از بقال سر کوچه می‌ فهمند دلبندشان به آخر خط رسیده. شاید به این علت که منتظرند علایم تابلو را در رفتار و چهره فرزندشان ببینند؛ شما این اشتباه را نکنید.  بعضی والدین هم منتظر می‌نشینند تا اولیای مدرسه آن ها را احضار کرده و خبر از افت تحصیلی نوجوانشان بدهند.

اگرچه از بین رفتن علاقه نوجوان به تفریح و سرگرمی، تغییر در گروه دوستان و افت تحصیلی از علائم اعتیاد است؛ اما وقتی این نشانه‌ها بارز می‌شوند که دیگر کار از کار گذشته و «مصرف تجربی و تفریحی مواد» تبدیل به «اعتیاد» شده. لازم است بدانید بیشتر نوجوانانی که مصرف مواد را شروع می‌کنند، در ابتدا، اتفاقی و به اصرار دوستان دست به این کار می‌زنند ولی به تدریج مصرفشان حالتی منظم پیدا می‌کند. ممکن است او حتی بیشتر از یک سال مصرف مواد به طور نامنظم را شروع کرده باشد؛ بدون اینکه هیچ نشانه‌ای در او دیده شود که بخواهد شما را به شک بیندازد.

یادتان باشد، علائم تابلوی مصرف مواد مخدر تنها زمانی بروز میکند که نوجوانی به مصرف مخدر اعتیاد پیدا کرده باشد وگرنه در زمان مصرف نامنظم یا همان مصرف تفریحی، علائم تابلو ممکن است برای مدت‌ها مخفی بماند.

 روش های نظارت بر نوجوانان

مهم این است که ما به طور مداوم نوجوان را تحت نظر و کنترل داشته باشیم تا بتوانیم سرنخ‌ها را در همین دوران پیدا کنیم. البته این نظارت نباید به گونه­ای باشد که نوجوان‌تان احساس کند آزادی و استقلال او را کاملا از بین برده­اید بلکه باید به او بفهمانید که به روش کنترل نامحسوس او را می­پایید و نخواهد توانست مشکلی را از شما پنهان کند. پس بهتر است او هم به شما اعتماد کرده و خودش را به دردسری که به تجربه­اش نمی­ارزد، نیندازد.

10 فرمان برای نظارت والدین بر نوجوانان

در ادامه 10روش برای نظارت مخفیانه بر رفتار نوجوانان و شناسایی علامت‌های مصرف مواد مخدر در آن ها – بدون این که متوجه کنترل شما شوند – ارائه شده است:
1 – به محض ورود نوجوان‌تان به خانه، او را در آغوش بگیرید و به دنبال تشخیص هرگونه بوی مشکوک مانند بوی مواد مخدر یا الکل باشید. این را در نظر داشته باشید که گاه استفاده از اسپری و عطر زیاد یا جویدن آدامس، ممکن است برای پنهان کردن بوی مواد مصرف شده باشد.

2 – نوجوانان تحت تاثیر مصرف مواد، معمولا پس از ورود به خانه مستقیما به اتاقشان می‌روند. سعی کنید بلافاصله پس از ورود فرزندتان به خانه، مکالمه مختصری را در حالی­که به چشمانش نگاه می‌کنید، با او داشته باشید. وجود لکه‌های قرمز رنگ در چشمانش، صحبت‌های نامفهوم و عدم تعادل می‌توانند از علائم مشکوک به مصرف مواد باشند.

3 – تا زمان ورود نوجوان‌ تان به خانه، چراغ‌ ها را روشن نگاه داشته و بیدار بمانید.

4 – از نوجوان‌ تان بخواهید ساعت را به شما اعلام کند و طی این عمل نیز نحوه رفتار او را تحت‌ نظر داشته باشید.

5 – اگر چنانچه نوجوانتان به طور غیرمنتظره‌ای از شما اجازه خواست که شبی را بیرون از منزل یا در خانه یکی از دوستانش سپری کند و شما در این مورد احساس شک و تردید داشتید، به او جواب منفی دهید و خواسته‌اش را نپذیرید.

روش های نظارت والدین بر نوجوانان

6 – برای نظارت والدین بر نوجوانان ،برنامه‌ای متغیر و غیرقابل پیش‌بینی داشته باشید تا نوجوان‌ تان نتواند برنامه‌های مخفیانه مصرف موادش را با برنامه‌های شما تنظیم کند. شاید اگر فرزندتان بداند که مادر و پدرش هر روز ساعت 7شب به خانه برمی‌ گردند، بتواند برنامه مصرف با دوستانش را طوری تنظیم کند که شما متوجه نشوید ولی اگر شما در هفته یک یا  2روز به طور غیرمنتظره ساعت4 به خانه برگردید، او دیگر نمی‌ تواند به این راحتی برنامه‌ ریزی کند.

7 – از این که فرزندتان در خارج از خانه چه می‌کند، دقیقا اطلاع داشته باشید. دوستان و والدین دوستانش را ملاقات کنید و سعی کنید در فعالیت‌های مشترکشان حضور داشته باشید تا آن ها را بشناسید. علاوه بر این، هر موقع تماس تلفنی گرفتند، از آن ها بخواهید خودشان را معرفی کنند. همیشه نوجوان‌تان را تشویق کنید که دوستانش را در مواقعی که شما در خانه هستید، به خانه دعوت کند. به خاطر داشته باشید، هدف شما این است که مانع شوید نوجوان‌ تان احساس کند در تجربه­ های خطرناک، آزادی دارد.

8 – از همسایه‌ تان درخواست کنید که به طور پراکنده و در هنگامی که بیرون از خانه هستید، نوجوان‌ تان و فعالیت‌های او را تحت نظر داشته باشد.

9 – رفتار نوجوان‌ تان را در محیط مدرسه کنترل کنید. از معلمانش بپرسید که آیا هیچ تغییر قابل توجهی در رفتار فرزندتان مشاهده کرده‌اند یا خیر؟

10 – در نهایت و مهم‌ ترین نکته نظارت والدین بر نوجوانان این است که به طور منظم با نوجوان خود در مورد مواد مخدری که شاهد مصرف آن ها بوده و احساساتی که در مورد آنها داشته، صحبت کنید. همچنین اگر این تجربه را داشته، از او بخواهید که توضیح دهد چه طور از عهده موقعیت مورد نظر برآمده است. تا جایی که می‌ توانید با او صادق باشید و به او اطمینان دهید هر کاری که بتوانید برای رهایی‌اش از مصرف مواد انجام خواهید داد.

  زینب چایچی

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب
تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیشنهاد نوجوان‌ها