شهرباستانی میرا در ترکیه که امروزه دمیره یا کاله نامیده می شود منطقه ای بدون سکنه و تاریخی است که قدمت آن را چند هزار سال قبل از میلاد می دانند اما آثار به جا مانده از حدود 2000 سال قبل از میلاد تا آثار مربوط به میلاد مسیح است.
میرا همراه با گورهای صخرهای منحصربهفردش که در بالای صخرههاحک شدهاند، بهخاطر آکروپولیس و تئاتر بهسبک رومیاش مشهور است. شهری که قدمت آن به دوران باستان می رسد.منشأ دقیق وجود میرا ناشناخته باقی مانده است، اگرچه تصور میشود که قدمت بخشهایی از ویرانههای آن به قرن پنجم قبل از میلاد برمیگردد، یعنی حدود 2500 سال پیش.
آن چه بیش تر در شهرباستانی میرا در ترکیه، خودنمایی می کند حکاکی ها سنگی بر روی مقبره هایی است که در دل کوه کنده شده اند این شهر تا قرن هفتم میلادی رونق داشته اما بعد از آن به خاطر هجوم دشمنان و حوادث طبیعی ساکنانش را از دست داده است. بخش های از شهر نیز گویا به دست هارون الرشید خلیفه عباسی تخریب شده است. اولین کلیسای صخره ای دنیاو بزرگ ترین موزه سرامیک نیز در همین شهر قرار گرفته است. این آثار تاریخی دیدنی امروزه یکی از پر جاذبه ترین مکان های گردشگری ترکیه است.
بر اساس تحقیقات انجام شده، جدای از دیوارهای دوره رومی که امروزه در وضعیت بسیار محکمی قرار دارند، می توان با خرابه های دیوارهای هلنیستی و حتی قرن پنجم قبل از میلاد بر روی تپه آکروپلیس و اطراف آن برخورد کرد. این تئاتر که در دامنه جنوبی آکروپولیس واقع شده است، ویژگی های یک تئاتر رومی به خوبی حفظ شده را با ردیف صندلی ها و ساختمان صحنه نشان می دهد.
ساختمان صحنه تا نیمی از طبقه دوم ایستاده است. در دو طرف تئاتر مقبره های سنگی برجسته یا تخت وجود دارد. یکی از جالبترین نمونهها، مقبرهای با نقش برجستهای است که مردگان و بستگانشان را در مقبرههای میرا نشان میدهد که بهترین نمونههای انطباقشده از معماری خانههای چوبی لیسیایی با مقبرههای صخرهای است.
علاوه بر این، در شهرباستانی میرا در ترکیه ،بسیاری از مقبره های صخره ای با نقش برجسته یا کتیبه بر روی هم یا در کنار هم در سمت جنوب صخره قرار گرفته اند. در راه به مرکز شهر در نزدیکی تئاتر، بقایای حمام های سمت چپ جاده نمونه های اولیه و جالب معماری آجری رومی است. آب مورد نیاز شهر از طریق کانال هایی که در کنار دره ای که جریان دمره در آن جریان داشت در صخره کنده شده تامین می شد