شهر تاریخی بیشاپور به دست چه کسانی ساخته شد؟

شهر تاریخی بیشاپور به دست چه کسانی ساخته شد؟
بیشاپور یکی از شهرهای باستانی ایران است که در کازرون استان فارس قرار دارد. یشاپور در کنار تنگه ای که رودخانه ای پر آب از میانه آن می گذرد بنا شده است و محیطی سرسبز و زیبا دارد. همان طور که از نام شهر پیداست این شهر به دستور شاپور ساسانی که بین سال های 241 تا 272 میلادی سلطنت می کرد ساخته شده است. و امروزه تنها آثاری از آن باقی نمانده است.
 
بیشاپور با 200 هکتار وسعت یکی از شهرهای مهم آن زمان بوده و از اهمیت ارتباطی برخوردار بوده است. بیشاپور تا قرن هفتم هجری مسکونی بود و پس از آن ویران شد. بیشاپور گنجینه ای از آثار گرانبهای ساسانی مانند معبد آناهیتا است.  شهر تاریخی بیشاپور در 25 شهریور 1330 با شماره ثبت 24 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
 
t شهر تاریخی بیشاپور به دست چه کسانی ساخته شد؟

نقش برجسته تسلیم شدن والرین در برابر شاپور ساسانی (نقش رستم)

 شاپور در جنگی با والرین پادشاه روم او را شکست داد و والرین را با هزاران نفر از سربازانش به اسارت گرفت. ایرانیان از این اسیران برای ساختن پل بزرگی در نزدیکی دزفول امروزی و همچنین شهر بیشاپور استفاده کردند. بزرگ ترین دلیل استفاده از سربازان رومی برای ساختن بیشاپور نقشه این شهر است. همه شهر های ساسانی نقشه ای دایره ای شکل دارند اما نقشه بیشاپور مانند زمین فوتبال بزرگی مستطیل شکل است.

 نقشه ماهواره ای شهر ساسانی گور (فیروز آباد)

 نقشه ماهواره ای شهر ساسانی گور (فیروز آباد)

 نقشه ماهواره ای شهر ساسانی بیشاپور

 نقشه ماهواره ای شهر ساسانی بیشاپور

نوع معماری شهر و استفاده از نقوش موزاییکی در ساختمان ها نشانه های دیگری از ساخته شدن این شهر به دست سربازان رومی است. دیواره ها و کف کاخ های بیشاپور با این موزاییک های زیبا آراسته شده بود که بیشتر در معماری رومی رواج داشت. بخش زیادی از این موزاییک ها بعد از کشف به وسیله باستان شناسان به موزه لوور پاریس منتقل شد و امروزه در آنجا نگهداری می شود.

بیشاپور

شهر بیشاپور با روشی که مهندسین یونانی ابداع کرده بودند ساخته شده یعنی دو خیابان و چهار دروازه آن یکدیگر را قطع می کردند. یکی از خیابان ها در جهت شمال به جنوب و دیگری شرق به غرب است و هر کدام در انتها به یکی از دروازه‌های شهر منتهی می‌شده‌اند. دروازه غربی، ورودی اصلی شهر بوده‌ است.

بیشاپور

دروازه شهر بیشاپور

باستان شناسان در سال های گذشته فقط بخش های کوچکی از این شهر را از زیر خاک بیرون آورده اند و ده ها هکتار دیگر این شهر منتظر است تا روزی رازهای نهفته در دل خود را آشکار کند.

تاریخچه کاوش های باستان شناسی

بین سال‌های 1930 تا 1935 میلادی، ژرژ سال و رومن گیرشمن، نمایندگان موزه لوور، به بررسی باستان‌شناسی در این شهر تاریخی پرداختند. انها بنای رفیع و چهار گوشواره را که با سنگ‌های دوجداره ساخته شده بود، آتش‌کده نامیدند و تالار بزرگ سرپوشیده‌ای به نام کاخ اختصاصی و جای دیگر به نام محل نذورات و ایوانی مزین معرفی کردند.اما کاوش ها ادامه نیافت و به مدت 30 سال متوقف شد.

سرانجام اداره کل باستان شناسی  تصمیم گرفت یک گروه باستان شناسی ایرانی را به سرپرستی دکتر سرفراز اعزام کند تا کاوش های خود را در بیشاپور آغاز کنند وچگونگی پیدایش کاوش های گذشته و ظاهر اسکلت های شهر مشخص شود.

 

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها
پیشنهاد نوجوان‌ها