فنی حرفه ای با کاردانش چه تفاوتی دارد؟

فنی حرفه ای با کاردانش چه تفاوتی دارد؟

همان‌طور که می‌دانید بعد از اتمام دوره متوسطه اول، دانش‌اموزان باید برای انتخاب رشته تحصیلی اقدام کنند. در این میان، آن دسته از دانش‌آموزانی که قصد دارند در رشته‌های مهارتی و فنی ادامه تحصیل بدهند با دو گزینه شامل رشته‌های کاردانش و فنی و حرفه‌ای روبه‌رو هستند. در این شرایط، آشنایی با تفاوت کاردانش و فنی حرفه ای به‌منظور انتخاب بهترین و مناسب‌ترین رشته، امری ضروری و لازم است. فرق فنی حرفه ای و کاردانش را می‌توان از جنبه‌های مختلف و درعین حال مهمی بررسی کرد که آگاهی از آن اهمیت زیادی دارد. برای کمک و همراهی دانش‌آموزان علاقه‌مند به رشته‌های فنی و مهارتی، در ادامه به بررسی کامل تفاوت فنی حرفه ای و کاردانش می‌پردازیم.

فنی حرفه ای با کاردانش چه تفاوتی دارد؟

تفاوت کاردانش و فنی حرفه ای در چیست؟

درست است که در نگاه اول، تحصیل در رشته کاردانش و فنی و حرفه‌ای شبیه به‌یکدیگر است؛ اما دروس ارائه شده در این دو شاخه تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند. آموزشگاه فنی حرفه ای شامل رشته‌هایی است که از توازن نسبی بین درس‌های تئوری و عملی برخوردار است؛ درحالی که در رشته‌های کاردانش تمرکز زیادی روی درس‌های کارگاهی و مهارت‌های عملی وجود دارد. همچنین تفاوت فنی حرفه ای و کاردانش را می‌توان در ساعات درسی و تنوع رشته‌ها نیز مشاهده کرد. بنابراین اگر تحصیل در رشته‌های فنی از اهداف اصلی شما محسوب می‌شود، بهتر است پیش از انتخاب رشته، تفاوت‌های کاردانش و فنی حرفه‌ای را درنظر بگیرید، ازجمله:

شرایط ورود در فنی حرفه ای و کاردانش

شرایط ورود به رشته‌های فنی و حرفه‌ای نسبت به شاخه کاردانش، کمی دشوارتر است؛ به این معنی که متقاضیان تحصیل در رشته‌های فنی و حرفه‌ای باید میانگین نمرات بالاتری در برگه هدایت تحصیلی خود داشته باشند. همچنین دانش‌آموزانی که قصد ورود به هنرستان فنی و حرفه‌ای را دارند باید در دوره اول متوسطه، بیشترین نمره را در دروس کار و فناوری و ریاضی کسب کرده باشند.

نوع ارائه محتوای درسی

از دیگر فرق فنی حرفه ای و کاردانش می‌توان به نوع ارائه محتواهای درسی اشاره کرد. به این شکل که رشته‌های فنی و حرفه‌ای بیشتر شامل مباحث تئوری هستند؛ درحالی که در تدریس دروس کاردانش بیشترین تمرکز بر مباحث عملی و مهارت‌های کارگاهی است.

سطح دشواری تحصیل

سطح دشواری دروس فنی و حرفه‌ای نسبت به شاخه کاردانش، بالاتر است؛ چراکه دروس تخصصی مانند فیزیک و ریاضی به‌صورت تئوری و متمرکز آموزش داده می‌شود. بنابراین اگر به یادگیری عملی علاقه بیشتری دارید، باید ورود به شاخه کاردانش را مدنظر داشته باشید.

فنی حرفه ای با کاردانش چه تفاوتی دارد؟

آمادگی برای ورود به بازار کار

دیگر تفاوت کاردانش و فنی حرفه ای را می‌توان از جنبه آمادگی فارغ‌التحصیلان هر دو شاخه برای ورود به بازار کار بررسی کرد. از آنجایی که اکثر رشته‌های کاردانش با روش‌های عملی، کارگاهی و تجربی آموزش داده می‌شوند، فارغ‌التحصیلان این شاخه نسبت به شاخه فنی و حرفه‌ای، مهارت و آمادگی بیشتری برای حضور در بازار کار دارند.

 تنوع رشته‌های تحصیلی

درست است که لیست دوره های فنی حرفه ای با تنوع در رشته‌ها و حوزه‌های کاری گسترده همراه است؛ اما این تنوع در رشته‌های شاخه کاردانش بیشتر است.

شرایط ورود به دانشگاه

در بررسی فرق فنی حرفه ای و کاردانش باید به نحوه و شرایط ورود به دانشگاه به‌منظور ادامه تحصیل نیز توجه داشته باشید. فارغ‌التحصیلان فنی و حرفه‌ای به‌دلیل آموزش مباحث تئوری، آمادگی بیشتری برای ورود به دانشگاه به‌ویژه با کنکور و آزمون را دارند.

فنی حرفه ای با کاردانش چه تفاوتی دارد؟

ساعات تدریس

ساعات حضور در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای نسبت به هنرستان کاردانش، بیشتر است.

آشنایی با شاخه فنی حرفه ای

حالا که با اصلی‌ترین تفاوت فنی حرفه ای و کاردانش آشنا شدید، بهتر است هرکدام از این شاخه‌ها را به تفکیک بررسی کنیم. هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای با هدف آموزش نیروهای متخصص و حرفه‌ای به‌منظور افزایش آمادگی آن‌ها برای تحصیل در رشته‌های دانشگاهی علوم کاربردی فعالیت دارند. اکثر دانش‌آموزانی که قصد ورود به شاخه فنی و حرفه‌ای را دارند، با روحیه‌ی جستجوگر، کنجکاو و تیپ شخصیت قراردادی شناخته می‌شوند. به‌طور کلی، شاخه فنی و حرفه ای برای آن دسته از متقاضیانی مناسب است که درکنار توانایی یادگیری آموزش‌های تئوری، به کسب مهارت‌های مختلف در زمینه استفاده از ابزارها، تکنیک‌ها و انجام فعالیت‌های مهندسی، فنی و تجربی علاقه دارند.

لازم به ذکر است که از کل دروس آموزش داده به دانش‌آموزان شاخه فنی و حرفه‌ای، دو سوم آن شامل مباحث نظری است و یک سوم آن را مباحث فنی و عملی دربرمی‌گیرد.

بررسی شاخه کاردانش

درکنار بررسی تفاوت کاردانش و فنی حرفه ای، بهتر است با شاخه کاردانش با جزئیات بیشتری آشنا شوید. هنرستان‌های کاردانش با هدف آموزش نیروی انسانی متخصص و ماهر برای آمادگی ورود به بازار کار بلافاصله بعد از فارغ‌التحصیلی فعالیت دارند. دانش‌آموزانی که وارد شاخه کاردانش می‌شوند با تیپ شخصیتی قراردادی شناخته می‌شوند که به مباحث درسی تئوری و نظری علاقه کمتری دارند. این افراد عاشق مهارت‌های فنی و عملی هستند و خود را در کسب مهارت‌های مختلف توانمند می‌دانند. جالب است بدانید که برعکس محتوای درسی شاخه فنی و حرفه‌ای، دو سوم از محتوای درسی رشته‌های کاردانش را مباحث عملی و کارگاهی و یک سوم آن را دروس نظری تشکیل می‌دهد.

بین فنی حرفه ای و کاردانش کدام را انتخاب کنیم؟

در پاسخ به این دغدغه شما باید گفت که انتخاب شاخه فنی و حرفه ای و یا کاردانش به هدف شما از تحصیل و آینده شغلی که در تصور دارید، بستگی زیادی دارد. اگر به یادگیری مهارت‌های فنی برای ورود سریع به بازار کار بعد از فارغ‌التحصیلی فکر می‌کنید، باید برای ورود به شاخه کاردانش برنامه‌ریزی کنید. اما اگر به یادگیری دانش نظری درکنار مهارت‌های فنی علاقه بیشتری دارید و می‌خواهید برای ورود به دانشگاه‌های کشور به‌منظور ادامه تحصیل آماده شوید، بهتر است شاخه فنی و حرفه‌ای را در الویت قرار دهید. به‌طور کلی، تدریس در هنرستان‌ها به مهارت‌آموزی و ترویج فرهنگ اشتغال‌زایی کمک کرده و نیروی انسانی متخصص و ماهر را برای ورود با بازار کار فعال، پویا و هدفمند تربیت می‌کند.

 

آینده شغلی شاخه کاردانش و فنی حرفه ای

یکی دیگر از مهم‌ترین فاکتورها در بررسی تفاوت فنی حرفه ای و کاردانش که باید پیش از انتخاب یکی از این دو شاخه توجه زیادی به آن داشته باشید، آینده شغلی پیش‌روی شما است. شرایط احراز شغل و بازار کار برای فارغ‌التحصیلان فنی و حرفه ای و کاردانش با تفاوت‌های قابل‌توجهی همراه است. فارغ‌التحصیلان کاردانش درواقع افراد نیمه ماهری هستند که می‌توانند بلافاصله بعد از اتمام تحصیل وارد بازار کار شوند و شغل پردرآمدی داشته باشند. درحالی که فارغ‌التحصیلان فنی و حرفه‌ای را افرادی تشکیل می‌دهند که با فراگیری مهارت‌های نظری و عملی درکنارهم، اهداف ادامه تحصیل و اشتغال را به‌صورت توامان دنبال می‌کنند. از طرف دیگر، دانش‌آموزان فنی و حرفه‌ای به‌دلیل یادگیری مباحث نظری قوی با پایه محاسباتی، آمادگی بیشتری برای مشاغل پیچیده‌تر و فعالیت‌های پیشرفته‌تر دارند.

جمع بندی

آشنایی با اصلی‌ترین و مهم‌ترین تفاوت کاردانش و فنی حرفه ای برای آن دسته از دانش‌آموزانی که قصد ورود به هنرستان را برای ادامه تحصیل دارند، واجب و ضروری است. فرق فنی حرفه ای و کاردانش را می‌توان از جهات مختلف مانند ساعات درسی، نحوه ارائه محتوای دروس، تنوع رشته‌ها، بازار کار و … بررسی کرد. با توجه به اهمیت این موضوع در انتخاب رشته تحصیلی، در این مطلب به‌منظور راهنمایی دانش‌آموزان علاقه‌مند به رشته‌های فنی و مهارتی، به بررسی کامل تفاوت فنی حرفه ای و کاردانش پرداختیم.

 

این مطلب صرفا برای آشنایی شما با کسب‌وکار مهمان منتشر شده است و نشریه اینترنتی نوجوانها هیچ مسئولیتی را در این مورد نمی‌پذیرد.

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها
پیشنهاد نوجوان‌ها