ماهیچه ها

زیست-ماهیچه (3)

بدن انسان 640 ماهیچه دارد که هر یک از آنها برای منقبض شدن ( کوتاه تر شدن ) ویژگیهای خاصی پیدا کرده است و بدن با هماهنگی آنها حرکت می کند . همه ی فعالیتهای بدن ، از پلک زدن گرفته تا دویدن ، با نیروی ماهیچه ها انجام می شود .

 

ماهیچه های بدن انسان اندازه ها و شکل های گوناگونی دارند ؛ آنها ممکن است باریک تر از نخ ، کشیده و در وسط برآمده ، یا عریض و بادبزنی باشند . بزیست-ماهیچه (1)زرگترین ماهیچه ، « ماهیچه ی سرینی بزرگ » است . بیشتر ماهیچه ها با دنباله ی نوار مانندی به نام « زردپی » محکم به اسکلت چسبیده اند .

 

کارکردن دوتایی

ماهیچه ها فقط می توانند بکشند و نمی توانند هل بدهند ؛ در نتیجه ، به شکل جفت های مخالف ، مرتب شده اند . یکی از جفت ها بخشی از بدن را به سمتی می کشد . برای آنکه بخش کشیده شده به حال اول برگردد ، ماهیچه ی مخالف ، آن بخش را به سمت دیگر می کشد . ماهیچه های بدن جانوران هم مانند ماهیچه های بدن انسان اند و به همین شکل عمل می کنند .

 

درون ماهیچه

ماهیچه ها از چندین دسته نوار دراز بنام « میوفیبر » درست شده اند . هر دسته نوار از رشته های بسیار باریک تر میکروسکوپی بنام « میوفیلامان » تشکیل شده است . هر فیلامان نیز رشته های بسیار ریزتری بنام « اکتین » و « میوزین » دارد .

نیروی ماهیچه

برای آنکه ماهیچه کار کشش را انجام دهد ، هر میوزین ، اکتین مجاور خود را می گیرد و به سمت مرکز ماهیچه می کشد ؛ درست مانند زمانی که طنابی را با دست می کشیم و سپس در نقطه ی جلوتری آن را به دست می گیریم و دوباره می کشیم . وقتی میلیون ها میوزین و اکتین این چنین عمل می کنند ، طول کل ماهیچه کاهش می یابد . مقدار انقباض و قدرت آن به وسیله ی پیام های عصبی ، که از مغز به ماهیچه می رسد ، تنظیم می شود . زیست-ماهیچه (2) 

شاید به این مطلب هم علاقمند باشید
دانلود "Data Usage Monitor"؛ محاسبه مصرف اینترنت همراه

سه نوع ماهیچه

ماهیچه های اسکلتی زیر میکروسکوپ خط خطی به نظر می آیند ؛ به همین سبب آنها را « ماهیچه های مخطط » می نامند . البته از آنجا که هر وقت بخواهیم می توانیم آنها را منقبض کنیم ، « ماهیچه های ارادی » هم نامیده می شوند . « ماهیچه ی قلبی »  ، دیواره ی ضخیم قلب را می سازد و پیوسته و به طور منظم منقبض می شود تا خون را به سراسر بدن تلمبه کند اما انقباض آن در اختیار ما نیست . « ماهیچه های صاف » ، لایه ها و ورقه های دیواره ی اندام های داخلی بدن مانند معده ، روده و مثانه را تشکیل می دهند . حرکت این ماهیچه ها خودکار است ؛ به این سبب ، به آنها « ماهیچه های غیر ارادی » می گویند .                                                                                                                           

                                                                                         منبع : فرهنگ نامه ی طلایی کلید دانش

امتیاز به این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *