اشکان دوست علی هر وقت فرصتش را پیدا کند سیگار روشن میکند. وقتی جمعه شبها با دوستان برای گردش بیرون میروند، قبل از ساعت ورزش و گاهی وقتها حتی در خانه. علی هم برای سلامت دوستش و هم سلامتی خودش خیلی نگران است. به نظرش احتمالاً اشکان نمیداند که این عادتش چه طور بر سلامت کسانی که کنارشان سیگار میکشد ضرر دارد.اما خطر دود سیگار برای دیگران چقدر است ؟
همه میدانند که سیگار کشیدن اصلاً چیز خوبی نیست و احتمالاً تا الان شنیدهاید که نفس کشیدن درکنار کسی که سیگار میکشد هم برای سلامتی ضرر دارد. کسی که کنار فرد سیگاری مینشیند هم در معرض دودی است که از دهان فرد سیگاری خارج میشود و هم دودی که از ته سیگار وارد هوای اطراف میشود.
شاید به نظر برسد که این دودها خطری نداشته باشند اما واقعیت این است که هوای اطراف فرد سیگاری حاوی هزاران ماده شیمیایی میشود که از این دودها ناشی میشوند. از آرسنیک و آمونیاک گرفته تا سیانید هیدروژن – که خیلی از این مواد شیمیایی سمی هستند – و موجب بروز سرطان میشوند. در هوای اطراف افراد سیگاری میزان بالایی از بسیاری از این مواد شیمیایی یافت میشود.
درواقع، هوای اطراف سیگاریها احتمال خطرات زیر را افزایش میدهد:
• عفونتهای تنفسی (مثل برونشیت و ذاتالریه)
• آسم (خطر ابتلا به آن و تشدید این بیماری در افراد مبتلا)
• سرفه، گلودرد و عطسه
• سرطان
• بیماریهای قلبی
بنابراین میبینید که فقط در آینده، افرادی که در معرض افراد سیگاری هستند دچار مشکل نمیشوند بلکه در همان زمان هم با تاثیر منفی بر عملکرد ورزشی فرد یا توانایی فعالیت فیزیکی افراد همراه است.
چه می توانید بکنید؟
ممکن است با افراد سیگاری در تماس باشید. شاید یکی از اعضای خانواده یا دوستتان سیگاری باشد. چه خودتان سیگار بکشید و چه به طور مداوم در معرض افراد سیگاری باشید، هیچ وقت نفس کشیدن در چنین هوایی سالم نخواهد بود. حتی قرارگیری کوتاه مدت یا گاه به گاه میتواند صدماتی را متوجه بدن کند.
اگر خودتان سیگاری هستید سعی کنید ترک کنید. ترک کردن سیگار کار سادهای نیست چون سیگار به شدت اعتیادزا است اما برنامههای مختلفی برای کمک به ترک آن وجود دارد و میتوانید از نزدیکانتان هم برای این منظور کمک بگیرید. فقط کافی است فواید آن را به یاد بیاورید: ظاهر و احساسی بهتر پیدا خواهید کرد و پول بیش تری هم پسانداز میکنید. کسی چه میداند شاید اگر بدانید که با ترک سیگار به اطرافیانتان هم فایده میرسانید اراده بیش تری برای ترک آن پیدا کنید.
اگر خودتان سیگار نمیکشید، از سیگاریهایی که میشناسید بخواهید این دو عادت را امتحان کنند:
1- تمام دود سیگار خود را بیرون از فضای اطراف بدهند. یعنی دور از آدمها، مخصوصاً بچهها و زنان باردار. دود سیگار حتی ساعتها پس از تمام شدن سیگار هم در هوا باقی میماند؛ این یعنی اگر فرد دود سیگار خود را در یک محیط سربسته بیرون دهد، بقیه هم از آن دود تنفس خواهند کرد. چون دود به خود طرف و لباسهایش میچسبد، فرد باید بعد از کشیدن سیگار که داخل آمد، دستهایش را بشوید و لباسهایش را هم عوض کند، مخصوصاً قبل از بغل کردن بچهها.
2- هیچ وقت داخل ماشینی که سرنشین دیگری هم دارد سیگار نکشد. حتی اگر سعی کند دود سیگار را از پنجره به بیرون بدهد، باز هم تاثیر چندانی برای کاهش خطرات آن نخواهد داشت.ثابت شده است که قرار گرفتن در معرض افراد سیگاری بسیار خطرناک است، به همین دلیل امیدواریم سیگاریهایی که میشناسید سعی کنند این دو راه کار را رعایت کنند.
همان طور که فرد سیگاری تصمیم میگیرد سیگار روشن کند، افرادی که کنار او هستند هم حق انتخاب دارند و میتوانند از کنار او دور شوند.دور ماندن از افراد سیگاری به شما کمک میکند سالمتر بمانید حتی باعث میشود افراد سیگاری زندگیتان بیش تر به ترک این عادت زشت فکر کنند.
پیشنهاد مطالعه:
نوجوانان از والدین سیگاری الگو می گیرند!