در صورتی که به اطراف خود بنگرید ، در هر پروژه عمرانی ، صنعتی ، شهرسازی و… می توان به گونه ای حضور فعال رشته نقشه برداری ( و علم نقشه برداری ) را دید. به طور مثال در پروژه های راه سازی ، طراحی اولیه و مسیر یابی به کمک مهندس و تکنسین نقشه برداری انجام می شود از آغاز عملیات خاکی تا به انتهای کار ( آسفالت و تحویل پروژه ) حضور نقشه برداری به طور مستمر و فعال دیده می شود .
درس های رشته نقشه برداری
هنر جویان این رشته در طی گذراندن دوره دو ساله هنرستان ، علاوه بر آشنایی با دروس عمومی و ریاضی ، با دروس تخصصی نقشه برداری ( به طور تئوری و عملی ) از جمله : هندسه ( نقشه برداری ، مبانی نقشه برداری ، مبانی و کاربرد رایانه ، مساحی ، کارگاه محاسبه و ترسیم 2-1 ، عملیات مساحی ، کاربرد رایانه در نقشه برداری ، فتو گرامتری ، کنترل و تنظیم دستگاه های نقشه برداری ، روش های تعیین موقعیت ، نقشه برداری عمومی و عملیات نقشه برداری عمومی و …) آشنا شده و به کمک دستگاه های مدرن عملیات زمینی مربوط را انجام میدهند.
برای اطلاعات بیشتر و مطالعه کتابهای درسی این رشته می توانید به پایگاه کتاب های درسی مراجعه کنید.
توانمندی های دانشجویان در رشته ی نقشه برداری
– انجام مساحی و تحیه نقشه مناطق محدود با استفاده از وسایل ساده نقشه برداری
– تهیه نقشه مناطق نسبتا بزرگ با استفاده از دستگاهای نقشه برداری
– کنترل دوربین های نقشه برداری ، تشخیص عیوب و تنظیم آن ها
– شناسایی عوارض موجود در عکس های هوایی و انجام اندازه گیری ساده بر روی آن ها
– بکار گیری ماشین حساب های قابل برنامه ریزی برای انجام محاسبات نقشه برداری
– بکار گیری نرم افزار های نقشه برداری برای انجام محاسبات و ترسیم نقشه ها
بازار کار رشته نقشه برداری
به طور کلی مهندسین رشته نقشه برداری عموما در حوزه های مختلفی شاغل به کار هستند. چنانچه این افراد از لحاظ علمی در سطح بالایی باشند در حوزه های کاری بسیار خوبی با درآمدهای عالی می توانند به فعالیت بپردازند. برخی از مشاغلی که فارغ التحصیلان نقشه برداری می توانند در آن کارها مشغول شوند عبارتند از:
· امور عمرانی مانند سد سازی، پل سازی، خطوط انتقال آب و گاز و…
· ادارات دولتی مانند شهرداری ها، بنیاد مسکن و…
· شرکت های خصوصی فعال در زمینه فتوگرامتری، سنجش از راه دور و…
· کارشناسی دادگستری نقشه برداری
· نظام مهندسی
· کارگاه های پروژه های ساختمانی
· فعالیت در ارگان های نظامی
میزان نیاز کشور به متخصصین نقشه برداری
ایران کشوری بسیار گسترده ای است که برای پیشرفت رو به جلو نیاز به عمران و آبادانی در زمینه جاده سازی، انتقال خطوط لوله های گاز، سد سازی و… دارد. به همین علت همیشه در همه جای دنیا نیاز به مهندسین عمران به ویژه مهندسین نقشه برداری برای اجرای پروژه های عمرانی است از این رو این رشته نسبت به سایر رشته های مهندسی بازار کار خوبی دارد و مهندسین این حرفه دغدغه ای در زمینه ی پیدا کردن شغل مناسب با رشته ی خود نخواهند داشت.