معرفی شغل و رشته فیلمبرداری

فیلمبردار

شغل و رشته فیلمبرداری یکی از جذاب‌ترین و پرفراز و نشیب‌های خود را دارد. این حرفه نیازمند تخصص و انگیزه بالایی است و افرادی که به این حرفه علاقه‌مند هستند، باید آمادگی برای کار سخت و پیگیری داشته باشند.

فیلمبرداری یک هنر و علم است که نیازمند تسلط بر دستگاه‌های فیلمبرداری، نورپردازی، صدابرداری و تدوین است. این شغل از یک سو نیازمند خلاقیت و هنر بودن است و از سوی دیگر نیازمند دانش فنی و تخصصی بالا است.

برای ورود به این حرفه، افراد می‌توانند دوره‌های تخصصی فیلمبرداری و تئوری سینما را در دانشگاه یا مؤسسات مربوطه مطالعه کنند. همچنین، شرکت در کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی تخصصی می‌تواند به افراد کمک کند تا مهارت‌های لازم برای شروع حرفه فیلمبرداری را کسب کنند.

فیلمبرداران می‌توانند در صنایع مختلفی مانند سینما، تلویزیون، تبلیغات، مستندها، فیلم‌های مستقل و ویدئوهای موسیقی فعالیت کنند. همچنین، با پیشرفت فناوری، فرصت‌های شغلی در حوزه فیلمبرداری دیجیتال و تولید محتوا آنلاین نیز افزایش یافته است.

امروزه، با گسترش شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های دیجیتال، نیاز به محتوای تصویری ویدئویی بالا رفته است و این امر باعث شده تا فعالیت‌های فیلمبرداران به چشمگیرترین حالت خود برسد.

با این حال، فعالیت در حوزه فیلمبرداری همچنان چالش‌های خود را دارد. شرایط کار در بعضی از حوزه‌ها مانند سینما بسیار دشوار است و نیازمند تلاش و پشتکار زیاد است. همچنین، رقابت در این صنعت بسیار شدید است و برخوردهای موفق نیازمند استعداد، تلاش و شبکه‌سازی مناسب است.

با این وجود، فعالیت در حوزه فیلمبرداری می‌تواند فرصت‌های شغلی جذاب و پاداش‌دهنده‌ای را برای افراد باشد که علاقه‌مند به هنر و فناوری هستند. به علاوه، این حرفه امکان همکاری با هنرمندان مختلف و خلق آثار هنری منحصر به فرد را فراهم می‌کند.

عنوان شغل:

فیلمبرداری

تعریف شغل:

فیلمبرداری استفاده از تکنیک های خاص برای ثبت صحنه های فیلم توسط فیلمبردار است.

فیلمبرداری

رشته یا گروه شغلی:

هنری.

شرح وظایف و مسئولیت های اصلی شغل:

ثبت صحنه های فیلمی که توسط کارگردان تهیه شده، بر روی نوار نگاتیو و چاپ آن در لابراتوار فیلم سازی بر روی نوار پوزیتیو و کار بر روی فیلم مانند سایه روشن کردن آن و تنظیم نور و ….

اهمیت و ضرورت شغل:

در تهیه ی یک فیلم، مسئولیت فیلمبردار بسیار سنگین است. کافی است که بدانید بدون فیلمبرداری از یک سناریو، یک هنر سینمایی پدید نخواهد آمد. در زمان های بسیار قدیم که صنعت فیلمبرداری وجود نداشت، هنرمندان کارهای خود را به وسیله ی تئاتر ارائه می دادند و بازی یک تئاتر یکنواخت، خستگی زیادی را برای عوامل آن ایجاد می کرد. با پیشرفت تکنولوژی و ساخت انواع دوربین های مختلف، گستردگی و پیشرفت در کار ایجاد شد و مزایای هنری – آموزشی بسیاری را نیز با خود به همراه آورد.

مدارک تحصیلی مورد نیاز برای احراز شغل:

کارشناسی، کارآموزی و کسب تجربه در عمل.

مهارت ها، تجارب و دوره های آموزشی ویژه برای احراز شغل:

پس از موفقیت در آزمون ورودی دانشگاه هنر یا دانشکده ی صداوسیما به مدت چهار سال به هنرجو آموزش لازم داده می شود. داشتن مهارت کافی در فیلمبرداری و آشنایی با تکنیک های خاص و استفاده از هنرهای ویژه در فیلمبرداری.

شرایط محیط  کار:

چون محل فیلمبرداری از فیلمی به فیلم دیگر ثابت و مشخص نبوده و متغیر است، لذا محیط فیلمبرداری را داستان فیلم مشخص می کند و فیلمبردار باید آمادگی کار و انجام وظیفه در هر مکان و تحت هر شرایطی را داشته باشد و کار در این حرفه به صورت گروهی است.

وسایل وابزار مورد نیاز برای انجام دادن شغل:

انواع دوربین ها نورسنج ها و انواع چراغ ها.

خصوصیات جسمانی وتوانایی های بدنی لازم:

سن و قد چندان تاثیری ندارد. به قدرت و سلامت بدنی نیاز دارد. مهارت های دستی و سرعت استفاده از اعضای بدن به ویژه دست ها مهم است، وزن فیلمبردار باید متوسط باشد و در برابر خستگی باید بسیار مقاوم باشد. از نظر هماهنگی بین چشم و دست چون بیشترین استفاده از اعضا در این کار چشم و دست است، لذا باید این دو عضو هماهنگ و همسو باشند.

فیلمبرداری

معلولیت های بی اثر در انجام دادن شغل:

هر معلولیتی اثرگذار است.

خصوصیات روانی و توانمندیهای لازم:

استعداد هنری، مکانیکی، سرعت عمل و دقت حواس.

رغبت های مورد نیاز برای انجام دادن شغل:

علاقه به مردم، علاقه به شغل فیلمبرداری و کارهای هنری.

ویژگی های شخصیتی( عاطفی ، اجتماعی و رفتاری ) لازم برای انجام دادن شغل:

ثبات عاطفی، قبول مسئولیت، توانایی کار در شرایط دشوار، سازگاری با دیگران، مطلوب بودن رفتار و برخورد مناسب، همدلی و درک رفتار دیگران.

محل های اشتغال و استخدام:

مراکز دولتی و خصوصی( غیر دولتی ).

جنبه های مالی و حقوقی:

در مراکز دولتی تابع قانون استخدام کشوری است و ترفیع فیلمبردار بستگی به کیفیت کار او دارد. از بیمه و بازنشستگی نیز برخوردار است.

شرایط ارتقاء:

در مراکز خصوصی طبق قرارداد فی مابین است.

نحوه ی استخدام :

مراجعه به سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، وزارت ارشاد، دوستان و آشنایان، رجوع به بنیادهای سینمایی، پذیرش در دانشگاه ها.

ارتباط های شغلی:

به علت گروهی بودن کار با شاغلان دیگر مانند نورپرداز، کارگردان، بازیگر و … ارتباط دارد.

فیلمبرداری

مطلوبیت ها و محدودیت ها:

مطلوبیت ها:

بیشتر از جهت امکانات تفریحی و رفاهی است. در شهرهای مختلف مکان های مناسبی جهت رفاه حال فیلمبرداران و خانواده هایشان مهیا است. فیلم هایی که در خارج از کشور می سازند سیاحتی را برای فیلمبردار فراهم می سازد.

محدودیت ها:

از نظر زمانی نمی توانند برنامه ای منظم برای خود طرح ریزی کنند و اغلب خانواده، زندگی را بدون پدر و همسر می گذرانند.

اتحادیه، انجمن و تشکیلات حرفه ای وابسته به شغل:

انجمن فیلمسازان ایران.

آینده ی شغل:

همیشه مورد نیاز و نوید بخش است.

مراحل و جریان یک روز عادی برای شغل:

بسیار پرکار، البته همراه با تنوع و لذت است.

محل و راه های کسب اطلاعات بیشتر درباره ی شغل:

 حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان صداوسیما، مرکز آموزش فیلمسازان، وزارت ارشاد، بنیاد سینمایی فارابی.

توصیه ها و پیشنهاد های لازم برای داوطلبان ورود به این شغل:

جوانان به هر کاری که از دور می بینند زود علاقمند نشوند و به علاقه و استعدادهایشان و تواناییهایی که دارند توجه داشته باشند.

برگرفته و تصرف ده از کتاب فرهنگ مشاغل تالیف: دکتر طیبه زندی پور

                                                                                                       

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب

3 پاسخ

  1. میشه راجب مخارج این رشته در دبیرستان و دانشگاه توضیح بدید و بعد اینکه شهریه دانشگاه دولتی در این رشته چقدره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها
پیشنهاد نوجوان‌ها