اختصاصی نشریه اینترنتی نوجوان ها
چه مواردی مغز را دچار مشکل می سازد؟
از آن جا که مغز در بدن کنترل همه چیز را بر عهده دارد زمانی که با مشکلی مواجه شود بر روی عملکرد بسیاری از قسمت ها تأثیر می گذارد. برخی از عواملی که باعث تغییر عملکرد مغز می شوند مانند تومورهای مغزی، بیماری های ارثی (صرع) غیر قابل پیشگیری و تا حدود زیادی قابل درمان می باشند که با تشخیص به موقع متخصصین می توان از اختلالات جدی مغز جلوگیری کرد. در بسیاری موارد مانند اختلالات مغزی مرتبط با ناراحتی های روانی، ضربه به سر، انواع سر درد عصبی (بجز مواردی از میگرن که ریشه ای ارثی دارد) و بیماری مانند مننژیت (که ناشی از عفونت غشای مغز می باشد) می توان با رعایت موارد بهداشتی و ایمنی از بروز خیلی از آن ها جلوگیری نمود.
بیماری های روانی شامل طیف گسترده ای از مشکلات رفتاری است که ریشه در چگونگی تفکر و عملکرد انسان دارد. حتی بیماری هایی که به شکل ارث در خانواده ها در آمده است در وهله اول از تکرار عملی اشتباه شکل گرفته است زیرا رفتار نادرست باعث شکل گیری ساختار نادرست در مغز شده و کار آن را با اختلال مواجه می کند.
گاهی وضعیت جسمانی اشتباه نیز باعث ایجاد اختلالات مغزی شده و بیماری های روانی را شکل می دهد مثل مصرف مواد مخدر یا الکل.
حتی علائمی از بیماری هایی مانند اسکیزوفرنی یا اختلال دو قطبی نشان می دهد این اختلال ریشه در دوران کودکی دارد و می توان در سن نوجوانی تشخیص داده و از پیشرفت آن و صدمه دیدن مغز جلوگیری کرد. علائمی مانند افسردگی های مزمن، اختلالات پرخوری یا بی اشتهایی های عصبی، اختلال وسواسی و هراس از غذا خوردن مواردی است که نوجوان ها و خانواده هایشان نباید به سادگی از کنار آن ها بگذرند و با کمک و مشاوره متخصصین در این امور در صدد برطرف کردن آن ها باشند.
مننژیت همان طور که گفته شد از عفونت مغز و نخاع ایجاد شده و باعث آسیب دائمی به مغز می شود. هر چه در دوران کودکی و نوجوانی با رعایت بهداشت و حفظ سلامتی بدن بتوان از ورود باکتری و ویروس به بدن جلوگیری کرد، فاصله از ابتلا به این بیماری بیش تر خواهد شد.
سردردها
سردردها انواع مختلفی دارند. برخی از رایج ترین آن ها عبارتند از:
سر درد تنشی که با تنش عضلانی در سر، گردن و شانه ها ایجاد می شود. می توان با حفظ آرامش در زندگی و نداشتن برخوردهای عصبی با اطرافیان از مبتلا شدن به این درد جلوگیری کرد و مغز را از آسیب حتمی نجات داد.
سر درد خوشه ای که به شکلی از میگرن ظاهر می شود و ممکن است چند ساعت یا چند روز طول بکشد. این درد در بسیاری از موارد با حساسیت به برخی مواد غذایی یا حتی نور ایجاد می شود. با رعایت و دوری از این موارد بعد از تشخیص می توان از ابتلا به این نوع سردرد نیز در امان بود.
ضربه به سر به دو صورت اتفاق می افتد: ضربه خارجی که در آن معمولا” پوست سر یا استخوان جمجمه آسیب می بیند. ضربه داخلی: رگ های خونی درون جمجمه یا مغز دچار حادثه می شوند. خوشبختانه بیش تر ضربات به سر با رعایت مسائل ایمنی مانند پوشیدن کلاه ایمنی در هنگام موتورسواری، دوچرخه سواری و در محیط های کارگاهی که احتمال سقوط ابزار کار وجود دارد، قابل پیشگیری هستند.
ضربه مغزی یک نوع ضربه داخلی به سر است که باعث از دست دادن موقت عملکرد طبیعی مغز می شود. ضربه مغزی مکرر یا شدید می تواند به آسیب دائمی مغز منجر شود.
رعایت نکردن مسائل ایمنی در بازی های ورزشی یکی از رایج ترین راه های ضربه مغزی نوجوان ها می باشد. علی الخصوص در بازی هایی که با تحرک زیاد همراه است مانند بازی با اسکیت، لازم است تا قبل از پوشیدن لباس مناسب و داشتن تجهیزات کافی البته آن هم به صورت استاندارد و با نظر فردی متخصص و آگاه بازی را متوقف کرده و از خطر دوری کنید.