پرسش

سلام. من یه نوجوان ۱۵ ساله هستم، اطرافیانم واقعا دارند دیوونم می کنند. من روی وسایل شخصیم خیلی حساسم ولی انگار واسه بقیه عمومین، هر چه قدر هم تذکر میدم و باهاشون درگیر میشم گوششون بدهکار نیست که نیست. لطفا راهنماییم کنید.

پاسخ خانم دکتر سلیقه دار، مشاور و روانشناس سایت

دوست خوبم

اینکه دیگران به خودشان اجازه می دهند تا به وسایل تو دست بزنند می تواند دلایل گوناکونی داشته باشد. برای مثال ممکن است آنقدر تو در این باره حساسیت نشان دادی و واکنش داشتی که حالا این کار برای خندیدن و یا سر به سر گذاشتن تو توسط برخی اتفاق می افتد. خوب اگر این طور باشد بهتر است برای مدتی هر چند هم کوتاه شدت واکنش رفتاری خودت را در برابر خواسته دیگران که بدون اجازه سراغ وسایلت می روند کمتر کنی و فقط در یک جمله ساده به آن ها بگویی که کارشان اشتباه است.

اما اگر این رفتار آن ها از سر شوخی و یا خنده نیست بنابراین به قوانینی که برای اطرافیانت در خصوص دست زدن به وسایل شخصی خودت گذاشته ای توجه کن. آیا این قوانین و  انتظارات تو برایشان روشن است. ممکن است برای مثال این که به دفترت دست بزنند اشکالی از نظر تو نداشته باشد اما مثلا اگر مدادت را بردارند ناراحت می شوی! خوب اگر این طور باشد باید نتیجه بگیری که انتظاراتت برای دیگران روشن نیست و آن ها نمی دانند کجا خط قرمز توست و نباید از آن حد خارج شوند. در این شرایط ساده کردن انتظاراتت و مشخص نکردن آن ها برای خودت و اطرافیانت ضروری است.

احتمال دیگری هم وجود دارد و آن این که تو زیادی حساس هستی و اگر کسی از کنارت هم رد شود فکر می کنی به تو خورده و وسایل تو را دست زده و …. خوب اگر این طور باشد و تو از زمانی که خودت را می شناسی همین طوری بودی لازم است در رفتار خودت تغییراتی را ایجاد کنی. به احتمال زیاد به کمک یک مشاور به صورت حضوری نیاز داری تا موارد را بررسی کرده و در نهایت راهکارهای عملیاتی مناسبی به تو معرفی کند. اما اگر فقط مدتی است که این طوری شدی در این صورت به احتمال زیاد به دوره نوجوانی ات مربوط است. بالا بردن تحملت در این شرایط بهتر است. لازم نیست برای هر اتفاقی از این نوع، زود برآشفته شوی. به محض اینکه متوجه شدی که به وسایل تو دست زده اند، کمی صبر کن. کمی از محل فاصله بگیر، کمی آب خنک بخور، و … تا کمی آرام تر شوی. بعد هم با یک جمله کوتاه اما روشن و قاطع به فردی که چنین کاری را کرده تذکر بده که کارش اشتباه است و نباید این رفتار را داشته باشد. بعد هم همان جا او و کاری را که کرده فراموش کن. سعی کن در ذهن خودت نگه نداری که دفعه بعد بیشتر عصبانی شوی و بگویی که تو دفعه قبل هم همین کار را کرده بودی و … این طور رفتارها بیشتر موجب اذیت خودت می شود و شاید هیچ وقت نتواند موجب تغییر رفتار اطرافیانت شود.

موفق باشی

کاربران عزیز

شما می توانید سؤال خود را در کادر پایین صفحه تایپ نموده و یا از طریق ایمیل info@nojavanha.com ارسال بفرمایید.

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب
تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیشنهاد نوجوان‌ها