من یک معلم هستم که با یکی از دانش آموزانم دچار مشکل شده ام

پرسش

سلام، من یک خانم معلم هستم و سال آینده بازنشسته می شوم. در این مدت سابقه کاری، همیشه دانش آموزانی داشتم که رابطه خوبی با هم داشتیم که الان هنوز هم بعد از گذشت سال ها و متاهل شدنشان با هم در ارتباط هستیم. متاسفانه اخیرا گرفتار دانش آموزی شدم که ظاهرا مرا دوست دارد ولی بعد از مدتی متوجه شدم از توجه من به خودش سوء استفاده می کند. مدت زیاد به علت اینکه درس را نفهمیده از من می خواست درس را برایش توضیح دهم و من مجددا درس را برایش توضیح می دادم. بعدها دیگر درس نبود حرف هایی مثل اینکه چه غذایی دوست دارید یا چه رنگی دوست دارید و ازاین مدل حرف ها. بعدها از طرف من نقل قول های زیادی می کرد و یا امتحان را لغو می کرد.

من برای جلوگیری از این رفتارهای ناخوشایند به این دانش آموز تذکر دادم که دیگر از طرف من بدون اجازه نقل قول نکند و بهتر است در این رابطه که مفهوم خاصی ندارد تجدید نظر کنیم.

بعد از گفتن صحبت های من دانش آموز مذکور با حالت توهین آموزی از من جدا شد و از آن روز به بعد رفتار ناخوشایندی دارد مثلا سر کلاس بی اجازه بیرون می رود و در پاسخ سوالات درسی سکوت می کند و جواب نمی دهد. و یا روزهایی که من در این مدرسه هستم به بهانه های بی مورد وارد دفتر شده و با دبیران دیگر صحبت می کند و سوال هایی که همه می فهمند بی ربط است می پرسد.

یک روز او را صدا کردم و دلیل این رفتارها را خواستم ولی با لحن بسیار بد در جواب سوالم گفت شما به ما گفتید دیگه از طرف من نقل قول نکن منم با شما کاری ندارم، شما مشکلی دارید؟ از مدیر مدرسه درخواست کردم که والدین دانش آموز را به مدرسه بخواهد و خانم مدیر عنوان کرد والدین منطقی ای ندارد و ممکن است دردسرهای زیادی درست کند. از یک طرف خوشحالم که این اتفاقات باعث شد این دانش آموز را بهتر بشناسم، از طرف دیگر بعد از این همه گستاخی احساس ناخوشایندی دارم. آیا راهی برای حل مشکل این دانش آموز وجود دارد؟

آیا من باید در رفتارم تجدید نظر کنم؟

یا این دانش آموز ممکن است مشکلات بزرگتری داشته باشد که حل آن ها در توان من نیست؟

پاسخ خانم دکتر سلیقه دار، مشاور و روانشناس سایت

دوست و همکار عزیزم

از اینکه موضوع خود را با ما در میان گذاشتید سپاسگزاریم و امیدواریم این نوشته بتواند به شما کمک کند.

همواره در نظر داشته باشید که رفتار دانش آموزان به ویژه هنگامی که در دوره نوجوانی هستند ممکن است ریشه منطقی نداشته باشد و تنها به دلیل همان دوره نوجوانی تصمیم بگیرد با شما یا با دیگری برخورد کند. بر همین اساس است که داشتن اخلاق حرفه ای برای معلمان ضروری است تا هرگز خود را درگیر احساس ها و تب و تاب های نوجوان نکنند چون ممکن است در برخی موارد آثار بسیار ناگواری برای معلم و حتی برای دانش آموز به همراه داشته باشد.

اما حالا شما چه رفتاری داشته باشید نتیجه بهتری می گیرید؟ موضوع و نکته مهم این است که او دوست دارد هم چنان شما به او توجه بیشتری داشته باشید و این را با رفتارهای پرخاشگرانه نشان می دهد. ضمن اینکه شرایط خانوادگی مناسبی هم ندارد که بتواند از آن ها الگوی رفتاری درستی را انتخاب کند و همین موضوع موجب پیچیدگی بیشتری از رفتار در او می شود. بنابراین در قدم اول در دل خودتان و در ذهن خودتان او را درک کنید و بدانید که او برای رنجاندن شما و یا بی احترامی به شما کاری نمی کند بلکه با زبان رشد نیافته خود می خواهد ابراز وجود و جلب توجه کند و در عین حال کس دیگری در خانواده نیست تا او را یاری کند.

حالا که آرام تر و راحت تر می توانید رفتار او را احساس کنید تلاش کنید تا او را دانش آموز تازه ای ببینید که گویا تا به امروز اصلا او را نمی شناختید و رابطه قبلی هم نداشتید. این نگاه به شما کمک می کند تا همان اندازه کشف او برای شما جالب باشد که روزهای اول برایتان جالب بود.

سوم اینکه مهمترین کلید رفتار درست در شما این است که مثل همیشه آرام و در عین حال مسلط بر خود باشید. برای مثال فرض کنید از او درس می پرسید و او پاسخ نمی دهد بدون هیچ گلایه ای نمره او را در دفتر بگذارید و با احترام به او بگویید بنشیند و به یقیه کار خود برسید. لازم نیست نکران سایر دانش آموزان خود باشید چون اگر احتمالا چنین اتفاقی برای دیگر ی افتاد فقط کافی است او را به کنار بکشید و به او بگویید که از او انتظار ندارید مشابه دیگران رفتار کند و روی او حساب می کنید و خلاصه با این ترفند اجازه ندهید تا دیگران مانند او شوند. یا برای مثال اگر او بدون اجازه از کلاس خارج می شود فقط کافی است نماینده کلاس را به دفتر مدرسه بفرستید که نه با لحن تهدید بلکه برای اطلاع رسانی به ناظم مدرسه اطلاع دهد که فلانی از کلاس خارج شده و چون اجازه نگرفته لازم بود به دفتر اطلاع داده شود. و وقتی برگشت نسبت به رفتارش واکنشی نشان ندهید. خصوصا برای خروجش از کلاس این کار را فراموش نکنید چون خدای نا کرده ممکن است او با مشکلاتی خارج از کلاس مواجه شود که جبرانش سخت است.

اگر شرایطی فراهم بود در کلاستان برای همه بگویید که شما تمایل و آمادگی دارید که هر زمان خواستید در مورد خودتان، زندگی و یا مشکلات درسی با شما صحبت کنند و بگویید می توانید به جای گفتن بنویسید و نامه را به دست من برسانید. در واقع با این توصیه گروهی به او کمک می کنید که امیدوار باقی بماند.

نمی دانم در کدام دوره تحصیلی هستید اما به هر حال دوره ابتدایی نیست و به همین دلیل نیازی نیست تا تلاش کنید از طریق خانواده شخص شما وارد شوید اما اگر احساس کردید لازم است اقدامی هوشیارانه برای خانواده رخ دهد از طریق مشاور مدرسه و یا معاون آموزشی این کار را انجام دهید بدون اینکه به موضوع کلاس شما و شخص شما پرداخته شود.

موفق باشید

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب

3 پاسخ

  1. سلام خانم شریفی عزیز خبر تون واقعا خوشحالم کرد .فکر کنم شما هم شادمان هستید.
    به قول فرمایش خودتون اینجا نشریه نوجوانان هست وما میهمان هستیم خدا کنه حرف شما درست نباشه .این کارها حس خوبی رو منتقل نمی کنه .
    انشا الله که همیشه ایام به کامتان باشد.

  2. حمدوسپاس خدای را که آمدی.
    اینجا بهتره درسته.اینجا مخاطبتو می شناسی.ولی اون صفحه انگار همشون یک نفر بودن با فیک های متفاوت.
    خب .به لطف خدای توانا دانش آموز مورد بحثم تغیرات مثبتی کردند .و لحظات به یادماندنی برای من ثبت کردند.ومن از اینکه فعالیت هایم، توصیه خانم مشاور این سایت .نصیحتهای شما مفید فایده بود تصمیم گرفتم این خبر مسرت بخش را به اطلاع برسانم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها
پیشنهاد نوجوان‌ها