سلام من دانش آموز سال دوم هستم. می خوام از تابستونی که میرم سوم شروع به خواندن المپیاد شیمی کنم. دیر نیست و می تونم موفق باشم؟ میشه بهم یک برنامه درسی برای خواندن المپیاد شیمی پیشنهاد کنید؟
پاسخ
دوست من سلام شروع کردن المپیاد در این زمان کار صحیحی نیست و ریسک بالایی داره. ممکنه که به معدل کتبی دیپلمت ضربه بزرگی بزنه. مگر اینکه قبلا کار کرده باشی و یا استعداد فوق العاده زیادی داشته باشی. در این حالت به طور آزمایشی در تابستان زیر نظر یه استاد شروع به کار کن. بعد آخر تابستون اوضاع و شرایط رو بررسی کنید که ادامه بدید یا نه؟
چند نکته هم راجع به مطالعه المپیاد شیمی
کلیات کار
1- تسلط فوق العاده روی کتابای درسی شیمی 1 و 2 و 3
2- خوندن یک کتاب شیمی عمومی و کتابای فراتر از کتابای درسی برای درک و فهم و تسلط بیشتر روی مطالب و آشنا شدن با مطالب جدید و به چالش کشیده شدن! و مهمتر از این بالا بردن قدرت تفکر و خلاقیت و …
3- تمرین و حل مسئله زیاد به کمک منابع مختلف (کنکور، المپیاد، کتابای کمکی معروف) برای بالا بردن دقت و سرعت عمل در حل سوال و استفاده از آموخته ها در مدت زمان کوتاه.
4- قرار گرفتن در شرایط آزمون (یعنی باید از خودتون زیاد امتحان بگیرید و آموخته هاتون رو محک بزنید، چه با سوالای المپیاد دوره های مختلف چه با تست های کنکور و سوالات کتابای مفید دیگه ای که آزمون دارن).
5- مرور مستمر مطالب خوانده شده و برطرف کردن نواقص و ضعف ها با کتابای کمکی و فکر کردن روی ایرادها و سوال پرسیدن راجع به اشکالات و سعی بر رفع اونها… رفع اشکال خیلی خیلی مهمه، در این حد که یه کتاب اگه خونده بشه و رفع اشکال نشه، انگار خونده نشده!
6- خوندن یه سری از مباحث پیشرفته مربوط به دوره تابستانه بعد از تسلط روی مباحث مربوط به مرحله 1 و 2.
مواد لازم برای کار المپیاد شیمی
پشتکار فراوان، پشتکار فراوان، پشتکار فراوان
روحیه بسیار خوب
دل امیدوار و نترس
فکر خلاق
عزم و اراده قوی
اعتماد به نفس
دغدغه پیشرفت
شخصیت مستقل و خودکار
استفاده از تجربه دیگران
ذهن برنامه ریز و … افزودنی های مجاز! یه سری توضیح هم راجع به هرکدوم میدم:
شماره 1
همون طور که با بررسی سوال های دوره های مختلف مشاهده میشه، کتابهای درسی تنها منبع طرح سوال توی مرحله 1 و 2 هستن و باید خیلی جدی بگیریدشون… یعنی منابع، کتابای درسی هستن ولی خوب سطح سوالا بالاتر از کتاب درسیه… عمق دادن به مطالب کتاب درسی خیلی مهمه و این کار هم با مطالعه سر فصلای کتاب درسی انجام میشه و هم با مطالعه کتابهای دیگری که به این مهم، کمک میکنن..
کتابهای درسی شیمی 1 و 2 و 3 (شیمی پیش دانشگاهی لازم نیست) + کتاب کمک آموزشی حالا میتونه آموزش شیمی 2 و شیمی 3 مبتکران باشه، یا خیلی سبز یا گاج و … از کتاب های درسی و کتاب های کمک آموزشی ای که مطالعه می کنید، خلاصه نویسی کنید و هر چند وقت یک بار مرور کنید… فصل به فصل با کتاب درسی و کتاب آموزش پیش برید و بعد از هر فصل تست های چهار گزینه ای کتاب کمک آموزشی را هم حل کنید و در آخر از همه مطالب اون فصل خلاصه نویسی و نکته برداری کنید… تا کتابای درسی تموم شن.
البته تا قبل از مرحله 1 و 2 با کتابهای درسی کار خواهید داشت و دائما باید با تست و مرور، خودتون رو در یک وضعیت خوب نگه دارید… کتاب تست خوب هر چی پیدا کردید کار کنید و تست بزنید… کتابای انتشارات خیلی سیز و مرآت و 10 استاد هم خوبن! این کتاب ها منابع تست خوبی هستن.
باید دائما خودتون رو با تست زدن محک بزنید… وقتی کتابی رو تموم کردید، یک مدت که گذشت تقریبا یادتون میره و میتونید دوباره از کتابا تعداد زیادی تست حل کنید و هر دفعه خودتون رو با دفعه قبل مقایسه کنید… مطمئن باشید متوجه پیشرفتتون خواهید شد… با این تست زدن ها نقاط ضعف و قوتتون مشخص میشه و اگه جایی ضعف دارید با کتابای مختلفی که وجود داره ضعفتون رو جبران می کنید.
شماره 2
منابع کتابهای درسی، کتابهای شیمی عمومی مرجع و معتبری هستند که سالها روشون وقت گذاشته شده و بارها ویرایش شدن… مولفان کتابهای درسی هم سعی کردن برخی مطالب این کتابها رو به شکل ساده و قابل فهم گزینش کنن و در کتاب درسی جا بدن… پس کتاب درسی همه مطالب رو دربر نمی گیره و خیلی جاها حق مطلب رو ادا نکرده و سطحی بیان شده.
با خوندن این کتابهای شیمی عمومی، اولا شما تمام مطلب رو در سطح یک کتاب شیمی عمومی خوب می خونید و هم اینکه سطح مطالبی که می خونید بالاتره و در اون دخل و تصرفی نشده تا ساده و قابل فهم بشه. ضمن اینکه کتابهای شیمی عمومی خوب به شما سر نخ هایی میدن برای اینکه خوب فکر کنید و سوالاتی براتون به وجود میارن که باعث میشه دنبال یه سری مطالب برید و راجع به اونا تحقیق کنید.
از بین این کتابهای خوب، تعداد محدودیشون ترجمه شده و در بازار موجود هست. یا اینکه ویرایش های قدیمیشون موجوده اما برخی کتابها ویرایش جدیدشون هم موجوده.
جلد 1 کتاب شیمی عمومی سیلبربرگ
اصول شیمی عمومی، نوشته مارتین سیلبربرگ، ترجمه مجید میرمحمدصادقی، غلامعباس پارسافر و محمدرضا سعیدی، تهران: انتشارات نوپردازان. خوندن دقیق متن (یعنی تا نفهمیدین رد نشید) + سوالات آخر فصل و علامتگذاری نکات مهم هر فصل (برای مرور در آینده)…
کتاب شیمی عمومی مورتیمر جلد 1
شیمی عمومی بروس ماهان: 2 جلد هستش ترجمه ناصر صادقی مرکز نشر دانشگاهی شیمی عمومی ماهان هم یک کتاب شیمی عمومیه با این تفاوت که از کتاب مورتیمر سطح بالاتری داره و بعضی مطالب رو خیلی بهتر توضیح داده.
این 2 جلد کتاب رو برای این گفتم داشته باشید که کمبودها رو برطرف کنید و هر از گاهی به این کتاب مراجعه کنید. مخصوصا مبحث خواص اجسام جامد قسمت بلورها از جلد اول و پیوندهای شیمیایی و خواص تناوبی و عناصر نماینده و عناصر نافلز از جلد دوم. شیمی آلیش هم بدک نیست تا آخر گروههای عاملیش. این کتاب رو میتونید همیشه نگاه کنید و به عنوان یک مرجع بهش نگاه کنید.
از جلد 1 فصل 1: کامل. فصل 2: از اول تا ص62 خونده بشه. از 62 تا 81 نگاه بشه (یعنی دقیق نخونید، صرفا گذرا رد بشید). از 82 تا 90 هم خونده بشه. فصل 3: از اول تا آخر به جز بخش های 3-3 و 3-7. فصل 4: مقدمه فصل خوانده شود یعنی ص 156. از بخش4-2 یعنی تعادل های فاز تا آخر انحلال پذیری هم خوانده شود. فصل 5 و 6 ضرورت نداره، اما به علاقه مندان شیمی توصیه می شه قبل از مطالعه دروس تخصصی این دو فصل هم برا دل خودشون مطالعه کنن. فصل 7: از اول تا آخر موازنه واکنش های اکسایش – کاهش. فصل 8: از اول تا آخر بخش 8-10.
از جلد 2 فصل 10: از اول تا ص29 یعنی آخر اصل عدم قطعیت و از بخش 10-6 تا آخر. فصل11: از اول تا ص 83 قبل از طیف بینی مولکولی … از ص89 (پیوندهای یونی) تا ص 102 آخر بخش ساده ترین پیوندهای کووالانسی… از ص 110 (بخش 11- 4) تا آخر فصل منهای بخش 11-9 (پیوندهای فلزی). فصل 12: لازم نیست. فصل 13 و 14 و 15 کامل. فصل 16: از اول تا آخر خواص عمومی عناصر (ص 321). فصل 17: لازم نیست. – کتاب های شیمی عمومی خوب دیگه ای هم هستند که میشه ازشون استفاده کرد و در بازار ویرایش های قدیمی شون موجوده، مثل کتاب شیمی عمومی زامدال که خیلی از سوالات مرحله 1 و 2 (مخصوصا معدنی هاش) تا به الان عینا از این کتاب برداشته شده. این کتاب مهم ترین منبع مؤلفان کتاب های درسی بوده و هست.
شماره 3 و 4
حل مسئله و آزمون دادن در روند کاریتون اهمیت زیادی داره. چون با حل مسئله هم مطلب یاد می گیرید و جنبه آموزشی داره و هم اطلاعات خودتون رو محک می زنید. آزمون هم باعث میشه که شما در شرایط امتحان قرار بگیرید و در یک زمان مشخص تعدادی سوال رو حل کنید و بعد رفع اشکال و ارزیابی و … این باعث میشه که شما دائما با سطح ایده آل سنجیده بشید و نقاط ضعف و قوت کارتون رو پیدا کنید و در ادامه برنامتون برای اونها برنامه ریزی کنید. – شیمی در سپهر المپیاد جلد 1 و 2… مهندس مرتضی خلینا… یکی از کتابای خوب برای مرحله اول هستش…
به نظرم تا قبل از مرحله اول باید حداقل دو بار کامل حل بشه… (به همراه درصدگیری) – چگونه مسائل شیمی را حل کنیم… انتشارات فاطمی… این کتاب مسئله های خیلی خیلی خوبی داره و باید به صورت تشریحی و تمیز حل بشه… 13 فصل اول به مرحله اول و دوم مرتبطه… 3 فصل اول خیلی مهم نیستن و فقط نگاه بشن… بقیه فصل ها به نظرم حداقل باید دو سه بار حل بشه و هر دفعه جوابا و راه حل با دفعه قبل مقایسه بشه… این کتاب رو خیلی جدی بگیرید و روی همه مسئله هاش با دقت فکر کنید و سعی کنید از ایده های مختلفی در حل مسائل استفاده کنید…
فصل 19 چگونه مسائل هم میتونه خیلی مفید باشه… از ص230 تا ص244. (یعنی تا قبل از هم ارزها)… خیلی به دردتون می خوره… – مسائل برگزیده شیمی… انتشارات خوشخوان… این کتاب هم کتاب خیلی خوبیه و مسئله های تستی فوق العاده ای داره که بار آموزشی خوبی دارن… کلا مسائلش دو دسته هستن: پیشرفته و غیر پیشرفته… دفعه اول کلیه مسائلش به صورت تشریحی با راه حل کامل حل بشه… برای دفعات بعدی به صورت تستی حل بشن.. جوابای هر دفعه با دفعه قبل مقایسه بشه… به همراه درصد گیری…
این کتاب هم باید حداقل 3 بار به طور کامل حل و بررسی بشه… حل المسائل این کتاب هم که برای همین انتشارات خوشخوان هستش بد نیست، هر چند که کم ایراد نداره! – کارگاه حل مسئله در المپیاد شیمی، مؤلف: آقای اسداللهی، انتشارات دانش پژوهان جوان، 2 جلد هست… این کتاب هم مسئله های خوبی داره شبیه کتاب مسائل برگزیده هست… بعد از هر سوال جواب تشریحیش هم آورده شده… اول روی هر سوال فکر بشه و بعد از حلش جوابش نگاه بشه… مثل کتاب مسائل برگزیده مسائلش به صورت تشریحی و با راه حل کامل نوشته بشه… در بحث شیمی فیزیک و تجزیه، سوالاتی فراتر از سطح مرحله 1 و 2 آورده شده که لازمه بهش توجه بشه و اگر هم حل میشن برای مرحله 1 و 2 جدی گرفته نشن..
بخش آلی و معدنیش به نسبت راحته و برای مرحله 1 و 2 مناسبه… – المپیاد شیمی، انتشارات الگوی توسعه نمونه… علیرضا ظاهری… این کتاب آزمونهای خوبی داره که میتونید از خودتون امتحان بگیرید… در کل خوبه…15 تا آزمون داره که 5 تا آزمون اولش مخصوص مرحله اوله بقیه آزموناش مخصوص مرحله دو هستش… زمان پیشنهادی این کتاب برای آزمونا زیاده و معمولا 30 الی 40 دقیقه کمتر باید باشه… این کتاب رو به سختی می تونید پیدا کنید و تجدید چاپ نمی شه…
گنجینه المپیاد شیمی بسیج ج1، انتشارات رزمندگان اسلام مولفان: مجتبی و مرتضی شریف زاده
گنجینه المپیاد شیمی بسیج ج2، انتشارات رزمندگان اسلام مولفان: مجتبی و مرتضی شریف زاده + الهه یزدانی
2000 مسئله حل شده در شیمی، بهروز بهنام انتشارات خوشخوان، این کتاب تعداد زیادی سوال با 3 سطح داره… سطح 1 به صورت تستی و سطح 2 و 3 این کتاب باید به صورت تشریحی حل بشه…
مسئله مهم دیگه سوالات مرحله 1 و 2 دوره های گذشته هستش که حتما باید حل بشن. هم مرحله 1 و هم مرحله 2. واسه سوالای مرحله 1 کتاب زرد رنگ نجم زاده و خلینا خوبه. کتاب انتشارات خوشخوان هم بد نیست. دوره آخر (یعنی دوره بیست و سوم مرحله اول) 50 عدد سوال تستی به مدت 100 دقیقه بود، یعنی به ازای هر سوال 2 دقیقه. یه کتابی هم هست به اسم المپیاد برای همه (شیمی) مولفان: مجتبی و مرتضی شریف زاده. انتشارات طراحان ایماژ. اینم سوالا رو به صورت طبقه بندی شده داره و کتاب خوبیه. درس و نکته های خوبی داره و هم یه بخشی داره به اسم خودآموز شیمی آلی که مفیده.
البته دقت کنید سر فصلهای مرتبط با مرحله اول و دوم رو حل کنید. چون این کتاب سوالای المپیادهای سالای قبل رو هم جمع آوردی کرده و در کتاب آورده. کتاب درسی قبلا اینطوری نبوده و یه سری مباحث دیگه ای هم داشته مثل اسید و باز، الکتروشیمی، تعادل یونی و حاصلضرب انحلال پذیری و … دقت کنید که اینا برای مرحله اول و دوم مهم نیستن. از سوالای مرحله اول و دوم سعی کنید 3 دوره آخر رو حل نکنید و چند روز قبل از امتحان از خودتون امتحان بگیرید (یعنی یه جور شبیه سازی مرحله اول) برای مرحله 2 هم حتما این کتابو داشته باشید،
کتاب المپیادهای شیمی ایران (طبقه بندی شده) انتشارات خوشخوان مؤلف: مسعود جعفری. کتاب المپیادهای شیمی ایران از ابتدا تاکنون مرحله دوم، انتشارات دانش پژوهان. یه کتابی هم داشته باشید که سوالای مرحله دوم رو به صورت آزمونی همه دوره ها رو داشته باشه. مثلا یه کتابی بود قبلا به اسم المپیادهای شیمی ایران از ابتدا تاکنون برای انتشارات خوشخوان. کتاب مرحله دوم های انتشارات دانش پژوهان با وجود اشکالاتی که داره، می تونه به عنوان یه منبع برای سوالات مرحله 2 مفید باشه البته سوالات دوره های جدید رو خیلی از سایت ها ویرایش کردن و مجدد تایپ کردن و در قالب فایل پی دی اف منتشر کردن که در اینترنت با یه مقدار جستجو می شه پیدا کرد. راجع به کتاب انتشارات خوشخوان: سوالات تستی فصلهای ساختار اتم و پیوند شیمیایی رو به صورت تستی حل کنید و سوالای تشریحیش رو هم تشریحی بنویسید.
حتما در وقت مشخص باشه. هر تست 1 دقیقه و هر سوال تشریحی 10 دقیقه. فصلهای 3 و 4 و 5 و 6 رو به صورت تشریحی حل کنید (هم تستی ها و هم تشریحی ها) و راه حل کامل رو بنویسید. بعد از اینکه این کتاب رو که به صورت طبقه بندی هست تموم کردید، باید آزمونهای مرحله 2 رو به صورت آزمونی (و نه طبقه بندی شده) و در وقت خودش حل کنید. وقت تستیهای مرحله 2 هم 90 دقیقه و به ازای هر تشریحی هم 10 دقیقه. البته دوره ای که گذشت (دوره 23) بحث فرق می کرد. چون 6 تا پرسش تشریحی داشت و 45 سوال تستی و جمعا 210 دقیقه. هر سوال تستی 2 دقیقه و هر سوال تشریحی هم 20 دقیقه. البته تنها دوره ای بود که سوالات تستی و تشریحی از همون ابتدا داده شده و زمان کلی براش در نظر گرفته شد.
در المپیادهای سالای قبل (مثلا 10 سال پیش) چون کتابای درسی فرق می کرد ممکنه سوالای بی ربط دیده بشه (مثل اسید و باز پیشرفته و تعادل یونی و حاصلضرب انحلال پذیری و…) این سوالا نباید جدی گرفته بشن برای مرحله 1 و 2. امروزه منبع طرح سوالا سر فصل های همین کتابای درسی( شیمی 1 و 2 و 3) هستن. فقط اون سوالایی مهمن که به درد مرحله 1 و 2 می خورن. بعضی کتابا این مطالب رو حذف کردن، اما بعضی کتابا دارن. – یکی دیگر از منابع خوبی که میشه به عنوان منبع حل سوال بهشون نگاه کرد، آزمون های آزمایشی ای هستند که چند سالیه باب شده و وب سایت ها، موسسات و برخی مدارس این آزمون ها رو برگزار می کنن. حالا یا به صورت آنلاین و یا به صورت حضوری. قرار گرفتن در جو یک امتحان در هر دو حالت اتفاق خوبیه که می تونه بیفته. تا جایی که می تونید از این آزمونا جمع آوری کنید و به وقتش حل کنید.
مخصوصا قبل از آزمون های مرحله 1 و 2 خیلی می تونه مفید باشه چون بچه ها اکثرا سوالات مرحله 1 و 2 رو حل می کنند و دنبال منابع خوبی برای حل سوال هستند. یه سری کتاب خوب هم هستن که اگه بتونید تهیه کنید خیلی خوب میشه و میتونه برای مرحله دوم مفید باشه: – آمادگی برای المپیاد شیمی… امین حقیقت جهرمی… ناشر: اندیشه پویا – المپیادهای شیمی ملی آمریکا… انتشارات دانش پژوهان جوان… محمد نجم زاده + فرید موحدی نایینی – المپیاد های کانادا و استرالیا – دانش پژوهان جوان * یکی از مهم ترین همراهان شما در طول دوره المپیاد خوندنتون، بی تردید ماشین حساب شماست.
یک ماشین حساب مهندسی خوب که حل مسئله رو برای شما راحت تر و سریع تر می کنه. شاید اولش کار کردن باهاش سخت باشه، اما به مرور دستتون راه می افته و متوجه پیشرفتتون می شید. سعی کنید از تمام امکانات این ماشین حساب ها استفاده کنید. خط کسری، پرانتز، حل معادله، حل دستگاه معادله، رعایت تقدم ضرب به جمع، حافظه برای ذخیره اعداد، انواع توابع ریاضی، به همراه داشتن ثابت های جهانی علمی (سرعت نور، ثابت پلانک و … )، قابلیت تبدیل واحد های مختلف و … از جمله توانایی های یک ماشین حساب مهندسی معمولیه…
شماره 5
یه سری منابع هم هستند که جنبه مطالعاتی دارند؛ حالا با مطالعه اونها یا مطالب مرور و تکمیل و تثبیت میشن و یا مطلب جدید یاد می گیرید. – کتاب شیمی عمومی با نگرش کاربردی تالیف اسمیت اسموت پرایس انتشارات فاطمی 3 جلد هست. یک کتاب عالی هست که البته سطحش از کتاب هایی مثل سیلبربرگ و زامدل پایین تره اما جذاب هستش… در مقدمه کتاب راجع بهش توضیحات کافی رو داده. هر کدوم رو که خوندید از این دو کتاب شیمی عمومی، فقط اون سر فصلاییشون خونده بشه که در چهارچوب مرحله 1 و 2 هست. مگر اینکه کسی بخواد مباحث فراتر از مرحله 1 و 2 رو هم بخونه… چه برای دل خودش و چه برای مراحل بعدی!
کتاب ساختار اتمها و مولکولها (مولف: منصور عابدینی) + حالتهای ماده (حسین آقایی)
شیمی توصیفی عنصرها (دکتر عابدینی)،
سری کتابهای موضوعی شیمی انتشارات فاطمی.
این کتابا برای مرور مطالبن + یه سری نکات و مفاهیم جدید هم دارن. بهتره جاهای مهم کتاب علامت گذاری بشه و بعدا مرور بشه. البته کتاب شیمی توصیفی مطلب بیشتر داره.
کتاب محلولها و ترمودینامیک شیمیایی، انتشارات فاطمی، سری کتابهای ناب، مولف: مهران آقایی
کتاب شیمی آلی خوشخوان (مولف: بهروز بهنام) این کتاب برای شروع شیمی آلی کتاب خوبیه.
شیمی آلی دکتر سیدی، انتشارات فاطمی. این کتاب بهتره بعد از کتاب شیمی آلی خوشخوان خونده بشه، کتاب جامع تریه چون یک نگاه کلی به شیمی آلی داره. از کتابهای خوب دیگر انتشارات فاطمی میتونم به کتاب “داده های شیمی” اشاره کنم.
المپیاد شیمی (اصول و مبانی و کاربردهای شیمی) انتشارات دانش پژوهان جوان. متن این کتاب برای مرور مطالب خوبه و یه سری نکات مفید به همراه داره. مسئله های خوبی هم داره که باید به صورت تشریحی حل بشه. البته خیلی از مسائلش مربوط میشه به المپیادهای جهانی و معمولا لازم نیست حل بشن برای مرحله 1 و 2.
دقت کنید که فقط سوالات مربوط به مرحله 1 و 2 این کتاب باید حل بشه و بقیه مسائل اضافی، نیازی نیست. مگر اینکه کسی بخواد برای دل خودش حل کنه! شماره 6: این مرحله خیلی حساسه و نباید توی انجامش عجله و یا بی دقتی کرد. یعنی تا وقتی توی مباحث مرحله 1 و 2 مسلط نشدید، دست به کتابهای پیشرفته ای که مربوط به دوره میشه نزنید! مسلط شدن یعنی این که نسبت به مفاهیم مطرح شده توی کتاب درسی و شیمی عمومی و همین طور مباحث مورد سوال در مرحله 1 و 2 درک کافی رو پیدا کرده باشید و بتونید با یک پایه خوب یک سری از درسای دوره رو هم به طور کنترل شده مطالعه کنید.
مباحث دوره با اینکه اکثرا مطالب جدیدی هستن و خارج از چارچوب مرحله 1 و 2 اما یک ویژگی خیلی مهم و مفید دارن و اون اینکه تسلط و درک شیمی فرد رو بالا میبرن. در واقع کمک می کنن به درک بیشتر از روح حاکم بر شیمی! کتابای درسی نیاز یک المپیادی واقعی رو برطرف نمیکنن. بسیار دید سطحی و ناقصی رو انتقال میدن. برای فهم درست و عمیق مطالب کتابای خوبی وجود دارن که با خوندن این کتابا هدف اصلی ما که یاد گرفتن درست شیمی هستش محقق میشه. از جمله این کتاب های مفید، همون کتابهای شیمی عمومی ای که نام بردم. تصور اشتباهی که بعضی ها دارند اینه که کلا درسای دوره یک سری مبحث هستند که به طور کل با مباحث مرحله 1 و 2 تفاوت دارند. در صورتی که اگه دقیق نگاه کنیم این دروس پیشرفته کاملا تاکید روی مفاهیم پایه دارن.
مثلا در بخش شیمی آلی، شروع هر کتاب با یادآوردی مباحث پایه هستش یعنی ساختار و خواص کلی، در بحث شیمی تجزیه هم همین طور. تاکید روی همون استوکیومتری و محلولها و حجم سنجی و … هستش. در بخش شیمی فیزیک هم ترموشیمی به همین صورت و مفاهیم پایه قانون اول ترمودینامیک. البته برخی مباحث دوره هستن که ارتباطشون با مرحله 1 و 2 کمتره، مثل سینتیک یا برخی مباحث مربوط به کمپلکس های فلزات واسطه… پس وقتی میگیم درسای دوره یا دروس پیشرفته منظورمون چیز خیلی بزرگ و سخت و نیست! قراره با تاکید روی مفاهیم پایه، گستره اطلاعات رو بالا ببریم و بیشتر یاد بگیریم که این یادگیری کمک خیلی خیلی زیادی به تثبیت و تسلط روی مفاهیم پایه می کنه.
بخشی از وقتی که برای دروس پیشرفته گذاشته میشه در واقع صرف یادگیری بهتر مفاهیم پایه میشه و این اصلا درست نیست که بگیم وقتی که گذاشته میشه داره صرف یه سری مباحث کاملا نامربوط و جدید میشه. جدا از این موضوع مهم، خوندن درسای دوره باعث میشه که شما انشاالله وقتی وارد دوره چهل نفره شدید، دست پر باشید و کار اون موقع رو سبک تر کرده باشید اما این هدف اصلی نیست. هدف اصلی همونیه که گفتم یعنی فهم درست و عمیق مطالب و یاد گیری درست شیمی. روح حاکم بر شیمی! برنامه هم طوری پیش میره که تسلط روی مرحله 1 و 2 عالی بشه و آمادگی هر چه بیشتر واسه امتحانای مرحله 1 و 2 یک هدف خیلی خیلی مهمه.
به نظرم کتابا و منابعی که برای دروس پیشرفته از همه مناسب ترند به ترتیب اهمیت دروس اینها هستن: مبحث شیمی آلی: – شیمی آلی ولهارد، شور، انتشارات نورپردازان، ترجمه محمدرضا سعیدی، مجید هروی، مجید میرمحمدصادقی + حل تمرینات همین انتشارات – شیمی آلی موریسون، بوید جلد اول. دو تا انتشارات داره که هرکدوم پیدا کردید خوبه اما یکیشون یک مزیت داره:
1- مرکز نشر دانشگاهی (جلد آبی رنگی داره) ترجمه علی پورجوادی، رحیم تدینی، ضیاءالدین رضوی، محمد اسماعیل مهدیان جویباری
2- نشر علوم دانشگاهی (جلد زرد رنگی داره)، ترجمه سید احمد میرشکرایی، عیسی یاوری، دکتر علی سیدی. زردرنگش فکر میکنم راحتتر گیر بیاد.
حل المسائلی هم که برای این کتاب نوشته شده برای همین انتشارات نشر علوم داشنگاهیه پس اگه این کتاب رو بگیری بهتر هستش.
شیمی آلی سولومونز (که کپی این کتاب رو میتونید تهیه کنید و خود کتاب یافت می نشود! (ترجمه البته) – 3000 مسئله حل شده در شیمی آلی از سری کتابهای شومز- انتشارات مرکز نشر دانشگاهی تألیف استل کی مسیلیچ هربرت مسیلیچ ژاکوب شرفکین ترجمه علی پورجوادی مرجان علیپور اسکندر علیپور شیمی تجزیه:
شیمی عمومی مورتیمر جلد 2 فصل 16 و 17 و 18
چگونه مسائل شیمی را حل کنیم انتشارات فاطمی فصلهای 16 و 17 و 18
مبانی شیمی تجزیه: اسکوگ، وست، هالر جلد 1 مرکز نشر دانشگاهی + حل المسائل (فصل های 4، 9 تا آخر)
شیمی تجزیه کمی، دانیال سی هریس ترجمه علیاصغر انصافی، حسن رحیمی منصور، حسن قاضی عسگر، دانشگاه صنعتی اصفهان
حل مسئله در شیمی تجزیه کریستین، گری م. ترجمه عباس افخمی، علیرضا زارعی انتشارات همدان دانشگاه بوعلی سینا شیمی فیزیک:
شیمی عمومی ماهان ترمودینامیک شیمیایی + سینتیک شیمیایی
شیمی فیزیک جلد اول ترمودینامیک تا آخر فصل 3 قبل از تبدیلهای فیزیکی مواد خالص: تعادل- تالیف: پیتر اتکینز + جولیو. دی. پائولا ترجمه : دکتر غلامعباس پارسافر + دکتر بیژن نجفی دانشگاه صنعتی اصفهان ویرایش هشتم چاپ دوازدهم 1389 حل المسائل این کتاب هم جدیدترین چاپش برای انتشارات علمی و فنی هستش که ترجمه دکتر سیف الله جلیلیه پاییز 88 چاپ دوم.
شیمی فیزیک لواین جلد اول برای ترمودینامیک شیمیایی و جلد دوم برای سینتیک شیمیایی.
شیمی فیزیک لواین، کوانتوم شیمیایی شیمی معدنی و عمومی: – شیمی معدنی کاتن جلد 1 و 2 مرکز نشر دانشگاهی ترجمه دکتر منصور عابدینی 4 فصل اول جلد 1 به ترتیب مطالعه میشه. بقیه فصلهای کتاب حکم مرجع رو داره. – شیمی معدنی دکتر آقا بزرگ، انتشارات جهاد دانشگاهی – شیمی معدنی هیویی، مرکز نشر دانشگاهی جلد اول
شیمی معدنی میسلر، تار، انتشارات دانشگاه همدان – شیمی معدنی کاترین هاوس کرافت، آلن جی شارپ، انتشارات دانشگاه زنجان
شیمی عمومی بروس.هـ.ماهان مرکز نشر دانشگاهی ترجمه ناصر صادقی جلد 1 و 2 اون سر فصلهایی که گفتم.
یک پاسخ
سلام
ممنون از پاسختون