ناصر خسرو

مشاهیر-ایران ناصرخسرو

حکیم ناصر خسرو بن حارث قبادیانی ، از شاعران بزرگ ایران به سال 394 هجری قمری در قبادیان از حوالی بلخ تولد یافت . او اصلا اصفهانی است و نسبش به امام علی الرضا ( ع ) می رسد .

نظر به آگاهی بر علوم حکمیه و فلسفه ، به لقب « حکیم » ملقب گردید . در دوره ی جوانی دربار سلطان محمود غزنوی را دید و بعد در دربار سلجوقی خدمت دیوانی کرد و دبیر شد . معاصر ابوعلی سینا بود و گویا با وی نیز ملاقات کرده است . از اصفهان به گیلان رفت و پس از چندی ، بر اثر مشاجراتی که بین او و دانشمندان آنجا درگرفت ، تکفیرش کردند . از ترس جان به خراسان گریخت ، در راه با شیخ همدانی ابوالحسن خرقانی برخورد کرد و به وی ارادت ورزید .

عالم نمایان خراسان ، حضور حکیم را در آنجا مخالف مصلحت خود دیدند و قاضی القضات ابوسهل صعلوکی او را به بلخ تبعید کرد . بقیه عمر را در کوهستان بدخشان گذراند و در آن سرزمین بر خلاف سایر جاها مورد احترام عموم قرار گرفت . تاریخ درگذشتش را « تذکره دولتشاهی » 431 و « تقویم التواریخ » 481 هجری ذکر می کنند .

از 434 تا 441 در ایران و آسیای صغیر و مصر و شام و فلسطین و بصره و عربستان گردش کرد و « سفرنامه » را در شرح آن نوشت . مخصوصا در مصر با پیروان مذهب اسماعیلیه که اسماعیل پسر امام جعفر صادق ( ع ) را امام هفتم و پسر او محمد را قائم مقام و جانشین پدرش می دانستند و در مطالب دینی تاویلهامشاهیر-ایران  ناصرخسرو و تفسیرهایی می کردند و بیشتر از ظاهر ، اهل باطن بودند روابطی پیدا کرد و پیرو مذهب آنان گردید .

شاید به این مطلب هم علاقمند باشید
فروردین روز، جشن فروردینگان(19 فروردین، 8 آوریل)

ناصر خسرو در مراجعت از این سفر به بلخ نرفت و آشکارا شروع به تبلیغ عقاید اسماعیلی کرد تا در اندک مدتی فقهای متعصب سنی به خصومت وی برخاستند و امرای سلجوقی در صدد آزار او برآمدند .

 

از جمله آثارش علاوه بر دیوان اشعار باید از « کنزالحقایق » ، « روشنایی نامه » و « سعادت نامه » را نام برد . جمعی او را موحد و بعضی دهری و ملحد می دانند . گویند که در مصر و بغداد به وزارت نائل شد و از جانب خلیفه به عنوان نماینده نزد ملاحده اسماعیلیه اعزام گردید . رئیس ملاحده حکیم را نگاهداشت و به نوشتن تفسیری در تصدیق فکر و رویه ی آنان وادار ساخت . چون این تفسیر منتشر شد ، در همه جا به الحاد حکیم فتوی دادند . در بدخشان با برادرش در غاری زندگی کرد و پس از مدتها انزوا ، در 481 هجری در همان غار مرد و در همان جا دفن شد .

یادگار این دوره ی آوارگی و اختفا کتاب « زادالمسافرین » است که اساسش در اثبات عقاید اسماعی است .

می گویند که آثار دیگری به نام « اکسیر اعظم » ، « قانون اعظم » ، « دستور اعظم » ، « زادالمسافرین » و « المستولی » در فقه داشته است . گذشته از سفرنامه و زادالمسافرین ، آثار دیگری مانند « وجه دین ، خوان اخوان ، دلیل للتحیرین ، روشنایی نامه ، سعادت نامه و دیوان اشعار » دارد .مشاهیر-ایران (1) ناصرخسرو

      نام آوران ایران و جهان

مؤلفان: نصرالله آژنگ، محمد عالمگیر تهرانی        

شاید به این مطلب هم علاقمند باشید
شهید محمد حسین فهمیده در گذر زمان

                                                                                                    

امتیاز به این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *