فواید نواختن موسیقی (1)

نواختن ساز مزایای بسیاری دارد و می­ تواند باعث انرژی بخشی به شما و اطرافیانتان گردد. در این مقاله به ۱۴ مورد از این فواید پرداخته ­ایم.

افزایش ظرفیت حافظه

تحقیقات نشان داده است که نواختن موسیقی و نیز گوش دادن به آن باعث تحریک مغز و افزایش ظرفیت آن می­ شود. در یک آزمایش، به ۲۲ کودک بین سه الی چهار و نیم سال درس های کیبورد و یا آواز داده شد. در سوی دیگر، به گروهی ۱۵ نفره نیز هیچ درس موسیقی ارائه نشد. هر دو گروه در یک کلاس پیش دبستانی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، کودکانی که در کلاس های هفتگی کیبورد شرکت می ­کردند، ۳۴ درصد بهتر از سایرین در کسب مهارت های ماندگار عمل کردند.

بنابر مقاله ه­ایی که در مجله آنلاین تلگراف منتشر شده است، «تحقیقات اخیر نشان می ­دهد که نواختن منظم یک ساز باعث تغییر شکل و قدرت مغز شده و می ­توان از آن برای بهبود مهارت های شناختی افراد استفاده کرد.» هم چنین تحقیقات نشان داده­ است که نواختن منظم موسیقی باعث بهبود مهارت در استفاده از دستان، شنوایی، ذخیره اطلاعات صوتی در ذهن و حافظه در افراد می ­شود. هم چنین این کار می­ تواند به اندازه ۷ نمره، آی کیو ی افراد را بهبود بخشد.

بهبود دادن مدیریت زمان و مهارت های سازماندهی

یادگیری نواختن یک ساز نیازمند تمرین نظم و سازماندهی می­ باشد و یک موسیقیدان خوب می داند که کیفیت زمان تمرین از کمیت آن مهم تر است. یک نوازنده برای این که بتواند سریع تر پیشرفت کند، خواهد آموخت که چگونه زمان خود را سامان دهد و از زمان خود به شکل بهینه استفاده نماید.

افزایش مهارت کار تیمی

مهارت های کار تیمی از مهارت های بسیار مهم برای موفقیت در زندگی هستند. نواختن یک ساز نیازمند این است که نوازنده برای ساخت آهنگ با سایرین همکاری کند. در یک گروه موسیقی، افراد می­ آموزند که چگونه با سایرین کنار بیایند و همکاری کنند و برای نواختن یک آهنگ خوب به صورت گروهی، هر نوازنده باید یاد بگیرد که به دیگران گوش فرادهد تا افراد در کنار هم بتوانند آهنگی دلنواز خلق کنند.

افزایش پشتکار

یادگیری نواختن یک ساز نیازمند صرف زمان و تلاش است که این امر باعث می ­شود که صبر و پشتکار افراد در بوته آزمایش قرار ­گیرد. هیچ قطعه موسیقی را نمی ­توان در بار اول بی نقص اجرا نمود و اکثر نوازندگان پیش از آن که بتوانند قطعه ه­ایی را به درستی اجرا کنند، بارها آن را تمرین می­ کنند.

بهبود هماهنگی جسمی و ذهنی

هنر نوازندگی نیازمند هماهنگی و همکاری چشم و ذهن و دست هاست. با خواندن نُت از روی یک صفحه، مغز به صورت ناخودآگاه این نُت ها را به الگوهای حرکتی تبدیل می­ کند. به این مجموعه، تنفس و گرفتن ریتم را نیز اضافه کنید تا بهتر متوجه هماهنگی ایجاد شده شوید.

بهبود توانایی ریاضی

خواندن نت­ های موسیقی نیازمند شمارش نت­ها و ریتم­ هاست که این امر می­ تواند به بهبود مهارت های ریاضی مغز کمک کند. در عین حال، مطالعه تئوری موسیقی نیازمند یادگیری جنبه­ های بسیاری از ریاضی است. مطالعات نشان داده است که دانش آموزانی که سازی را می ­نوازند از دانش آموزانی که سازی نمی­ نوازند، نمره­های بهتری کسب می کنند.

بهبود مهارت های درک مطلب

بنابر تحقیقی که در مجله «روانشناسی موسیقی» چاپ شده است، کودکانی که به مدت چند سال در کلاس های مربوط به آموزش موسیقی و آموزش ریتم های پیچیده شرکت کرده اند، عملکرد بهتری در خواندن و درک مطلب متون از خود نشان داده اند. شاید چنین نتیجه ای چندان عجیب نباشد چرا که نوازندگی شامل خواندن و ادراک مداوم می باشد. زمانی که نوازنده نت های سیاه و سفید را روی یک صفحه می بیند، باید بتواند نام نت را تشخیص داده و آن را به حرکت دست متناسب ترجمه کند. در عین حال باید بتواند ریتمی که نت ها تشکیل می دهند تشخیص دهد و الگوی مناسب را اجرا نماید.

افزایش احساس مسئولیت

نواختن یک ساز مسئولیت هایی نیز به همراه خود دارد. نگهداری از ساز و حفظ آن و نیز احساس مسئولیت برای شرکت در تمرین و انجام تمرینات روزانه عواملی که می­تواند باعث افزایش حس مسئولیت افراد گردد.

افزایش تمرکز

نواختن یک ساز نیازمند تمرکز بر روی چیزهایی هم چون گام، ریتم، تمپو و کیفیت صداست. نوازندگی در یک گروه حتی نیازمند تمرکز بیش تری است، چرا که باید به عملکرد سایر اعضای گروه نیز توجه کرد و آن را تحلیل نمود.

کاهش استرس

ساز  یک نوازنده متعلق به وی است و او می ­تواند هر چه می­ خواهد با آن بنوازد. این کار به وی کمک می کند تا احساسات خود را با استفاده از ساز بیان نماید و در نتیجه خود را از استرس ها و فشارهای روزانه خالی کند.

ایجاد احساس کامیابی

یادگیری مهارت های دشوار نوازندگی و فائق آمدن بر چالش های آن و تسلط بر آن با حسی از رضایت و کامیابی همراه است و اعتماد به نفس نوازنده را در انجام سایر کارهای چالش برانگیز در زندگی افزایش می دهد. تسلط بیش تر بر ساز و نواختن آهنگ های بیش تر با تمرین، علاوه بر رضایت درونی باعث تحسین نوازنده از سوی سایرین می­ شود که این امر هرچه بیش تر به افزایش احساس اعتماد به نفس وی کمک خواهد کرد.

بهبود مهارت شنوایی

این مورد بسیار واضح به نظر می رسد، نوازندگی نیازمند گوش دادن بادقت به صداهاست. نوازنده باید یاد بگیرد که نت اشتباه را تشخیص دهد. توانایی کوک کردن بدون استفاده از دستگاه تیونر، مهارتی است که نوازندگان ماهر به آن دست می­ یابند و این مهارت نیازمند دقت بالایی در شنوایی است. از میان تمام مزایای ذکر شده در این مقاله، این مورد یکی از بدیهی ترین موارد به شمار می رود.

آموزش نظم

یادگیری نواختن یک ساز می­ تواند بسیار چالش برانگیز باشد. یکی از مهارت هایی که نوازندگان فرامی گیرند، نظم است. تمرین مستمر و کار کردن بر روی بخش های دشوار یک آهنگ، نیازمند نظم است. بهترین موسیقیدانان جهان اساتید نظم هستند، و این نظم، مهم ترین دلیلی است که به این حد از مهارت رسیده اند.

نتیجه گیری

همان طور که مشاهده کردید، نواختن یک ساز، مزایای بسیار برای نوازنده دارد. امیدواریم این امر بتواند انگیزه ای مضاعف در نوازندگان تازه کار برای استمرار در کارشان به وجود آورد. زمانی که به چالش در نوازندگی برخورد کردید، به نتایج مورد انتظارتان فکر کنید و به یاد بیاورید که شما عاشق موسیقی هستید.

اگر شما مزایای دیگری از نوازندگی می دانید و علاقمندید که دانسته های خود را با ما در میان بگذارید، یا نظر و پیشنهادی درباره این مقاله دارید، می توانید در قسمت نظرات آن ها را بیان کنید.

saz24.ir

 

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها
پیشنهاد نوجوان‌ها