ورود رسمی ویندوز 10 نویدبخش عصر جدیدی در محاسبات کامپیوترهای شخصی به شمار میرود که در آن همه چیز به سمت سادهتر و راحتتر شدن بهکارگیری سختافزارها خواهد رفت.
تعدادی از ویژگیها و فناوریهای جدید برای ساده کردن مدیریت سختافزارهایی است که از قبل وجود داشتهاند؛ اما هنوز هم در کامپیوترهای مجهز به سیستمعامل ویندوز که اکثریت قریب به اتفاق کامپیوترهای شخصی و لپتاپها را تشکیل میدهند؛ پشتیبانی از بعضی فناوریهای جدید وجود ندارند. مکبوک اپل موسوم به رتینا به پورتهای USB Type-C مجهز شدهاند و اپل اعلام کرده است کاربران برای انتقال داده و انرژی به لپتاپ باید از این درگاه استفاده کنند. کرومبوک پیسکل گوگل نیز به دو پورت USB Type-C مجهز شده است. مایکروسافت اعلام کرده است ویندوز 10 از این ویژگی پشتیبانی خواهد کرد. اما نکتهای که باید در اینجا به آن اشاره کنیم مشکل امنیتی نوع C است که همچنان پابرجاست که این فناوری را در مقابل حملات Firmware آسیبپذیر کرده به طوریکه با استفاده از یک کد مخرب مورد حمله قرار میگیرد.
در همین حال، ویژگی جدید Windows Hello، به کاربران اجازه میدهد، یک دستگاه ویندوز 10 را با استفاده از فناوریهایی هم چون تشخیص چهره، عنبیه چشم یا اثرانگشت که از طریق یک دوربین سه بعدی و حسگرهای بیش تری که برای کامپیوترهای شخصی ارائه شدهاند، باز کنند. سختافزار جدید توانایی شارژ توربو کامپیوترهای شخصی را در حالیکه عمر باتری را بهبود میبخشد دارد؛ ویژگی بیسیم توانایی آزادسازی کامپیوترهای شخصی را از کابلهای درهم و برهم خواهد داشت. ویندوز 10 یک بهروزرسانی رایگان را برای کاربران ویندوز 8 و ویندوز 7 ارائه میکند، اما اگر تصمیم دارید یک کامپیوتر جدید خریداری کنید؛ ممکن است علاقمند باشید نگاهی به این ویژگیها داشته باشید.
USB Type C/3.1
در انتظار پورت USB Type-C به عنوان یک جریان اصلی همراه با عرضه خانواده ویندوز 10 باشید. پورتهای USB Type-C توانایی شارژ لپتاپها و اتصال کامپیوترهای شخصی به صفحهنمایشها، دستگاههای ذخیرهساز خارجی؛ چاپگرها، دوربینها و دیگر لوازم جانبی را دارند. اما یک مورد هیجانبرانگیز دیگری در مورد کابل Type-C وجود دارد. در هر دو طرف کابل یک کانکتور تشخیص دهنده قرار دارد. کامپیوترهای شخصی در نهایت از مزیت انتقال سریع دادهها با سرعت 10 گیگابایات بر ثانیه که دو برابر سرعت USB 3.0 است، بهره خواهند برد. در حال حاضر، پورتهای USB Type-C در مک بوک و کروم بوک پیکسل، دادهها را با سرعت USB 3.0 انتقال میدهند که از طریق مادربوردهای دسکتاپی هستند که از مدتها قبل با پشتیبانی از USB 3.1 عرضه شدهاند. شرکت MSI مادربورد 970A SLI Krait خود را که از پردازشگرهای AMD و پروتکل USB 3.1 پشتیبانی میکند، نزدیک به دوهفته پیش عرضه کرد. مادربوردهای مجهز به پورتهای USB 3.1 قبلا توسط شرکتهای گیگابایت، ازراک و ایسوس که از تراشههای اینتل پشتیبانی میکنند، عرضه شده بود.
تشخیص چهره
حذف گذرواژهها یکی از هدفهای اصلی مایکروسافت در ویندوز 10 به شمار میرود، مایکروسافت امیدوار است اینکار را با تصدیق هویت از طریق چهره، اثرانگشت و عنبیه چشم انجام دهد. لپتاپهایی که همراه با دوربین 3D RealSense اینتل عرضه میشوند توانایی تشخیص چهره را داشته و برای ورود کاربر به ویندوز میتوانند مورد استفاده قرار گیرند. اولین مورد به کارگیری دوربینهایی با سنجش عمیق از مدتها قبل در تبلتها و کامپیوترهای شخصی مورد استفاده قرار میگرفتند و نسل بعدی این دوربینها در انتظار به کارگیری در کامپیوترهای شخصی مجهز به ویندوز 10 هستند که به طور بهتری برای شناسایی اشیاء، اندازهگیری فاصلهها و حتی عکسهای سلفی مورد استفاده خواهند گرفت.
حسگرها
یک ویژگی برجستهای که ویندوز 10 را از خانواده ویندوز 8 جدا میکند، توانایی سوییچ کردن خودکار مابین رابط کاربری کامپیوتر رومیزی و تبلتها است. این ویژگی با استفاده از حسگرهایی که توانای شناسایی موقعیت یک لپتاپ را دارند به وجود میآید. مایکروسافت اعلام کرده است، دستگاههای مجهز به خانواده ویندوز 10 توانایی اندازهگیری دما، فشار محیط و سطح دی اکسید کربن را خواهند داشت. برای این منظور مایکروسافت رابطی تهیه کرده است که توانایی پشتیبانی از طیف گستردهای از حسگرها را دارد. در کنفرانس WinHec مایکروسافت درباره این حسگرها اسلایدهای مختلفی منتشر ساخت. فهرست حسگرهایی که در کنفرانس WinHec مایکروسافت معرفی شدند عبارتند از:
بارومتر(جدید)، پراکسیمیتی (تشخیص حضور انسان)، دوربرد (جدید)، حسگرهای سفارشی(جدید)، حسگرهای محیطی (اندازهگیری دما، رطوبت، دیاکسید کربن، فرابنفش و غیره)، بیومتریک (تشخیص ضربان قلب)، حسگرهای ردیابی/شناسایی (پیادهروی، دویدن و غیره) (جدید)، ارتفاعسنج (جدید) و گامشمار(جدید).
کارایی بهتر
مایکروسافت زمان زیادی صرف طراحی ویندوز 10 کرد تا این سیستمعامل با تراشههای Skylake شرکت اینتل سازگار باشد. پردازشگرهایی که قرار است در نیمه دوم سال جاری میلادی عرضه شود. Skylake شتاب بیش تری به برنامهها و گرافیکها داده در عین حال باعث بهبود عمر باتری لپتاپها میشود. نخستین تراشههای Skylake به احتمال زیاد پردازندههای Core M خواهند بود که برای تبلتها و لپتاپهایی با مصرف پایین همراه با تراشههای لپتاپها و کامپوترهای رومیزی عرضه خواهند شد. پردازندههای SkyLake در مقایسه با سری پردازندههای Haswell و Broadwell در زمینه بهرهوری انرژی ارتقاء مناسبی خواهند داشت.
محاسبات بدون سیم
اینتل تصمیم دارد لپتاپها بدون هیچ گونه سیمی عرضه شوند. این شرکت، فناوری شارژ بیسیم را در اواخر امسال به لپتاپها وارد خواهد کرد، در نتیجه کاربران نیازی به حمل کابل و شارژر لپتاپ ندارند. شارژ لپتاپ به سادگی با قرار دادن آن روی میز یا یک سطح صاف مخصوص انجام میگیرد. اینتل در نظر دارد شارژ بیسیم هم چون وایفای در هر مکانی در دسترس باشد. برای این منظور این شرکت در حال گفتوگو با فرودگاهها، رستورانها و دیگر اماکن تجاری است که میزهای شارژ بیسیم و سطوح مخصوص به آنها را نصب کنند. با اینحال، برای آنکه این فناوری به صورت گسترده مورد استفاده قرار گیرد، به چند سال زمان نیاز است. اینتل هم چنین در نظر دارد لپتاپها را به مانیتورها، دستگاههای ذخیرهساز و دیگر محصولاتی که از طریق فناوری wiGig در دسترس بوده و توانایی انتقال دادهها با سرعت 7 گیگابایت بر ثانیه را دارند، متصل کند. خیلی شبیه به وایفای، لپتاپها شروع به استفاده از تراشههای WiGig کردهاند. اما تولید مانیتورها و دستگاههای ذخیرهساز، سازگار با wiGig که در دسترس همگان قرار گیرد، کمی زمانبر است.
صفحهنمایشهای پیشرفته
دل (Dell) اعلام کرده است که توانایی ورود صفحهنمایشهای OLED به لپتاپها یا تبلتهای مجهز به ویندوز 8 را ندارد، به دلیل اینکه این سیستمعامل به طور بومی از این نوع صفحهنمایش پشتیبانی نمیکند. اما این شرکت در خبری دیگر اعلام کرده است توانایی بهکارگیری ویندوز 10 و صفحهنمایشهایOLED را در آینده دارد، اما توضیح دقیقتری درباره این برنامهریزی اعلام نکرده است. صفحهنمایشهای OLED اغلب در تلویزیونها، تلفنهای هوشمند و تبلتها مورد استفاده قرار میگیرد، اما هنوز در کامپیوترهای شخصی ویندوز 10 مورد استفاده قرار نمیگیرند.
به روزرسانی سخت افزاری
کامپیوترهای خانگی مجهز به سیستمعامل ویندوز 10 توانایی استفاده از کارتهای گرافیکی را خواهند داشت که از دایرکتایکس 12 پشتیبانی میکنند. همچنین عمر باتری لپتاپها با استفاده از دایرکتایکس 12 بهبود خواهد یافت. در سال جاری میلادی، لپتاپها همراه با حافظههای DDR4 خواهند آمد که به طرز قابل ملاحظهای انتقال درونی دادهها میان حافظه، پردازشگر و دیگر مؤلفههای سیستم را افزایش خواهند داد.