این روزها دیگر هر کسی یک آدم دچار سرماخوردگی کنار خودش می بیند. با سرد شدن تدریجی هوا شنیدن صدای سرفه و عطسه در خانه، کلاس و محل کار هم عادی شده است. دویچه وله مروری داشته که کدام باورهای ما درباره سرماخوردگی درست و کدام غلط است.
سرما به تنهایی باعث سرماخوردگی میشود؟
برخی بر این باورند که سرما باعث سرماخوردگی میشود. تأکید بر بیرون نرفتن با موی خیس یا ضرورت پوشیدن لباس ضخیم و گرم از جمله عبارتی است که به گوش بسیاری آشناست. بیماری سرماخوردگی اما به تنهایی بر اثر سرما حاصل نمیشود. ابتلا به سرماخوردگی در واقع بر اثر انتقال ویروس سرماخوردگی به بدن بروز میکند. سرما اما میتواند در تضعیف دستگاه ایمنی بدن تأثیرگذار باشد و بدن آمادگی بیشتری در جذب ویروس داشته باشد.
استرس عامل سرماخوردگی
وقتی فردی بطور پیگیر در معرض استرس قرار دارد، دستگاه ایمنی بدن او نیز تحت تأثیر قرار میگیرد و ضعیف میشود. استرس مداوم سبب میشود که در بدن در پاسخ به استرس کورتیزول ترشح کند. یکی از پیامدهای این ترشح تضعیف مقاومت و قدرت دفاعی بدن است؛ امری که در نهایت آمادگی بدن را در ابتلا به بیماریهای ویروسی تشدید میکند.
باید آنتی بیوتیک خورد ؟
داروهای آنتیبیوتیک تنها در مقابله با باکتریها مؤثر هستند. از آنجایی که بیماریهای سرماخوردگی در اغلب موارد بیماریهای ویروسی هستند، مصرف آنتیبیوتیک تأثیری در درمان نخواهند داشت. در صورتی که فرد در مراحلی از سرماخوردگی به عفونتهای شدید باکتریایی مبتلا باشد، بهکارگیری داروهای آنتیبیوتیک میتواند مؤثر واقع شود.
واکسن سرماخوردگی همه چیز را حل میکند؟
استفاده از واکسن سرماخوردگی بدن را تنها در برابر شماری از ویروسها ایمن میسازد و به طور ۱۰۰ درصد مانع از ابتلا فرد به سرماخوردگی نمیشود. واکسن سرماخوردگی اثر محدود دارد و تزریق آن معمولا باید هر سال در زمان معینی تجدید شود. باید توجه داشت که سرماخوردگی و آنفلوانزا دهها نوع دارد و واکسنهای موجود تنها در برابر ویروس چند نوع سرماخوردگی مصونیت میدهند.
مشکلی به نام فین کردن
وقتی فرد بیمار با شدت زیاد فین میکند، در ناحیه حلق و بینی فشار زیادی بهوجود میآید و گاه باعث میشود که ویروسها به حفرههای اطراف بینی رخنه کنند و باعث تشدید عفونت سینوزیتها شوند.
عطسه کردن نامناسب؛ عامل بیمار کردن بقیه
از آنجایی که بیشتر انواع ویروسهای سرماخوردگی و آنفلوانزا از طریق تماس مستقیم پخش میشوند، عطسه کردن در دستها و نشستن دستها یکی از راههای خطرناک انتقال ویروس است. برای جلوگیری از این انتقال توصیه میشود که دستها را بطور مرتب شست یا از مواد ضدعفونیکننده استفاده کرد. از آن گذشته بهتر است که در موارد عطسه و سرفه از دستمال استفاده شود.
قرصهای جوشان ویتامین ث موثرند؟
این که مصرف زیاد ویتامین ث باعث پیشگری از ابتلا به سرماخوردگی میشود، باوری رایج اما نادرست است. برخی تحقیقات تنها نشان میدهد که مصرف ویتامین ث در مواردی میتواند طول دوره سرماخوردگی را تا اندازه ای کاهش دهد و بدن را اندکی مقاومتر سازد. کارشناسان تغذیه میگویند اگر واقعاً به توصیه آن ها، مصرف روزی 5 وعده میوه و سبزی تازه، عمل کنیم، مقدار لازم ویتامین ث قطعاً به بدنمان میرسد و نیازی به مصرف قرصهای مشهور جوشان نیست.
تنها زمانی که باید قید ورزش را بزنید
در دوره سرماخوردگی بدن برای مقابله با ویروسها به استراحت کامل نیاز دارد. از آن جا که ورزش و فعالیتهای بدنی نیروی زیادی میبرد و بر بدن فشار میآورد، روند درمان و بهبودی نیز به مراتب به کندی پیش خواهد رفت.
عرق کردن در سونا باعث میشود خوب شوید؟
رفتن مرتب به سونا و حمام بخار پیش از سرماخوردگی میتواند تأثیری پیشگیرانه داشته باشد و مقاومت بدن را افزایش دهد. در صورت مبتلا بودن به سرماخوردگی توصیه میشود که از رفتن به سونا پرهیز شود. تصور این که از طریق عرق کردن بدن ویروسها هم از بدن خارج میشوند، تصوری نادرست است.
شیر گرم با عسل برای تسکین گلودرد
درصورتی که حس میکنید ناحیه حلق و گلویتان خشک و گرفته است، نوشیدنیهای داغ میتوانند اثری تسکینبخش داشته باشند. غرغره کردن با آب نمک و چای بابونه که دمای ولرم دارند نیز بسیار مؤثر است.
khabaronline.ir