وضوح تصویر چیست؟ این سوالی است که اگر با عکس و عکاسی سر و کار داشته باشید ، حتما با آن رو به رو شده اید. در عکاسی دیجیتال یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در کیفیت کار، وضوح تصویر است. وضوح تصویر تعداد پیکسل هایی است که تصویر را تشکیل می دهد. عددی که به عنوان مگاپیکسل روی دوربین های دیجیتال و یا گوشی های تلفن دیده می شود در حقیقت همین مطلب را نشان می دهد.
این عدد از ضرب تعداد پیکسل های عمودی عکس در تعداد پیکسل های افقی آن به دست می آید. برای به دست آوردن عدد مگاپیسل کافی است عدد به دست آمده را بر میلیون تقسیم کنید. به این ترتیب هر چه مگاپیکسل ها بیش تر باشد وضوح تصویر بیشتر خواهد شد.
البته یک دوربین خوب اول باید لنز مناسب و صفحه ثبت تصویر مناسب داشته باشد وگرنه مگاپیکسل به تنهایی نمی تواند یک عکس واضح و شفاف ثبت کند. جدول زیر به شما نشان می دهد که چگونه مگاپیکسل محاسبه می شود.
دوربین های گوشی تلفن معمولا در سه کیفیت متفاوت عکس می گیرند. چون برای ارسال یک عکس از طریق شبکه های مجازی نیازی به حجم بالا وجود ندارد و برای ارسال سریع تر بهتر است از کیفیت پایین دوربین استفاده کنیم. اما اگر قرار است دوربین عکاسی گوشی خاطرات ما را ثبت کند و شما بخواهید بعدا آن ها را چاپ کنید و یا در مسابقه عکاسی شرکت کنید از بالاترین کیفیت دوربین استفاده می کنید.
همچنین اگر می خواهید عکسی باکیفیت داشته باشید؛ سعی کنید از دوربین اصلی گوشی استفاده کنید .چون دوربین دوم معمولا برای ارتباط تصویری و یا ارسال عکس از طریق فضاهای مجازی مناسب تر است.
دی پی آی (dpi) چیست؟
این حروف اختصاری به معنای تعداد نقطه ها در هر اینچ است و در حقیقت یک واحد اندازه گیری برای کیفیت عکس به خصوص به هنگام چاپ است. یعنی هر چه قدر تعداد نقطه ها در اینچ بیش تر باشد کیفیت تصویر بیش تر است.
بنابراین ممکن است یک تصویر روی صفحه رایانه بزرگ به نظر برسد اما چون dpi آن پایین باشد قابل چاپ نباشد. در اکثر دوربین های دیجیتال و گوشی های همراه کمترین حد dpi ، ۷۲ یا ۹۶ تعریف شده است و دوربین های با کیفیت های بالاتر dpi بالاتری دارند.
تفاوت کیفیت را در تصویر زیر ببینید. برای آن که بخواهید اندازه عکس و کیفیت آن را مشاهده کنید کافی است عکس را در یکی از نرم افزار های ویرایش عکس باز کنید. نرم افزار فتوشاپ به راحتی این کار را برای شما انجام می دهد.
ارتباط دی پی آی با وضوح تصویر
اکنون گزینه image size را در نوار ابزار باز کنید. صفحه ای که نمودار می شود اطلاعات عکس شماست؛ به ترتیب می توانید، از بالا، اندازه عکس را براساس مگاپیکسل ببینید، در ردیف پایین تر تعداد پیکسل های طول و عرض عکس را مشاهده کنید، دو گزینه پایین تر طول و عرض عکس بر اساس سانتی متر یا اینچ را نشان می دهد و عدد آخر رزولوشن یا همان عدد دی پی آی را نشان می دهد.
تناسب طول و عرض عکس با عدد رزولوشن مانند کفه های ترازو است. یعنی اگر یکی پایین بیاید دیگری بیش تر خواهد شد؛ بنابراین اگر این عکس اندازه ۱۰ در ۶ سانتی متر و رزولوشن ۳۰۰ دارد اگر اندازه رزولوشن آن به ۷۲ تغییر پیدا کند طول و عرض آن به ۴۵ در ۲۴ تغییر پیدا می کند.
البته فراموش نکنید رزولوشن برای چاپ یک عکس با کیفیت، ۳۰۰ است و هر چقدر که این عدد کمتر شود، هر چند که اندازه عکس بزرگ تر خواهد شد، اما از کیفیت آن کاسته می شود. بنابراین اندازه واقعی این عکس برای چاپ همان ۱۰ در ۶ سانتی متر است.
- آموزش عکاسی؛ تکنیک اپن فلاش
- عکاسی از سایه ها
یک پاسخ
سلام
خوب بود یاد گرفتم
ممنون