نوجوانان همواره در زندگی خود با چالشهای بسیاری مواجه میشوند و این مسائل میتوانند نگرانی والدین آنها را به دنبال داشته باشند. شما میتوانید با افزایش آگاهی در این زمینه و حمایت از فرزند خود، به وی خود برای پشت سر گذاشتن این دوران کمک کنید.
با ما همراه باشید تا مهمترین سوالات نوجوانان و والدین آنها در این دوران بیشتر مورد بحث قرار دهیم. در صورتی که در ارتباط با فرزند نوجوان خود سوالی دارید، میتوانید در قسمت نظرات آن را مطرح کنید تا شما را راهنمایی کنیم. همچنین برای پیدا کردن بهترین مشاور کودک و نوجوان در تهران کافیست در سایتهای نوبت دهی روانپزشکی سوابق تخصصی و نظرات مراجعان پیشین را بررسی کنید. با مراجعه به پروفایل هر یک از دکترهای میتوانید موارد ذکر شده در مورد آن دکتر مشاور نوجوان تهران را ببینید.
بیایید به چند مورد از مهمترین سوالات نوجوانان و پاسخ به آنها آشنا شویم.
من یک دختر 15 ساله دارم که از اختلال یادگیری و نقص توجه رنج میبرد. تاکنون بسیاری از روشها را در راستای بهبود این اختلال امتحان کردهام، اما نتیجهای حاصل نشده است. شما چه توصیهای برای بهبود این وضعیت دارید؟
افرادی دارای نقص توجه و تمرکز یا add هستند که نمیتوانند برای مدت زمانی طولانی تمرکز کنند. بهترین شیوههای درمان اختلال نقص توجه و تمرکز را میتوان مصرف دارو، استفاده از نوروفیدبک، رفتار درمانی، رفتار درمانی برای والدین، ورزش و داشتن یک رژیم غذایی دانست. فراموش نکنید که مشاوره با تراپیست متخصص نوجوان میتواند تاثیر بسیار مثبتی بر سلامت روان نوجوان شما در این سالهای حساس از زندگیداشته باشد.
فرزند نوجوانی دارم که در ایام امتحانات نهایی از شدت استرس شروع به کندن موهای سر خود کرده و هنوز بعد از یک سال این اخلاق را دارد. دلیل این مشکل چیست؟ آیا به درمان دارویی نیاز دارد؟
تریکوتیلومانیا یا اختلال موکنی، یک وضعیت عاطفی-روانی است که در آن فرد بهطور بی اختیار موهای خود را میکشد. علت دقیق تریکوتیلومانیا ناشناخته است، اما احتمالا ترکیبی از عوامل ژنتیکی، روانی و محیطی در وقوع آن نقش دارند.
استرس، اضطراب یا مسائل زمینهای سلامت روان میتواند باعث تحریک یا بدتر شدن این وضعیت نابهنجار شود. علائمی شامل کشیدن مکرر مو، لکههای طاسی قابل مشاهده و استفاده از کندن مو بهعنوان مکانیسم مقابله با استرس یا اضطراب از نشانههای بروز این وضعیت است. گزینههای درمانی تریکوتیلومانیا شامل درمان شناختی-رفتاری (CBT)، آموزش تغییر عادت و در برخی موارد حاد کمک گرفتن از مرکز مشاوره روانشناسی نوجوانان و دارو درمانی است. شما بهعنوان والدین نوجوان مبتلا به این عادت باید ارتباط باز را تشویق کنید، بهدنبال کمک حرفهای باشید و خودتان را برای ارائه پشتیبانی آگاهانه آموزش دهید.
سلام دختر من 15 ساله است و زمانی که در یک جمع حضور پیدا میکند، دچار اضطراب شدید میشود. فرقی ندارد که این جمع مهمانی باشد یا مدرسه. تا به حال هیچ دوستی هم نداشته و اخیرا مدرسه هم نمیرود و دائما در خانه است. از راهنمایی شما متشکرم
اختلال اضطراب اجتماعی در واقع یک اختلال روانی محسوب میشود که در طی آن، به شخص در موقعیتهای اجتماعی مختلف احساس ترس طولانی و طاقتفرسایی دست میدهد. این اختلال سبب میشود تا نوجوان از دیده شدن و قضاوت شدن از سوی دیگران به صورت مداوم با شدت بالا مضطرب باشد.
اختلال اضطراب اجتماعی میتواند به علت صفات ارثی، ساختار مغز و نوع محیط باشد. برای درمان این اختلال در ابتدا باید به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کرد. انواع درمانهای این اختلال شامل رواندرمانی، دارودرمانی و مصرف داروهای ضداضطراب هستند.
سلام من صاحب یک فرزند پسر 12 ساله هستم که عادت به ناخن جویدن دارد. این عادت تا حدی پیش رفته است که انگشتانش در حین این کار دچار خونریزی میشوند. شما به عنوان یک روانشناس نوجوان چه راهکاری برای این مسئله دارید؟
جویدن ناخن در واقع یک عادت بد محسوب میشود که امکان بهبود آن با استفاده از تکنیکهای رفتاری و تغییر سبک زندگی وجود دارد. جویدن ناخن در کودکان و نوجوانان میتواند علتهای ژنتیکی، استرسهای ذهنی و عاطفی، احساس تنهایی یا ناامنی داشته باشد.
همچنین، کمبود بعضی از ویتامینها مانند ویتامین B۱۲ و آهن، کلسیم و منیزیم میتواند موجب جویدن ناخن شود. داروی خاصی وجود ندارد که بتوان با مصرف آن به شکل قطعی مشکل جویدن ناخن را برطرف کرد، اما میتوان از شیوههای رفتاری، روانی و در بعضی از موارد محصولات مانعکننده مانند لاکهای تلخ را امتحان کرد. درمانهای خانگی برای این مسئله نیز شامل ایجاد سیستم تشویق و پاداش، در نظر گرفتن جایگزینهای سالم، مراقبتهای روانی و داشتن موانع فیزیکی میشوند.
دختر من عادت به عوض کردن دوست و آشنایی با افراد جدید دارد و تا حدی با خانواده شخص رفت و آمد میکند که آنها به این موضوع اعتراض میکنند. پس از آن نیز دختر من نیز مایل به ادامه دوستی و ارتباط با آنها نیست. لطفاً در این زمینه ما را راهنمایی کنید.
شما پیش از هر اقدامی باید تلاش کنید تا متوجه علت قطع رابطه فرزند خود با دوستان قبلیاش شوید. در بعضی از موارد این مسئله ممکن است نشانهای از ایراد شخص در برقراری رابطه باشد. برای نمونه، شخص از مهارت نگهداشتن یک ارتباط دوستانه برخوردار نیست.
برای بهبود این شرایط، شما میبایست والدی حمایتگر باشید و فرزند خود را سرزنش نکنید تا وی بتواند به شما اعتماد کند و حرفهای خود را به زبان آورد. برای ریشهیابی و رفع این مسئله شما میبایست به مرکز مشاوره روانشناسی نوجوانان مراجعه کنید تا متخصص با آگاهی از اصول مشاوره با نوجوانان، راههایی را به نوجوان شما پیشنهاد دهد.
دختر من 14 سال دارد و اکنون عاشق پسری 22 سال شده است. در این شرایط باید چه کاری انجام دهم؟
هنگامی که نوجوانان در سن بلوغ به سر میبرند، در بدن آنها هورمونهای جنسی ترشح میشوند و همین مسئله میتواند میل جنسی آنها را افزایش دهد. با افزایش این هورمونها نوجوان متوجه عشق و علاقه خود نسبت به جنس مخالف میشود. مشکلات عاطفی نوجوانان نیز در این سن میتوانند پدیدار شوند. والدین باید بدانند که در این سن هرگز نباید تصور یک کودک را از فرزند خود داشته باشند. ساده پنداشتن فکر و احساس فرزندتان در این دوران کار بسیار نادرستی است.
نوجوانی یک دوره حساس برای فرزندان شما محسوب میشود و افراد در این دوران کشمکشهای درونی و خارجی دشواری مانند تغییرات هورمونی، بلوغ، فشارهای ناشی از توقعات اجتماعی و والدینی و تکالیف مدرسه را تجربه میکنند. برای حل مشکلات روانشناسی نوجوانان در این دوران باید به عنوان والد برخورد صحیحی با آنها داشته باشید. با مراجعه به یک مرکز معتبر روانشناسی نوجوانان میتوانید به خوبی با اصول مشاوره نوجوانان آشنا شوید و راحتتر چالشهای این مسیر را پشت سر بگذارید.
من یک پسر و دختر دوقلو 16 ساله دارم. آنها از من حرفشنوی ندارند. پسر و دخترم در خرید لباس افراط میکنند و حاضر نیستند یک لباس را بیشتر از دو بار بپوشند؛ چراکه معتقدند این لباس از مد افتاده و آنها نیازمند لباس جدید هستند. در این شرایط باید چه رفتاری با آنها داشته باشم؟
امکان دارد والدین تصور کنند که سرکشی نوجوانان نشان از خودجوش و غیرمنطقی بودن آنها دارد، اما بهتر است بدانید که علل بروز این مسئله میتوانند مواردی مانند تمایل به مستقل بودن، تشدید اختلافات با والدین، تصمیمات تکانشگرانه، فشار همسالان و… باشند.
از جمله دلایل مدگرایی در زمینه خرید افراطی لباس توسط نوجوانان میتوان به جستجوی هویت از راه گرایش به مُد اشاره کرد. در این شرایط والدین باید در نظر داشته باشند که دوران تصمیمگیری برای فرزند نوجوان شما گذشته و نباید از تصمیمات و سلیقه نوجوانان انتقاد مستقیمی داشته باشند؛ چراکه این مسئله منجر به لجبازی وی میشود. مشاوره برای نوجوانان دختر و پسر در این دوران میتواند نقش موثری در بهبود عدم تعادل عاطفی در آنها داشته باشد.
آیا این کار صحیح است که موی دختر نوجوان 14، 15 ساله خود را رنگ کنم؟
دختران و پسران در دوران نوجوانی تحت تاثیر فشار همسالان مایل به الگوبرداری از دوستان خود و تجربه کارهای جدید مانند رنگ کردن مو هستند. با این وجود، استفاده از فرآوردههای آرایشی دائمی به جوانان توصیه نمیشود؛ چراکه در این دوران سلیقه شخص همواره در حال تغییر است.
از اینرو، در ایام نوجوانی بهتر است از فرآوردههای رنگی مناسب افراد نوجوان استفاده شود تا امکان پاک کردن و تغییر آنها وجود داشته باشد.
فرزند نوجوانی دارم که هیچکدام از کارهای مدرسه یا وظایف خود در خانه را سر وقت انجام نمیدهد و اصطلاحات دقیقه نودی است. با وجود تنبه و نصیحت های زیاد هم حاضر به تغییر این رفتار خود نیست. مشاور میتواند برای این مشکل به ما کمکی کند؟
اهمال کاری یا به تعویق انداختن کارها در نوجوانان اغلب بهدلیل ترکیبی از عوامل مانند ترس از شکست، بیانگیزگی، کمالگرایی یا احساس غرق شدن در وظایف رخ میدهد. این رفتار میتواند منجر به افزایش استرس و کاهش عملکرد آنان در تمامی امور شود. برای غلبه بر اهمال کاری، نوجوانان میتوان چند استراتژی زیر را اجرا کرد.
- تعیین اهداف واقعبینانه: وظایف را به مراحل کوچکتر و قابل مدیریت تقسیم کنید تا نوجوان احساس دلهره کمتری داشته باشد.
- ایجاد یک برنامه: زمانهای خاصی را برای مطالعه و اوقات فراغت اختصاص دهید تا به تعادل بین مسئولیتهای نوجوان کمک کنید.
- محدود کردن حواسپرتی: با ایجاد یک فضای آرام، عوامل حواسپرتی نوجوان را شناسایی کرده و آنها را به حداقل برسانید.
- استفاده از تقویت مثبت: برای به انجام رساندن وظایف هر چند کوچک به نوجوان پاداش دهید تا حس موفقیت را در او تقویت کنید.
- ایجاد محیط حمایتی: نوجوان را تشویق کنید تا برای انگیزه و راهنمایی بیشتر با والدین، معلمان یا دوستان در مورد چالشهای خود صحبت کند.
فرزند من از بچگی اخلاق های خاص خود را داشته است و ما هم در خانه همیشه با او درگیری داشتیم. اما چند سالی است که به مدرسه جدید رفته و شروع به آزار و اذیت همکلاسی های خود کرده تا جایی که مدام مدرسه با ما جلسه تریتب میدهد و خواهان اصلاح رفتار او شده. چه کاری باید انجام دهیم؟
اختلال سلوک یک وضعیت رفتاری در نوجوانان است که با الگوهای مداوم قانونشکنی، پرخاشگری، فریبکاری یا نقض شدید هنجارهای اجتماعی مشخص میشود. علائم این وضعیت ممکن است شامل قلدری، تخریب اموال، سرقت و رفتار سرکش گونه باشد.
پرداختن به اختلال سلوک در نوجوانان شامل یک رویکرد چندوجهی از جمله درمان (مانند درمان شناختی-رفتاری)، مشاوره خانواده و حمایت از سوی مربیان و متخصصان سلامت روان است. مداخله زودهنگام و بهکارگیری اصول مشاوره با نوجوانان برای بهبود نتایج درمان اختلال سلوک بسیار مهم است.
والدین همچنین میتوانند با ارائه ساختار، نظم و انضباط ثابت و ارتباطات باز نقش حیاتی در درمان اختلال سلوک ایفا کنند. بهطوریکه نوجوان خود را به سمت رفتارهای سالمتر و راهبردهای مقابلهای بهتر هدایت نمایند.
اخیرا مشاور مدرسه به ما گفته است که احتمالا کودک ما دچار اختلال شخصیت نمایشی است و باید او را به مشاوره ببریم. معنی این کلمه چیست؟
اختلال شخصیت نمایشی یا هیستریونیک (HPD) با هیجانی بیش از حد و میل شدید به توجه مشخص میشود. این اختلال میتواند بهصورت رفتار نمایشی، تلقینپذیری و مشغولیت بیش از حد به ظاهر رخ دهد. درحالیکه HPD بیشتر در بزرگسالان وجود دارد، اما ویژگیهای آن میتواند در نوجوانی هم ظاهر شود.
درمان هیستریونیک معمولا شامل رواندرمانی است که بر توسعه مهارتهای بین فردی سالمتر و عزت نفس تمرکز دارد. درمان شناختی-رفتاری میتواند به نوجوانان کمک کند تا رفتارهای توجه جویانه افراطی خود را بشناسند و آنها را تغییر دهند.
برای والدین ضروری است که یک محیط حمایتی برای نوجوان خود فراهم کنند. در عین حال ارتباطات باز و تقویت مثبت را برای ارتقای رشد عاطفی و انعطافپذیری نوجوان بهکار گیرند. مداخله زودهنگام میتواند به نتایج بهتری برای درمان اختلال شخصیت نمایشی در نوجوانان منجر شود.
اختلال طرح واره های کودکی در نوجوانان چیست و چگونه می توان با آن مقابله کرد؟
اختلال طرح واره های کودکی در نوجوانان به الگوهای عمیق فکری و رفتاری اشاره دارد که در دوران کودکی ایجاد شدهاند. این الگوها میتواند منجر به مشکلات عاطفی و رابطهای در دوران نوجوانی شوند. این طرحوارهها اغلب از تجربیات منفی شکل میگیرند و بر نحوه درک نوجوانان از خود و تعامل با دیگران تاثیر بگذارند.
نمونهای از اختلال طرحوارههای کودکی میتواند نوجوانی باشد که اغلب انتقاد و طرد والدین خود را تجربه کرده است. درنتیجه، طرحوارهای از «نقص» یا «شرم» به وجود میآورد، با این مضمون که من ارزش عشق یا موفقیت را ندارم. این نوجوان در موقعیتهای اجتماعی معمولا بیش از حد نگران اشتباه کردن یا قضاوت شدن است. امری که باعث کنارهگیری او از تعامل با همسالان خود میشود.
پرداختن به این اختلال معمولا شامل رواندرمانی که به نوجوانان کمک میکند تا الگوهای فکری ناسازگار را شناسایی کرده و آنها را تغییر شکل دهند. ایجاد راهبردهای مقابلهای سالم و بهبود خودآگاهی هم از اجزای کلیدی روند درمان هستند. والدین با حمایت خود نقشی حیاتی در کمک به نوجوانان برای درک احساسات خود و ایجاد روابط سالم دارند.
فرزند من از زمان ورود به کلاس دوازدهم به شدت دچار افت تحصیلی شده است و نمراتش چندین نمره کاهش پیدا کرده است. چه کار باید بکنم؟
افت تحصیلی در نوجوانان میتواند ناشی از عواملی مانند ناتوانی در یادگیری، اضطراب یا افسردگی، بیانگیزگی، عادات ضعیف مطالعه و حواسپرتی بیرونی مانند غرق شدن در رسانههای اجتماعی باشد. علاوه بر این، حمایت ناکافی از سوی معلمان و والدین ممکن است به این پدیده دامن بزند.
پرداختن به مسئله افت تحصیلی مستلزم شناسایی علل ریشهای از طریق ارزیابی و ارتباطات باز با نوجوان است. استراتژیهای حل مسئله شامل آموزش شخصیسازیشده، اجرای تکنیکهای مطالعه موثر و ایجاد یک محیط حمایتی در خانه است که تلاشهای تحصیلی را تشویق کند. تشویق به هدفگذاری و جشن گرفتن پیشرفتها نیز میتواند انگیزه نوجوانان را افزایش دهد تا اعتماد به نفس و موفقیت تحصیلی خود را بازیابند.
فرزند من مدت زیادی را با دوستانش در بیرون میگذراند و حاضر به گفتن این که با چه کساین به کجا می رود یا چه فعالیتهایی را انجام میدهد نیست. چه کاری باید انجام دهیم؟
طبیعی است که نوجوانان فراز و نشیبهای عاطفی را تجربه کنند. بهویژه زمانی که آنها روابط جدید را کشف میکنند و بهدنبال استقلال رو به رشد خود هستند. با این حال، دور شدن یا پنهانکاری غیرمعمول در روابط ممکن است نشاندهنده دست و پنجه نرم کردن آنها با چیزی عمیقتر باشد.
پس مهم است که با ارتباط باز به موقعیت نزدیک شوید، درباره احساسات آنها سوال بپرسید و بدون قضاوت گوش دهید. گاهی اوقات، این رفتار ناشی از سردرگمی درونی یا عدم اطمینان در مورد روابط است. اگر وضعیت ادامه پیدا کرد یا بدتر شد، میتوانید با یک مشاور یا درمانگر تماس بگیرید. مشاوره برای نوجوانان دختر در این مرحله مهم از رشد عاطفی بسیار مهم و حیاتی است. ضمنا پاسخ به سوالات جنسیتی نوجوانان به روشهای علمی و دقیق را فراموش نکنید.
این مطلب صرفا برای آشنایی شما با کسبوکار مهمان منتشر شده است و نشریه اینترنتی نوجوانها هیچ مسئولیتی را در این مورد نمیپذیرد.