تاریخ پزشکی در ایران و پزشکان نامدار

مردمانی به نام سومریان که در شهرهایی نزدیک رود دجله و فرات زندگی می کردند ، کهن ترین نوشته های پزشکی را پدید آوردند . آنها حدود پنج هزار سال پیش به خط میخی بر لوح های گلی می نوشتند و سپس لوح ها را خشک می کردند . بیش از سه هزار لوح گلی از سومریان به دست ما رسیده است که حدود یک هزار لوح به پزشکی مربوط می شود . این لوح ها نشان می دهد که پزشکان سومری به واگیر بودن برخی بیماری ها پی برده بودند .

 تاریخ پزشکی در ایران و پزشکان نامدار

سومریان چه دستاوردهایی در پزشکی داشتند ؟

یکی از نوشته های سومریان به معرفی بیماریها از فرق سر تا نوک پا می پردازد . یکی از آنها بیماری سل است که پزشکان سومری خون گیری را برای درمان آن سفارش کرده اند . در نوشته ای دیگر آمده است که روغن گیاهی یا جانوری را همراه قلیا گرما دهند و آن را برای شست و شوی زخم به کار برند . در واقع ، آنها از گرم کردن روغن و قلیا به صابون دست می یافتند که پاکیزه کننده است .

 تاریخ پزشکی در ایران و پزشکان نامدار

بازسازی شهر اور یکی از باشکوه ترین شهرهای سومر که در شمال غربی خلیج فارس ساخته شده بود .

پزشک اسطوره ای ایرانیان که بود ؟

جمشید ، چهارمین پادشاه اسطوره ای ایران بود که در روزگار او مردم از غارنشینی به ساختن خانه روی آوردند . او بود که گیاهان دارویی را به مردم شناساند و راه تندرستی را به آنها آموزش داد . جمشید  650 سال پادشاه بود و در سیصد سال از فرمانروایی او بیماری و مرگ نبود تا این که مغرور شد و به ستمگری پرداخت . سرانجام ، ضحاک بر او چیره شد و فرمان داد جمشید را بکشند .

 پزشک اسطوره ای

گیاه زندگی بخش کدام است ؟

به نظر ایرانیان باستان ، گیاهان دارویی پیش از گیاهان دیگر پدید آمدند و گیاهی به نام هوم ، سرور گیاهان و دور کننده مرگ است . امروزه این گیاه را با گیاه افدرا ( ریش بز ) برابر می دانند و هنوز هم زرتشتیان عصاره این گیاه را با شیر می آمیزند و در آئین ویژه ای می نوشند . این گیاه به دلیل دارا بودن ماده ی افدرین در داروسازی ارزش فراوان دارد . دارویی که با این ماده ساخته می شود برای بیماران تنفسی بسیار سودمند است .

 تاریخ پزشکی در ایران و پزشکان نامدار

 گیاه افدرا در بیشتر بخش های نیمه بیابانی  ایران می روید و برای درمان بیماری های تنفسی سودمند است.

برنامه ی بهداشتی ایرانیان باستان چگونه بود ؟

ایرانیان باستان ریشه ی بیشتر بیماریها را در پرخوری ، خوراکی های بد ، آب های آلوده ، آب و هوای بد و دوری از ورزش می دانستند . آنها سرچشمه ی رودها را پاکیزه نگه می داشتند و آب دهان در آب رود نمی انداختند . شیر گوسفندان را بهترین خوردنی و خرما و انگور را برترین میوه ها می دانستند . به نظر آنها میانه روی در خوراک و کار و کوشش برای تندرستی بهتر است . امروزه نیز راز تندرستی را برنامه ی غذایی سالم و انجام ورزش می دانند.

 تاریخ پزشکی در ایران و پزشکان نامدار

 برپایه ی اسطوره های ایرانی ، سیمرغ پیشنهاد کرد پهلوی مادر رستم را بشکافند تا نوزاد به سلامت به دنیا آید .نقش این پرنده ی اسطوره ای بر ظرف های دوره ی ساسانی دیده می شود .

چرا ایرانیان پزشکان را بسیار گرامی می داشتند ؟

برخلاف تمدن های دیگر که بیماری ها را به خدایان نسبت می دادند ، ایرانیان باستان بیماری ها را از سوی اهریمن می دانستند . آنها باور داشتند که پزشک در هنگام درمان بیماران با نیروهای اهریمنی در نبرد است و فرشتگان را نگهبانان گیاهان دارویی می دانستند . از این رو ، پزشکان را بسیار ارج می نهادند ، پزشکان سرزمین های دیگر را به گرمی می پذیرفتند و گاه بزرگترین مشاوران پادشاهان از میان پزشکان برگزیده می شدند.

 ایرانیان پزشک

پزشکان ایران باستان چه تخصص هایی داشتند ؟

گزارش های تاریخی می گویند که در شهرهای اکباتان ( همدان ) و پرسپولیس ( شیراز ) آموزشگاه هایی وجود داشت که در آن جا پزشکی آموزش داده می شد . برخی از پزشکان ایران باستان با گیاهان درمان می کردند و گیاه پزشک نامیده می شدند . دادپزشکان به بهداشت شهرها و خاک سپاری مردگان نظارت می کردند . افسون پزشکان با دعا به درمان می پرداختند . جراحان را کاردپزشک می نامیدند و چشم پزشکی تخصص ویژه ای به شمار می آمد .

آیا کوروش بزرگ از پزشکی آگاهی داشت ؟

از گزارش گزنفون یونانی در کتاب کوروش نامه چنین برمی آید که کوروش بزرگ ( درگذشت 530 پ م ) به ارزش بهداشت و پزشکی بسیار آگاه بود . او گروهی از برجسته ترین پزشکان را گردآورد و انواع شربت ها ، داروها و معجون های سودمند را در جایی فراهم ساخت . هرگاه یک نوع بیماری در گوشه ای از فرمانروایی پهناورش فراگیر می شد ، این پزشکان برگزیده را به آن جا می فرستاد و اگر آن بیماری را درمان می کردند به آنان پاداش می داد .

کوروش بزرگ تاریخ پزشکی در ایران و پزشکان نامدار

فرمان داریوش به اوجاهورسنت چه بود ؟

اوجاهورسنت یکی از پزشکان برجسته مصر باستان بود و کمبوجیه ، فرزند کوروش بزرگ ، مقام پزشک ارشد را به او بخشید . هنگامی که داریوش بزرگ ( درگذشت 486 پ م ) به شاهنشاهی هخامنشیان برگزیده شد ، به اوجاهورسنت فرمان داد که به مصر بازگردد و دانشکده پزشکی سایس را بازسازی کند . داریوش خواسته بود که هرچیز مناسب برای آموزش پزشکان را فراهم سازند و نیازهای آنان را برآورده کنند .

 فرمان داریوش تاریخ پزشکی در ایران و پزشکان نامدار

کهن ترین بیمارستان جهان در کجا ساخته شد ؟

در تمدن های میان رودان ، مصر و یونان ، جای ویژه ای برای نگهداری از بیماران وجود نداشت و پرستشگاه های خدایان یا آرامگاه پزشکان ، جای اصلی نگهداری از بیماران بود . کهن ترین بیمارستان جهان در شهر گندی شاپور در جنوب شرق ایران ( نزدیک اهواز ) ساخته شد و زیر نظر دانشکده پزشکی اداره می شد . در سال بیستم از پادشاهی خسرو انوشیروان ، پزشکان گندی شاپور همایش علمی باشکوهی برگزار کردند و به پرسش و پاسخ با یکدیگر پرداختند .

پرآوازه ترین پزشک دوره ی ساسانی که بود ؟

برزویه درروزگار خسرو انوشیروان ( 531 – 579 م ) سرپرست پزشکان ایران بود . او به هند سفر کرد تا گیاهان دارویی آن سرزمین را به ایران بیاورد ، اما شیفته ی داستان های آموزنده ی هندیان شد . او آموزنده ترین داستان های هندی را برگزید و با خود به ایران آورد . سپس آنها را از زبان سانسکریت به زبان پهلوی برگرداند که به نام کلیله و دمنه شناخته شد . این کتاب به عربی ، فارسی و زبان های اروپایی ترجمه شد .

 جرجیس ( درگذشت 156 ق / 773 م ) برخی از نخستین کتابهای دوره ی اسلامی را نوشت .

چرا پزشکان گندی شاپور به بغداد رفتند ؟

بغداد ، پایتخت دولت مسلمانان بود . هنگامی که فرمانروای مسلمانان به نام منصور عباسی در سال 148 قمری بیمار شد ، سرپرست بیمارستان گندی شاپور را به بغداد فراخواند . نام او جرجیس از خاندان بختیشوع بود و خلیفه را درمان کرد . نوه ی این پزشک ، به نام جبرائیل پسر بختیشوع ، با پشتیبانی یک وزیر ایرانی توانست نخستین بیمارستان دولت اسلامی را در بغداد بسازد و کتاب های ارزشمندی در پزشکی بنویسد .

 پزشکان گندی شاپور (2)

در این برگ از نسخه ی خطی شاهنامه ، برزویه را می بینیم که کتاب کلیله و دمنه را به نزد خسرو انوشیروان آورده است .

 پزشکان گندی شاپور

پرکارترین پزشک گندی شاپور که بود ؟

ابن ماسویه ( درگذشت 243 ق / 857 م ) در گندی شاپور به دنیا آمد و نزد جبرائیل پسر بختیشوع ، پزشکی آموخت . او بیش از پنجاه کتاب و رساله نوشت . کتاب چشم پزشکی ، کتاب کالبدشناسی ، اندرزنامه ی پزشکی و رساله ی آزمون پزشکان از آثار اوست . همچنین ، رساله هایی درباره ی کانی ها ( مواد معدنی ) ، جانورشناسی ، جنین شناسی ، داروشناسی ، زهرشناسی ، تغذیه ، مواد خوشبو ، دسته بندی و درمان تب ها و شناخت بیماری های گوناگون ( به ویژه بیماری های روانی ) نوشت .

بزرگ ترین دانشنامه ی پزشکی را که نوشت ؟

محمد پسر زکریای رازی دانشنامه ی الحاوی فی الطب ( همه چیز درباره ی پزشکی ) را نوشت که چکیده ی دانش پزشکان یونانی ، ایرانی و هندی با ذکر نام هر پزشک است . رازی یک یک بیماری ها را معرفی می کند و می گوید که هر پزشک چه درمانی برای آن پیشنهاد کرده و تجربه های پزشکی خود را نیز آورده است . این کتاب پس از ترجمه به زبان لاتین ، کتاب مرجع پزشکان اروپایی شد .

بزرگ ترین دانش نامه(علمی)

رازی چه نوآوری هایی در پزشکی داشت ؟

رازی رساله ای درباره ی آبله و سرخک نوشت و تفاوت های این دو بیماری را به دقت بیان کرد . ترجمه ی لاتینی این رساله بیش از چهل بار در اروپا به چاپ رسید . رازی خدمت کارورزی را برای دانشجویان پزشکی سازمان داد : هر بیمار نخست به دست شاگردان شاگردان رازی معاینه می شد و اگر آنها در تشخیص و درمان ناتوان بودند به شاگردان رازی و اگر نیاز بود به خود رازی مراجعه می کردند . این شیوه ی آموزش در بیمارستان های امروزی هم رعایت می شود .

 علمی

نخستین کتاب درسی پزشکی به زبان فارسی را که نوشت ؟

اخوینی بخاری نزد یکی از شاگردان رازی پزشکی آموخت . او پس از سی سال تجربه ی پزشکی کتاب هدایه المتعلمین فی الطب ( راهنمای دانشجویان پزشکی ) را نوشت . این اثر کهن ترین کتاب علمی به زبان فارسی به شمار می آید که به دست ما رسیده است . این کتاب به دلیل ساختار ساده و متن روان تا صدها سال کتاب درسی دانشجویان پزشکی ایران بود . اخوینی پزشکی تجربه گرا بود و پیش از آن که درمانی را به نقل از پزشکی دیگر در کتابش بیاورد ، خود به آزمایش آن می پرداخت .علمی

 رازی ( 251 – 313 ق / 865 – 925 م ) بسیار کتاب می خواند و شب ها در نور اندک چراغ  نیز مطالعه می کرد این کار به چشم او آسیب رساند .

  101 پرسش و پاسخ درباره ی پزشکان و داروشناسان بزرگ        نویسنده : حسن سالاری

 

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها
پیشنهاد نوجوان‌ها