تغییر صدایک دقیقه می‌بینی صدای دانیال طبیعی است و دقیقه بعد به‌زور می‌‌تواند حتی یک جمله را به گونه ای که از کنترل خارج نشود بیان کند: یک دقیقه صدایش بلند است، دقیقه بعد آرام و بعد دوباره بلند می‌شود. نه، سرماخوردگی یا گلودرد نیست. درواقع، همه چیز عادی به‌نظر می‌رسد—اما هیچ‌ چیز عادی به گوش نمی‌رسد!

چه چیز موجب تغییر صدای من می‌شود؟

بدن پسران در سن بلوغ شروع به تولید هورمون تستوسترون (تلفظ می‌شود تِس توس تِرون) می‌کند که موجب تغییرات زیادی در قسمت‌های مختلف بدن از جمله صدا می‌شود. حنجره در این سن بزرگ‌تر می‌شود. حنجره که در گلو در بالای نای قرار گرفته است، شبیه به لوله‌ای خالی به طول 5 سانتی‌متر است که مسئول ایجاد صدای شماست. در سرتاسر حنجره دو عضله قرار دارند که تارهای صوتی نام دارند که مثل نوارهای لاستیکی می‌باشند. وقتی نفس می‌کشید، تارهای صوتی شما بر روی دیواره‌های حنجره استراحت می‌‌کنند و برای وارد و خارج شدن هوا به داخل ریه‌ها به‌طور کامل باز می‌شوند. وقتی صحبت می‌کنید، تارهای صوتی شما با کشیده شدن روی حنجره، به‌ سمت هم بسته می‌شوند. هوا از ریه‌ها معمولاً به‌ سمت تارهای صوتی بیرون رانده‌ می‌شود و باعث لرزش آن ها و ایجاد صدا می‌گردد. وقتی صدایتان را آرام‌ می‌کنید، تارهای صوتی شما در حال استراحت و شل‌تر هستند. وقتی صدایتان را بالاتر می‌برید، تارهای صوتیتان سفت‌تر می‌شوند (وقتی صدایتان را تنظیم می‌کنید می‌توانید این تفاوت را احساس کنید). با رشد حنجره، تارهای صوتی بلند‌تر و ضخیم‌تر می‌شوند. هم چنین استخوان‌های صورتتان هم شروع به رشد می‌کنند. حفره‌های درون سینوس‌ها، بینی و پشت گلو بزرگ‌تر شده و فضای بزرگ‌تری روی صورت ایجاد می‌کنند که فضای بیش تری به پژواک صدای شما می‌دهد. همه این عوامل باعث می‌شود صدایتان بم‌تر به گوش برسد. یک گیتار را در نظر بگیرید. وقتی یک سیم نازک کشیده می‌شود، ارتعاش کرده و صدایی بلند ایجاد می‌کند. وقتی یک سیم ضخیم‌تر کشیده می‌شود، موقع ارتعاش صدای بم‌تری ایجاد می‌کند. در مورد صدای شما هم همین طور است. قبل از رشدتان، حنجره شما نسبتاً کوچک است و تارهای صوتیتان هم تقریباً نازک هستند. به همین دلیل صدایتان بلند و بچگانه است. اما با رشد استخوان‌ها، غضروف‌ها و تارهای صوتی، صدایتان کم‌کم شبیه به صدای بزرگسالان می‌شود. در کنار سایر تغییراتی که بدنتان متحمل می‌شود، ممکن است متوجه شوید که شکل ناحیه گلویتان کمی تغییر می‌کند. وقتی حنجره در پسران بزرگ‌تر می‌شود، در داخل گردن به یک زاویه دیگر کج می‌شود. بخشی از آن در قسمتی از گردن که درجلوی گلو قرار دارد جلو می‌آید و خرخره را تشکیل می‌دهد. در دخترها هم حنجره بزرگ‌تر می‌شود اما نه به‌اندازه پسران. به همین خاطر است که دخترها خرخره ندارند.

چه وقت صدایم تغییر می‌کند؟

احتمالاً متوجه شده‌اید که بعضی از دوستانتان صدایشان دورگه شده است و بعضی‌هایشان دیگر صدای بم‌‌تری پیدا کرده‌اند و بعضی‌ها هم هنوز همان صدای دوران بچگیشان را دارند. زمان‌بندی تغییر صدا در هرکس متفاوت است، به‌همین‌دلیل بعضی صداها زودتر شروع به تغییر می‌‌کنند و برخی دیرتر. به‌طورکلی صدای پسران بین سن 11 تا 15 سالگی شروع به تغییر می‌کند، البته ممکن است در برخی افراد زودتر یا دیرتر از این زمان باشد. همه‌چیز به این بستگی دارد که چه زمان فرد وارد دوران بلوغ می‌شود.

چرا کنترل صدایم این قدر سخت است؟

وقتی بدنتان به این تغییرات عادت می‌کند، کنترل صدایتان کمی سخت می‌شود. به این علت صدای پسران دورگه می‌شود که بدنشان در حال عادت کردن به بزرگ شدن اندازه حنجره است. خوشبختانه، دورگه شدن صدا مسئله‌ای موقتی است و چند ماه بیش تر طول نمی‌کشد و حتی در طول آن زمان هم صدایتان همیشه هم غیرقابل کنترل نیست. صدای بعضی از پسرها تدریجی افت می‌کند و صدای بعضی دیگر سریع. شاید این مسئله به شما استرس دهد یا موجب خجالتتان شود اما باید بدانید که بقیه این را خوب درک می‌کنند—مخصوصاً دوستان یا برادرهایتان که این دوران را سپری کرده باشند. این مسئله برای همه مردها پیش می‌آید و وقتی اتفاق می‌افتد عادت کردن به حنجره بزرگ‌تر و صدای جدیدتان کمی طول می‌‌کشد.

صدایم چقدر بم می‌شود؟

این که چقدر صدایتان بم می‌شود به ژنتیک شما بستگی دارد: هرچه حنجره‌تان بزرگ‌تر شود، تارهای صوتی ضخیم‌تر، فضای ‌پژواک وسیع‌تر و صدا بم‌تر می‌شود. وقتی حنجره رشد کرد، صدایتان ثابت‌تر شده و کنترل آن ساده‌تر می‌شود. اما حتی در آن زمان هم هنوز صدایتان کاملاً رشد نکرده است! حتی پس از تغییر سریعی که در دوران نوجوانی دارید، باز هم صدایتان در حال رشد است. گرچه دوران دورگه بودن صدا خیلی طول نمی‌کشد اما صدای اکثر پسران تا اواخر دوره 20 سالگیشان هنوز تغییر می‌کند.

Kidspersia.com

 

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها
پیشنهاد نوجوان‌ها