اختصاصی نشریه اینترنتی نوجوان ها
تا به حال به این فکر کرده اید که چرا هنگام عطسه کردن ناخودآگاه چشمانتان را می بندید؟ شاید درکودکی دوستتان به شما گفته باشد که اگر هنگام عطسه چشمانت باز باشد ، از حدقه بیرون خواهد زد!!! اکنون که بزرگ شده اید و می دانید چنین چیزی صحت ندارد ممکن است سعی کرده باشید با چشمان باز عطسه کنید یا این موضوع ذهنتان را به خود مشغول کرده باشد.
نظریه های مختلفی در مورد جواب این سوال وجود دارند. برخی دانشمندان معتقدند بدن انسان به طور خودکار جهت مراقبت از چشمان در برابر باکتری های موجود در عطسه بسته می شود. برخی دیگر معتقدند فرایند عطسه کردن یک واکنش کلی است که نه تنها روی بینی و گلو تاثیر می گذارد بلکه روی ماهیچه های زیادی در بدن مانند دیافراگم ، شکم و حتی ران اثرگذار است.
بیایید در ابتدا راجع به فرآیند عطسه کردن بیشتر بدانیم. در واقع عطسه یک واکنش امنیتی در بدن است که گردوخاک ، گرده ، موی حیوانات و دیگر چیزهای خارجی که وارد بدن شدند و باعث حساسیت در بدن می شوند را به بیرون منتقل می کند. عطسه بینی و سینوس ها را تمیز می کند و اکسیژن را به سلول های بدن می رساند.
ممکن است در هوای سرد عطسه کنید. دلیل این امر تورم حفره بینی در سرما است و همین تغییر باعث سوزش خفیف در ناحیه بینی و عطسه کردن می شود.
هنگامی که محرکی به پوشش بینی نزدیک می شود ، اعصاب آن ناحیه پیامی به مغز می فرستند و مغز دستور واکنش به محرک را صادر می کند و عطسه اتفاق می افتد.
ماهیچه های قفسه سینه منبسط می شوند ، دیافراگم منقبض می شود و شش ها از هوا پر می شوند. ماهیچه های پشتی گلو و تارهای صوتی منقبض می شوند ، سپس ماهیچه های قفسه سینه و شکم واکنش نشان می دهند و عطسه اتفاق می افتد.یک اتفاق دیگر هم در این چند ثانیه می افتد : هنگام عطسه چشمانتان را می بندید!
جواب علمی سوال ما در واکنش داخلی بدن و فشار هوا خلاصه می شود.هنگام عطسه فشار هوا در ناحیه چشم زیاد می شود . به طور حتم این فشار آن چنان نیست که باعث شود چشمان از حدقه بیرون بزند ولی فشار هوا می تواند به چشم آسیب بزند و برای جلوگیری از این آسیب ، هنگام عطسه ناخودآگاه چشمانمان را می بندیم.