اولین شماره مجله کیهان بچه ها در روز 5شنبه 6 دی ماه سال 1335 منتشر شد. آن هم با پیشنهاد « جعفر بدیعی » ( ناشر مجله بازی ) و « عباس یمینی شریف » ( شاعر معروف کودکان ) بدیعی و یمینی شریف که هردومعلم بودند پیش مدیرمسئول وقت موسسه کیهان رفتند و این پیشنهاد را مطرح کردند. مجله ای که با هدف سرگرم کردن کودکان منتشر شد.
موضوعی که در سرمقاله اولین شماره کیهان بچه ها هم به آن اشاره شده بود:« بالاخره رأی دادند که یک مجله برای بچه ها منتشر کنیم و آن را از داستان های شیرین و بازی های خوب و معماها و جدول های تفریحی و مطالب دیگری که دوست دارند، پرکنیم و آن را طوری بسازیم که همه شما در موقع بیکاری با آن سرگرم شوید … بچه ها باید بدانید که این مجله مال شما و برای شماست. هر بچه ای باید خودش را جزو نویسندگان این مجله بداند. هر چه داستان و معما و بازی بلد هستید برای ما بفرستید …
رکورد شکنی برای کودکان
استقبال بچه ها از کیهان بچه ها به نحوی بود که در فاصله کوتاهی، تمام 5 هزار نسخه مجله به فروش رفت و موسسه کیهان شماره اول کیهان بچه ها را تجدید چاپ کرد. با همان تیراژ 5 هزار تایی. کمتر از 6 سال بعد، تیراژ کیهان بچه ها از 50 هزار نسخه هم فراتر رفت و به عنوان رکورد دار تیراژ در تاریخ مجله نویسی ایران، نام خود را ثبت کرد.
جلد مجله جز در یک مقطع که به کودکان و نوجوانان، یا شخصیت های ورزشی و هنری اختصاص داشتند، همه با یکی از داستان های داخل مجله دارای ارتباط بود. پشت جلد کیهان بچه ها هم به طور متناوب به آگهی های تجاری و کمیک های مصور دنباله دار اختصاص داشت.قطع مجله کیهان بچه ها در فاصله سال های 1349 تا 1351 بزرگتر شد. این تغییر قطع عملاً سقوط تیراژ مجله را به دنبال داشت. و در نتیجه، مجدداً در پایان سال 1351، مجله با قطع اول منتشر شد.
ماندگاری با یک مجله
پس از انقلاب هم کیهان بچه ها انتشار خود را ادامه داد افرادی همچون وحید نیکخواه آزاد و داریوش نوروزی سردبیر کیهان بچه ها بودند . تا نوبت به امیرحسین فردی رسید که از اوایل دهه 60 سردبیر محبوب ترین و قدیمی ترین نشریه کودکان و نوجوانان در ایران باشد.
خود او دراین باره می گوید:« بعد از انقلاب مدتی در حوزهی هنری بودم. دفتر ما در فلسطین شمالی بود، تا سال 61 در حوزه هنری بودم.خبر دادند که کیهان بچهها در آستانهی تعطیلی است و کمک کنید که این اتفاق نیافتد. مسئولیت سنگینی در حوزه داشتم. گفتم نمیآیم اما کیهان بچهها با سابقه و پر مخاطب بود. تصمیم گرفتم هفتهای دو روز بیایم. از شهریور 61 آمدیم تا الان . با کیهان بچهها ماندگار شدم.»
اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری از این نشریه دوست داشتنی داشته باشید می توانید به وب سایت کیهان بچه ها سر بزنید.
فهرستی از کتابهای خوب برای مطالعه در تابستان
2 پاسخ
آقای وحید نیکخواه آزاد و به ویژه داریوش نوروزی سردبیران موفق تری بودند و مجله خواندنی تری آماده می کردند.دوره آقای فردی متاسفانه مجله افت کیفیت پیدا کردو نویسنده ها و بعدا خواننده هایش را از دست داد. اگر وابسته به یک انتشارات بزرگ مثل کیهان نبود دوام نمی آورد. این را با ملاحظه مجلات آن سالها و دوره آقای فردی می توان ملاحظه کرد. نویسندگان وشاعران و هنرمندانی مثل خود نیکخواه آزاد، جعفر ابراهیمی، رضا رهگذر، سوسن طاقدیس، بهار طائر پور، فیروزه گل محمدی، محمد تهرانی، سلمان بابایی،شکوه قاسم نیا، و جمال الدین اکرم رفتند و مجله شاپرک برای نونهالان هم از وسط مجله حذف شد
سلام دوست قدیمی ای که نمی شناسمت ولی احساست می کنم
ممنونم که از این احساس مشترک
من کودکی ۸ساله بودم که با کیهان بچه ها آشنا شدم و حالا هم که در ۴۰ سالگی به سر می برم ای حس را به شاگردهای کلاسم هم منتقل می کنم البته با نشان دادن آرشیو قدیمی خودم
موفق باشید