گفتار درمان

شغل گفتار درمانگر یکی از حوزه‌های مهم و حیاتی در حوزه بهداشت و درمان است که به تشخیص و درمان مشکلات گفتاری و زبانی افراد می‌پردازد. گفتار درمانگران به عنوان حرفه‌ای متخصص در زمینه ارتباطات گفتاری و زبانی، با استفاده از روش‌ها و تکنیک‌های مختلف، به افراد کمک می‌کنند تا مشکلات خود را در این زمینه‌ها بهبود بخشیده و به بهترین شکل ممکن از توانایی‌های گفتاری و زبانی خود استفاده کنند.

عنوان شغل:

گفتار درمانگر( آسیب های گفتار و زبان ).

تعریف شغل:

شاخه ای از رشته های توان بخشی است که به تشخیص و درمان اختلالات گفتار و زبان مانند لکنت زبان، اختلالات تلفظی، نارسا خوانی، ناهنجاری های صورت و … می پردازد.

رشته یا گروه شغلی:

آموزشی – پژوهشی( توان بخشی )

شرح وظایف و مسئولیت های اصلی گفتار درمانگر:

پذیرش بیماران مبتلا به انواع اختلالات گفتار و زبان و ارزیابی آن ها، درمان بیماران مبتلا به اختلالات گفتار و زبان بر اساس روش های مناسب و برگزاری جلسات درمانی و تمرین در جهت رفع اختلالات گفتار و زبان، مشاوره با بیماران و اطرافیان در جهت پیگیری برنامه های درمانی و آگاه کردن آن ها از مشکلات گفتاری و ایجاد محیطی مناسب برای بیمار، پیش برد درمان از طریق هماهنگی با سایر بخش های درمانی یا مراکز آموزشی و تربیتی مورد نیاز بیمار.

اهمیت و ضرورت شغل:

با توجه به این که اختلالات گفتار و زبان می تواند منشاء مشکلات بسیاری در برقراری ارتباطات اجتماعی و برآوردن نیازهای آموزشی، روانی، شغلی و … باشد بررسی و درمان این اختلالات و کسب توانایی های جدید در تداوم زندگی مطلوب، ضرورت دارد.

گفتار درمانگر

مدارک تحصیلی مورد نیاز برای احراز شغل:

کارشناسی و کارشناسی ارشد.

مهارت ها، تجارب و دوره های آموزشی ویژه برای احراز شغل گفتار درمانگر

کسب مهارت های نظری و عملی در طی 4 سال تحصیلی در دانشگاه و شرکت در کارگاه های آموزشی و دوره های باز آموزی به مدت یک الی سه هفته که توسط دانشگاه ها برگزار می شود.

شرایط محیط کار:

مکان معین شامل اتاقی با حداقل مساحت 9 مترمربع و نورکافی، وجود حداقل وسایل، شامل: یک میز و چند صندلی، تخت درمان و گنجه ای جهت وسایل کار و وجود محیطی ساکت جهت تمرکز در حین درمان.

وسایل و ابزار مورد نیاز برای انجام دادن شغل:

آینه، چراغ قوه، وسایل لازم جهت معاینه حنجره و تارهای صوتی ، اسباب بازی جهت بازی درمانی، کارت های آموزشی، کتب آموزشی، وسایل پیشرفته شامل کامپیوتر، لکنت شکن دیجیتال، انواع ماساژورها، ضبط صوت و …

خصوصیات جسمانی و توانایی های بدنی لازم برای انجام دادن شغل:

هماهنگی بین اعضاء بدن، قدرت و مهارت جسمانی برای کار با تجهیزات گفتار درمانی، هماهنگی بین چشم و دست، مقاومت در برابر خستگی، داشتن شنوایی کامل، گفتار روان و عاری از اختلال، عدم وجود ناهنجاری در چهره، سرعت استفاده از اعضاء به ویژه دست ها.

معلولیت های بی اثر در انجام دادن شغل:

نقص یک چشم و دو پا مانعی ندراد.

خصوصیات روانی و توانمندی های لازم:

سرعت انتقال، استعداد تجسم فضایی، دقت و سرعت در محاسبه، تمرکز حواس، استعداد کلامی، خلاقیت در اجرای برنامه های درمانی. توانایی برقراری ازتباط با مراجعان، تسلط عملی بر کار، خلاقیت در کاربرد حداقل وسایل درمانی برای رسیدن به اهداف درمانی.

رغبت های مورد نیاز برای انجام دادن شغل:

علاقه به مردم به خصوص به کودکان، علاقه به امور ذهنی و مباحث روان شناختی.

ویژگی های شخصیتی( عاطفی ، اجتماعی و رفتاری ) لازم:

ثبات عاطفی، توانایی کار در شرایط دشوار، سازگاری با بیمار، ظاهر آراسته، توانایی همدلی و برقراری ارتباط حسنه، صبر و شکیبایی، انعطاف پذیری، پذیرش بی قید و شرط بیمار، آرامش، انضباط، سرزندگی، قاطعیت و اثر گذاری مطلوب در بیمار، تواضع، مهربانی و …

محل های اشتغال و استخدام گفتار درمانگر:

سازمان ها یا موسسات درمانی دولتی و غیردولتی( بیمارستان ها، کلینیک ها، مراکز مشاوره و مطب پزشکان )، سازمان ها یا موسسات آموزشی دولتی و غیردولتی( مدارس استثنائی )

جنبه های مالی و حقوقی:

پرداخت حقوق و مزایا بر مبنای قانون استخدامی کشور یا قانون وزارت کار است. فرد از حقوق و مزایایی در دوران بازنشستگی نظیر مستمری، خدمات درمانی، بیمه و … برخوردار می شود. میزان درآمد در مراکز خصوصی هم به قرارداد بسته شده بین گفتار درمانگر و مدیر مرکز بستگی دارد.

شرایط ارتقاء:

ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، گذراندن دوره های کوتاه و بلند مدت آموزشی که توسط موسسات آموزش عالی برگزار می شود و کسب تجربه.

نحوه استخدام و ورود به شغل گفتار درمانگر

ی با امتحان و مصاحبه و در مراکز خصوصی با عقد قرارداد است.

ارتباط های شغلی:

این شغل با فیزیوتراپیست ها، کاردرمانگران، شنوایی سنج ها، روان شناسان، متخصصان گوش و حلق و بینی، مغز و اعصاب، اعصاب و روان، متخصصان مشاوره، مددکاران اجتماعی، اولیاء و مدارس، دندان پزشکان، جراحان فک و صورت و متخصصان جراحی ترمیمی ارتباط دارد.

گفتار درمانگر

مطلوبیت ها و محدودیت های شغل گفتار درمانگر

مطلوبیت ها:

افزایش صبر و شکیبایی، انسان دوستی، شناخت مشکل های افراد و باز سازی شخصیت آن ها.

محدودیت ها:

احتمال آسیب های عاطفی و جسمانی مانند آسیب تارهای صوتی.

اتحادیه، انجمن و تشکیلات حرفه ای وابسته به شغل:

انجمن گفتار درمانی.

آینده ی شغل گفتار درمانگر

این شغل از جهت اقتصادی و اجتماعی به دلیل جدید بودن آن، قابلیت پیشرفت بسیار دارد و از آینده خوبی برخوردار خواهد بود.

مراحل و جریان یک روز عادی برای شغل:

فرد شاغل در این شغل پس از حضور در محل کار به آماده بودن وسایل و شرایط اتاق می پردازد و برای هر بیمار به مدت 45 دقیقه اقدامات درمانی لازم را انجام می دهد و در انتهای هر جلسه به مشاوره با بیمار یا اطرافیان پرداخته و پس از استراحتی کوتاه، آماده ی پذیرش بیمار بعدی می گردد و کار به همین منوال تا پایان ساعت کاری ادامه خواهد داشت.

محل و راه های کسب اطلاعات بیشتر درباره شغل:

مراجعه به دانشکده های توانبخشی، مراکز گفتار درمانی و گفتگو با افراد شاغل در این شغل.

توصیه ها و پیشنهادهای لازم برای داوطلبان ورود به این شغل:

مشاوره با متخصصان، آشنایی با مواد تحصیلی در این رشته و مشاهده جلسات درمانی قبل از مبادرت به انتخاب این رشته.

معرفی شغل کارشناس بهداشت محیط

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب
تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیشنهاد نوجوان‌ها