این بار بنیامین خدابنده نوجوان فیلمساز سراوانی از دیار سیستان وبلوچستان مهمان صفحه یه فنجون گپ شده اند .
خودتان را معرفی کنید.
بنیامین خدابنده، متولد بیست و دوم تیر 1383 در شهر سراوان (نقطه صفر مرزی ایران و پاکستان). دوره راهنمایی را در دبیرستان دوره اول نمونه امام سجاد (ع) و دبیرستان را در دبیرستان دوره دوم نمونه شهید مطهری در رشته انسانی تحصیل کردهام.
آقا بنیامین، فیلمسازی را از کجا شروع کردید؟
علاقهی زیاد به بازیگری در دوازده سالگی من را به دنیای بی انتهای فیلمسازی کشاند. نبود فیلمسازی در محل زندگی ام و عدم کشف استعدادهایم به عنوان بازیگر، من را به یادگیری تکنیک های فیلمسازی سوق داد. کمکم متوجه علاقهام به تکنیک های فیلمسازی شدم . از سیزده سالگی شروع کردم به آموختن . شروع فعالیتم با ساخت یک سریال شروع شد. اما اولین فیلم کوتاهم به نام “دیدگ”(در زبان بلوچی به معنای چشم است) را در چهارده سالگی ساختم.
موضوع فیلمهای آقا بنیامین چه بوده است؟
با پرداخت های بومی شروع کردم و به موضوعات مدرنیتهای که جهانی باشند، رسیدم. ژانر های مختلف و سبک های مختلفی از فیلمسازی را تجربه کردهام ولی موضوعات ذهنی خودم، موضوعاتی بوده که آمیخته با احساسات باشند و ریشههای عمیقی از عشق درون آن موضوعات باشد و قابل درک برای جهانیان باشند.
نویسنده فیلمهایتان، خودتان هستید؟
تا به امروز فیلمهای زیادی را تولید کردهام؛ ولی چهارده اثر از این آثار به تهیهکنندگی خودم بوده است . من فقط نویسندهی چهار اثر در بین این آثار بودهام . در طول فعالیتم به عنوان یک هنرمند، سعی کردهام با نویسندههای مختلفی کار کنم و تلاش کنم که اگر استعدادی در این سرزمین هست، دیده بشود. ولی در سال اخیر، تمرکز آثارم بر روی نویسندگی خودم بوده است و فقط آثاری را تولید کردهام که نویسندهشان خودم بودهام.
آقای خدابنده، نویسندگی را چطور فرا گرفتید؟
نویسندگی را با مطالعه فیلمنامه فیلم هایی که به نظرم تبدیل به فیلمهای خوبی شده بودند شروع کردم، فیلمنامه فیلمهای مستقل و هالیوودی که در آمریکا تولید شده بودند، ولی بیشتر نویسندگیام را از مشاهده فیلم یاد گرفتهام.
جالبه، با تماشای فیلم نویسنده بشویم، راستی زیبا ترین داستانی که مطالعه کردید چه بوده؟
داستان فیلم تلقین از کریستوفر نولان را زیبا توصیف میکنم. تلفیق مفاهیم عشق، احساس، زمان و پیچیدگی فوقالعاده برایم جذاب بود.
در زمینه فیلمسازی چه مقام هایی کسب کردید؟
حضور اثر در سومین دوره جشنواره فیلم و فیلمنامه قرآن و عترت استان سیستان و بلوچستان.
بهترین فیلمبرداری برای فیلم کوتاه دیدگ – چهارمین جشنواره ملی ابن سینا.
نامزد دریافت بهترین فیلم برای فیلم کوتاه دیدگ – چهارمین جشنواره ملی ابن سینا.
بهترین فیلم در محور داستانی متوسطه دوم برای فیلم تنها – ششمین جشنواره فیلم کوتاه ملی مدرسه.
بهترین فیلم کوتاه خانوادگی برای فیلم دیدگ – یازدهمین جشنواره فیلم کوتاه بینش.
بهترین طراحی پوستر برای فیلم تشنه – دوازدهمین جشنواره فیلم کوتاه بینش.
تندیس هیئت داوران برای بنیامین خدابنده – دوازدهمین دوره جشنواره فیلم کوتاه بینش.
حضور فیلم کوتاه تنها در جشنواره بین المللی Wicked Wales International Youth Film Festival.
رتبه برتر کشوری در جشنواره ملی پرسش مهر 21 – بنیامین خدابنده در رشته فیلم کوتاه.
جزو هیئت انتخاب بخش بین الملل جشنواره دانش آموزی فیلم کوتاه فیلم مدرسه در سال 1400.
تندیس بخش ساترا در جشنواره فیلم مدرسه سال 1400.
رتبه دوم نوجوان برگزیده سال در بخش فیلمسازی جشنواره نوجوونیم 1400.
ویژگی های یک فیلمسازاز نظر یک نفر نوجوان فیلمساز چیست؟
یک فیلمساز باید دید تصویری یا ویژوال داشته باشد. فیلمساز مثل یک مترجم است. مترجمِ زبان، زبانی را به زبانی دیگر ترجمه می کند اما فیلمساز نوشته و کلمات را به تصویر و صدا ترجمه میکند.
کسانی که می خواهند فیلمساز بشوند از کجا شروع کنند؟
از دغدغه هایشان شروع کنند، چرا که از دل دغدغهها، فیلمنامههای بینظیری نوشته می شود.هر دوربینی که دارند، با همان شروع کنند، حتی با دوربین موبایلشان هم میتوانند شروع کنند.
امروزه موبایلها آنقدر فوقالعاده شدهاند که آدم از مشاهده تصاویرشان بینهایت لذت می برد.مهم داستانروایی شما است. با هر دوربینی شروع کنید، استمرار داشته باشید، استعدادها و تواناییهایتان دیده خواهد شد و حمایت خواهید شد. اگر حمایت نشدید، پول تو جیبی هایتان را جمع کنید و دوربینی بخرید که جوابگوی کارتان باشد.به همین منوال کمکم تجهیزاتتان را ارتقا دهید تا جایی که قطعا دیگر حمایت خواهید شد و یا خودتان شروع به کار خواهید کرد و از این راه درآمد خواهید داشت.
بهترین فیلمی که شما را به خود جذب کرده چه بوده است؟
میان ستاره ای از کریستوفر نولان، از همه جهت این فیلم فوقالعاده است. تئوری همه چیز از جیمز مارش، فیلمی درمورد استیون هاوکینگ. احساس و شخصیتپردازی های این فیلم من را عمیقا احساساتی میکند و من عاشق احساساتم.
اقا بنیامین، علاوه بر فیلمسازی و نویسندگی، چه فعالیت هنری دیگری دارید؟
فیلمسازی شامل رشته های بسیار زیادی است که تقریباً تمام وقتم را پر میکنند.گرافیک، عکاسی، سینماتوگرافی، صدابرداری، صداگذاری و میکس و مستر، اصلاح رنگ و تدوین، انیمیشن دو بعدی، بازیگری، کارگردانی، فیلمنامه نویسی و … از فعالیت های هنری من هستند. روی خوانندگی و آهنگسازی و ترانهسرایی هم دارم کار میکنم و علاقه شدیدی به خوانندگی دارم.
عکاسی و گرافیک را چطور فرا گرفتید؟
تجربه، یوتیوب، نگاه کردن به آثار عکاسان و گرافیست های حرفه ای.
چقدر اهل مطالعه هستید و به ما کتاب معرفی کنید
کتاب کم میخوانم و از طریق یوتیوب بیشتر یاد می گیرم .چون که فیلمسازم، بنظرم بهترین منبع مطالعه برایم، مشاهده فیلمها است.
بهترین کادویی که گرفتید چه بوده است؟
این ذهنِ زیبا؛ بهترین و زیباترین کادویی است که در عمرم گرفتهام.
فیلم خوب چه ویژگی هایی دارد؟
فیلم خوب، فیلمی است که بتواند احساسات مخاطبش را درگیر کند و همه شخصیت هایش، شخصیت های باورپذیری باشند و هرکدام از شخصیت های درون فیلم، هدفی داشته باشند و بیمنطق نباشند.
آشپزی آقای نوجوان فیلمساز چطور است؟
احتمالا تا ده سال آینده هم آشپزی آقای فیلمساز به پای مادرش نرسد!
یعنی اینقدر آشپزی بد؟؟؟ بی خیال، هدف شما برای آینده چیست؟
آنقدر موفق بشوم که هر تصوری که در ذهنم برای یک فیلم دارم را بتوانم پیاده کنم. هر داستانی راکه به ذهنم می آید بسازم و نگران محدودیت نباشم. با عشق فیلم بسازم، با عشق باشم و به عشق برسم.
الگوی آقا بنیامین به عنوان یک نوجوان فیلمساز در فیلمسازی کیست؟
استنلی کوبریک، پروردگار داستانسرایی با دوربین و حرکات دوربین است.مارتین اسکورسیزی، اسطورهی کارگردانی و ریتمگیری است.
کلمات زیر را در یک جمله توصیف کنید
خدا:کسی که عشق را خلق کرد.
پدر:پشتوانه، حامی و همراهم.
مادر:هر آنچه دارم از وجود مادر دارم.
محمدحسین مهدویان :سبک خاص کارگردانی و تنش در تصویر و ریتم
مهران مدیری:طنز تلخ، یکی از نابغه های کمدی فارسی در رسانه ازشون ندارم
اصغر فرهادی :اورجینال، صاحب سبک و انگیزه ای بزرگ
استیون اسپیلبرگ :پروردگارِ خلاقیتِ فانتزی در تصویر متحرک
صحبت شما به عنوان نوجوان فیلمساز با نوجوانان دیگر
محدودیت ها در ذهن ما هستند، تواناییهای ما خیلی فراتر از آنچه که تصور میکنیم است. اگر واقعا عاشق هنر هستید و صبح با فکر این هنر بیدار می شوید و شب با فکر این هنر می خوابید، ممکن نیست که اثر بدی را خلق کنید.سختگیر باشید، اما نه آنقدری که از تولید اثر بترسید.نقد بپذیرید، ولی نه تا حدی که آنقدر شما را تغییر بدهند که کلا هنرتان یادتان برود و یا اینکه باعث بشوند که دیگر تولید نکنید.
کلام اخر
میخواهم در کلام آخر به خودباوری بپردازم.اکنون من 17 سال دارم و به صورت کاملا تخصصی در چندین رشته در فیلمسازی فعالیت میکنم و فیلمهایم کاملاً به صورت مستقل و بدون حمایت هیچ اُرگان و یا انجمنی ساخته میشود و پُشت تمام فَن فیلمهایم خودم هستم و به قول یکی از دوستان که اگر من را با یک دوربین و لپ تاپ در یک روستا هم بیندازند، می توانم باز هم فیلمم را تولید کنم.
من تمام محدودیت های ذهنم را شکستم و شروع به فراگیری این علم کردم در شهری که در آن فقر شدید است و هیچ بستر آموزشی برای هنر وجود نداشت و هیچ تیمی برای کار!به خود باور داشته باشید و اگر دستتان میرسد، به کسانی که تازه می خواهند وارد هنر بشوند کمک کنید و حامی آنها باشید.و تشکر میکنم از عزیزانی که در طول این مسیر بدون هیچ چشم داشتی حمایت های احساسی و مالی ام کردهاند و تشکر ویژه از پدر و مادری که وجودشان آرامش زندگی ام است.
گفتگو : سجاد زین العابدین
گفتگو های دیگر با نوجوانان موفق را در صفحه یک فنجون گپ مطالعه کنید
سایت اختصاصی بنیامین خدا بنده نوجوان فیلمساز
فیلمهای بنیامین خدابنده در کانال اپارات