یه لقمه محیط زیست؛ روز جهانی کاهش اثرات بلایای طبیعی

بلایای طبیعی

بلایای طبیعی چیست؟

13 اکتبر برابر با 21 مهر روز جهانی کاهش اثرات بلایای طبیعی است. البته که قدرت طبیعت برتر از انسان است و انسان نمی‌تواند از وقوع حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله و طوفان جلوگیری کند اما می‌تواند اثرات مخرب آن‌ها را به حداقل برساند.

اولین‌بار در سال 1989 سازمان ملل متحد این روز را به تقویم جهانی اضافه کرد. هدف از تعیین چنین روزی ارتقای فرهنگ همه‌ی مردم جهان درباره‌ی بلایای طبیعی و افزایش آگاهی آن‌ها بود.

بلایای طبیعی / صاعقه

منظور از بلا های طبیعی حوادثی است که به طور طبیعی و بدون دخالت انسان اتفاق می‌افتند. علاوه بر سیل و زلزله و طوفان از آتشفشان و گردباد و سونامی و تگرگ و رعد و برق نیز می‌توان با نام بلایای طبیعی نام برد.

بدیهی است که هر کدام از این اتفاقات زمانی که به زندگی موجودات زنده آسیب وارد می‌کنند بلا خوانده می‌شوند. به طور مثال، رعد و برقی که فقط در آسمان مشاهده می‌شود و به زمین اصابت نمی‌کند جزو بلاهای طبیعی محسوب نمی‌شود.

lsd[vh[block id=”tabligh-matni”]

هرچند منشأ بلاهای طبیعی، انسانی نیست اما دخالت انسان در چرخه‌ی طبیعت می‌تواند خسارت‌های ناشی از این بلایا را افزایش بدهد. برای مثال، در سیلی که امسال در ایران آمد بی‌توجهی به مسیر طبیعی رودخانه و ساخت و ساز در این مسیر باعث شد میزان خسارت‌ها و تلفات شیراز بیشتر شود.

خسارات روانی حوادث طبیعی

بلایای طبیعی / سیل

آنچه که پس از حوادث طبیعی به چشم می‌آید خسارات جانی و مالی است. اما کمتر توجهی به خسارات روانی می‌شود. همیشه بعد از وقوع بلاهای طبیعی افراد، حتی اگر فردی خانه و یا اعضای خانواده و نزدیکان خود را از دست ندهند، فشاری روانی را  که ناشی از تجربه‌کردن حادثه است تحمل می‌کند.

در چنین شرایطی یکی از نیازهای افراد منطقه‌ی بلادیده اعزام روانشناس و مشاور برای کمک به مشکلات روحی و روانی افراد است. حال اگر این حادثه باعث آسیب‌دیدن خانه و یا از دست رفتن عزیزان شده باشد فشار روانی نیز بیشتر خواهد بود.

چرا باید درباره‌ی بلایا و حوادث طبیعی اطلاعات داشته باشیم؟

بلایای طبیعی / آتشفشان

وقتی که یک امتحان مهم داریم نگران می‌شویم. حتی این نگرانی گاهی به ترس تبدیل می‌شود. چرا؟ چون نمی‌دانیم قرار است چه مباحثی در امتحان بیاید و نمی‌دانیم می‌توانیم به سؤالات جواب بدهیم؟ این مثالی روشن است که نشان می‌دهد انسان به طور فطری نسبت به ناشناخته‌ها ترس و نگرانی دارد.

طبیعی است که هرچه مسئله بزرگ‌تر باشد این احساس قوی‌تر می شود. ما برای یک امتحان نگران می‌شویم اما از تجربه‌ی بلایی طبیعی می‌ترسیم. بنابراین آگاهی به کمک ما می‌آید و کاری می‌کند که اگر در موقعیت یک بلای طبیعی قرار گرفتیم بدانیم با شرایط چطور رو به رو شویم و از آن بیرون بیاییم.

طوفان

روز ملی کاهش اثرات بلایای طبیعی

در ایران نیز یک هفته به نام هفته‌ی کاهش اثرات بلایای طبیعی اختصاص داده شده است. روز ابتدایی این هفته مطابق با روز جهانی کاهش اثرات بلایای طبیعی است.

یاسمن رضائیان

[block id=”tabligh-tasviri”]

امتیاز به این نوشته
مقاله رو دوست داشتی؟
ارسال نظر
نظرت چیه؟
لینک کوتاه این مطلب
تبلیغات
جدیدترین‌ها
تبلیغات
محبوب‌ترین‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیشنهاد نوجوان‌ها