بهبود مهارت های اجتماعی
مهارتهای اجتماعی مثل مهارتهای ارتباطی، همدلی و مهارتهای بین فردی و گوش دادن به یکدیگر، نه تنها برای زندگی شخصی، بلکه برای زندگی آینده وحرفهای شما نیز مفید هستند.هم درمدرسه و هم در محل کار، این مهارت ها می تواند جنبه ای ضروری از تعامل، برنامه ریزی وهمکاری با دوستان یا همکاران باشد. در این مقاله به این می پردازیم که مهارت های اجتماعی چیست .چگونه آنها را در زندگی، تحصیل و محیط کار به کار ببریم ؛و چرا توسعه مهارت های اجتماعی بسیار مهم است.
مهارت های اجتماعی چیست؟
مهارتهای اجتماعی شایستگیهایی هستند که ارتباط و تعامل با دیگران را در هر محیطی تسهیل میکنند. مهارت های اجتماعی می تواند هنگام تعامل با همسالان، آماده شدن برای مصاحبه و مدیریت یا همکاری در یک پروژه تیمی ضروری باشد.
نمونه هایی از مهارت های اجتماعی
از آنجایی که مهارتهای اجتماعی ترکیبی از مجموعه مهارتهای مختلف را شامل می شود. توسعه این زمینهها به ویژه در مدرسه یا محل کار، میتواند مهم باشد. به عنوان مثال، استفاده از مهارتهای ارتباطی مؤ ثر در مدرسه نقش مهمی دارد. مانند زمانی که قرار است یک پروژه درسی را بصورت گروهی به معلم خود تحویل دهید. یا به یک اردوی آموزشی، تفریحی بروید و زمانی که وارد بازار کار می شوید.این مهارت در مشاغلی که نیاز به تماس منظم با مشتریان دارید- که مشخصه اکثر صنایع شغلی است- نیز مهم است. حتی اگر شغل آینده شما یک موقعیت رو به رو شدن با مشتری نباشد. احتمالاً باید با گروه همکاران، سرپرستان و سایر کارکنان ارتباط برقرار کنید تا کار خود را به طور مؤثر انجام دهید. در اینجا چهار مورد از موثرترین مهارت های اجتماعی برای حضور در این گونه مجموعه ها آورده شده است.
همدلی
همدلی نقشی حیاتی در مهارت های اجتماعی، يا ارتباط با دیگران و شناسایی علایق مشترک دارد. همدلی به ما این امکان را می دهد که احساسات، افکار و عقاید دیگران را به طور واقعی درک کنیم. داشتن همدلی در محل تحصیل یا کار می تواند برای پروژه های تیمی مفید باشد. وقتی دیدگاه های همسالان و دوستان خود را بهتر درک کنید. به ایده های آنها احترام بگذارید و احساس راحتی کنید که نظرات خود را ارائه دهید، احتمال اینکه بتوانید به طور مؤثربا آن ها همکاری کنید و راه حل های موفق تری پیدا کنید، خیلی بیشتر است.همدلی در یک خانواده نیزمی تواند کمک موثری دررشد مهارت های اجتماعی داشته باشد .
مهارت های بین فردی
در معاشرت و روابط اجتماعی، دانستن نحوه تعامل موثر با دیگران می تواند به شما کمک کند در بحث های کلاسی،تدریس جدید یا در محل کار در برنامه ریزی های گروهی شرکت کرده، نشانه های اجتماعی را شناسایی و تفسیر کنید .مانند خواندن حال و هوای فعلی دوستان یا همکارانتان . راه هایی برای درک شخصیت دیگران پیدا کنید تا به شما در توسعه روابط کمک کند. با بهبود مهارت های اجتماعی خود و ارتباط خوب با همکلاسی ها و معلمان خود برای شما ایجاد امنیت خاطر می کند و باعث پیشرفت های تحصیلی بیشتری خواهد شد و روابط کاری بهتر به نوبه خود فرصت های بیشتری را برای رشد شغلی ارائه می دهد.
مهارت های درون فردی
مهارت های درون فردی توانایی های شما برای درک افکار، احساسات و ایده های خود است. توسعه مهارتهای درون فردی شما ممکن است شامل استفاده از راههای مناسب برای بیان ایدههایتان، دانستن زمان به اشتراک گذاشتن افکارتان در موقعیتهای تحصیلی و شغلی و توانایی تعیین مرزها و اهداف اجتماعی برای خود باشد. یادگیری این مورد در مهارت های اجتماعی خیلی مهم و کاربردی است، به عنوان مثال، ممکن است استراتژی هایی را برای تعامل مثبت با یک همکلاسی یا همکار منفی نگر را یاد بگیرید و به کار ببرید یا راهکارهایی را برای ارائه ایده های جدید در کلاس درس یا گروه تیمی و ورزشی یاد بگیرید و خیلی راحت بتوانید افکار و اهدافتان را توسعه دهید.
مهارت های ارتباطی
مهارت های ارتباطی موثر مثل گوش دادن فعال، مهارت های نوشتاری و غیرکلامی می تواند در زندگی شما ضروری باشد. مخصوصا این روزها و در دوران کرونا که اکثر ارتباطات مجازی اگر با شده است اگر با معلمان وهمکلاسی های خود تعامل بهتری داشته باشید مطمئنا هم در یادگیری درس ها هم در امتحانات موفق تر خواهید بود. ممکن است مهارت های گوش دادن فعال را یاد بگیرید و توسعه دهید تا در آینده شغلی خود به مشتریان خود در حل مشکلات کمک کنید. اگر مدیر گروه یا موسسه ای هم شوید، ممکن است استراتژی های آموخته شده در مهارت های اجتماعی و ارتباطی را برای بهبود کارایی و وضوح ارتباطات نوشتاری و کنفرانس های ویدیویی تیم خود به کار ببرید.
چگونه مهارت های اجتماعی خود را ارتقا دهیم؟
بهبود مهارت های اجتماعی می تواند برای شما در هر زمینه ای از زندگی مفید باشد. مهارت های اجتماعی مهم هستند زیرا می توانند به شما کمک کنند تا ارتباط موثرتر و کارآمدتری داشته باشید. در نتیجه، میتوانید روابط معنادارتری با دوستان، همکلاسی ها، همکاران و مخاطبین جدید خود ایجاد کرده و موقعیت خود را رشد دهید.
10 راه برای تقویت مهارت های اجتماعی
-
با دیگران ارتباط برقرار کنید.
راه هایی برای گفتگوهای بیشتر با دوستان، خانواده و همکاران نزدیک پیدا کنید یا با پرسیدن سؤالات عمومی، مهارت های مکالمه خود را تمرین کنید. یک هدف کوچک برای خود تعیین کنید تا در برخورد با دیگران انگیزه یا پیشنهاد خوبی برای ادامه صحبت با آنها داشته باشید.
-
از مسائل کوچک شروع کنید.
با صحبت کردن با افرادی که روزانه با آنها در ارتباط هستید، مهارت های اجتماعی خود را توسعه دهید. به عنوان مثال اگر به پارک محله ای نزدیک خانه تان رفتید، به جای پاسخ تک کلمه ای، زمانی که یکی ازهمسایه ها از شما می پرسد چه خبر؟ جواب او را با یک سوال پاسخ دهید. به طور مشابه، میتوانید راههایی برای طولانیتر کردن مکالمه با آشنایان یا تمرین مهارتهای مکالمه خود با اقوام دوردستی که کمتر با آنها صحبت میکنید، بیابید.
درواقع درتمرین و گسترش مهارت های اجتماعی حتما لازم نیست در مورد مسائل جدی و مهم با دیگران صحبت کنید. موضوع صحبت شما حتی می تواند تغییر آب و هوا یا سرو صدای محیط باشد!
-
سؤالات عمومی بپرسید.
پرسیدن سؤالات عمومی می تواند راهی مؤثر برای ترغیب دیگران به صحبت باشد. این می تواند با ایجاد حس درک متقابل دردوستان، خانواده، همکاران و حتی معلمان به شما کمک کند تا ارتباط بهتری با آنها داشته باشید. هنگامی که با یک سوال عمومی درگیر می شوند، می تواند به آنها کمک کند تا در بیان افکار و احساسات خود حس آزادی عمل بیشتری داشته باشند و این می تواند تأثیر مثبتی بر نحوه ایجاد روابط شما و گسترش مهارت های اجتماعی تان داشته باشد. حتی اغلب اوقات، افراد ممکن است از پرسیدن اینگونه سوالات خوشحال شوند، زیرا نشان می دهد که شما به ایده های آنها علاقه مند هستید. سؤالات زیر را امتحان کنید: “در مورد … چه احساسی داری؟” «میتوانید در مورد… بیشتر به من بگویید؟» “به چی فکر میکنی…؟”
-
به مهارت های اجتماعی اطرافیان خود دقت کنید.
گام دیگر در جهت توسعه مهارت های اجتماعی، مشاهده دیگران است. به ارتباطات غیرکلامی، زبان بدن (مانند لبخند زدن و تکان دادن سر) و واژگانی که برای شروع مکالمه استفاده می کنند توجه کنید. در نظر بگیرید که چه چیزی مهارت های اجتماعی اطرافیانتان را موثر و جذاب می کند. می توانید به این مشاهدات دقت کرده و آنها را در مهارت های ارتباطی خود بگنجانید
-
حفظ تماس چشمی را تمرین کنید.
برای بهبود مهارت های اجتماعی خود، حفظ تماس چشمی در طول مکالمه را تمرین کنید. در نظر بگیرید که هر بار که با کسی ارتباط برقرار می کنید، حداقل برای سه تا پنج ثانیه تماس چشمی برقرار کرده و حفظ کنید. این مهارت را با خانواده خود یا دوستان نزدیک که با آنها احساس راحتی می کنید تمرین کنید. به آنها بگویید که در تلاش برای بهبود توانایی خود در حفظ تماس چشمی هستید. در ابتدای مکالمه، زمانی که به صحبت های دیگران گوش می دهید و در حین تشکر از آنها و پایان مکالمه، برقراری ارتباط چشمی بسیار مهم است.
-
مهارت های شنیداری خود را توسعه دهید.
در گسترش معاشرت و مهارت های اجتماعی، شنونده فعال بودن به همان اندازه مهم است که بتوانید افکار خود را به اشتراک بگذارید. با انجام این کار، به دیگران اجازه میدهید تا در به اشتراک گذاشتن ایدهها و نظرات خود احساس راحتی کنند. مهارت های گوش دادن خود را با حفظ تماس چشمی، استفاده از ارتباطات غیرکلامی مانند تکان دادن سر در هنگام موافقت و پرسیدن سؤالات شفاف در هنگام شنیدن چیزی که درست متوجه نشده اید، تمرین کنید.
-
همکلاسی جدید خود را به ناهار یا قهوه دعوت کنید.
ایجاد روابط با دیگران در ابتدا می تواند ترسناک به نظر برسد، اما شروع رابطه ای دوستانه با یک نفر که همسن شماست و موارد مشترکی دارید به شما کمک می کند. ابتدا یک هم تیمی ورزشی خود را پیدا کنید که نقشی مشابه شما دارد و او را به ناهار یا قهوه دعوت کنید. داشتن یک نقش یا مسئولیت های مشترک می تواند موضوعات مشترکی را برای صحبت در اختیار شما قرار دهد، اما در نهایت سعی کنید سوالاتی بپرسید تا آنها را به عنوان فردی بهتر بشناسید. همانطور که روابط بیشتری ایجاد می کنید، در سطح یک به یک با افرادی که در زمینه های مختلف فعالیت می کنند ارتباط برقرار کنید. بکاربردن این مهارت اجتماعی در پیشرفت تحصیلی و در مراتب بالاتر ارتقای شغلی شما بسیار موثر خواهد بود.
-
آزادانه تعارف واقعی ارائه دهید.
تعریف و تمجید از دیگران برای انجام یک کار خوب، راه بسیار خوبی برای نشان دادن دوستی و قدردانی از دیگران است.این راهکار در توسعه مهارت های اجتماعی بسیار موثر است. بیان نظرات مثبت می توانند به عنوان دریچه ای برای یک مکالمه بزرگتر یا گفتگوی مداوم عمل کنند. صمیمانه و صادقانه رفتار کنید، یک تعریف غیر صادقانه می تواند علیه شما کارکند.
-
منابع مهارت های اجتماعی را بیابید.
کلاسها، کتابها، پادکستها و ابزارهای زیادی هم به صورت آنلاین و هم به صورت آفلاین برای کمک به بهبود مهارتهای اجتماعیتان وجود دارد. سعی کنید منابع را بر اساس یک موضوع خاص مانند زبان بدن، شبکه یا گوش دادن فعال جستجو کنید. بعد از آن، آموخته های خود را عملی کنید.
-
در جریان رویدادهای جاری باشید.
به روز ماندن در مورد روندهای فعلی، رویدادها و اخبار می تواند موضوعاتی را در اختیار شما قرار دهد تا با دیگران در مورد آنها صحبت کنید. مشترک شدن در هشدارهای خبری محلی یا خبرنامه های خاص مناسب سن و علایق خود، باعث می شود تا محتوا مستقیماً برای شما ارسال شود. به عنوان بهترین روش برای معاشرت داشتن و بهبود مهارت های اجتماعی، ازموضوعات بحث برانگیز مانند سیاست یا مذهب اجتناب کنید تا مکالمات شما با دیگران صمیمی و دوستانه باشد.
زهرا هاشمی