نجوم علمی بسیار گسترده و پر از شگفتی هاست. هر کس با کمترین مطالعه براحتی شیفته علم نجوم می شود. همچنین نجوم یکی از علوم پایهای و جذاب است که از دیرباز تا به امروز توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. .اگر چه انسان هزاران سال است که به مطالعه آسمان ها و کیهان پرداخته ، اما هنوز اطلاعات بسیار اندک و ناچیزی پیرامون فضا و جهان اطراف خود دارد . هم چنان که در راستای افزایش دانش و آموخته های خود گام برمی داریم ، هر روزه با مسائل شگفت آور جدیدتری آشنا می شویم و این در حالی است که برخی از آنها بسیار پیچیده و گیج کننده می باشند .
ما در اینجا به مجموعه ای از شگفت انگیزترین ، جالب ترین و عجیب ترین حقایق نجوم و دانش ستاره شناسی برای شما نوجوانان عزیز اشاره خواهیم نمود .
جالب است بدانید: بزرگترین ماه در منظومه شمسی متعلق به سیاره مشتری است.
جالب است بدانید : سیاره زحل به غیر از قسمت هسته ، جامد نیست و تقریبا تمام این سیاره از گاز تشکیل شده است. بیشتر این گازها از نوع هیدروژن مایع و هلیوم هستند. باران در سیاره زحل از جنس الماس است.
جالب است بدانید: باد معمولی که در سیاره زحل می وزد ده برابر قوی تر از یک گرد باد بر روی زمین است!
جالب است بدانید: با تلسکوپ های قدرتمند ، ستاره شناسان می توانند کهکشان ها را با مسافت دو میلیون سال نوری مشاهده کنند! این حقیقت بدین معنا است که ما می توانیم کهکشان ها را مشاهده کنیم و قدرت این مشاهده مانند دیدن زمین در زمانی است که فقط باکتری ها روی زمین وجود داشته اند!
جالب است بدانید: آرامترین سیاره دوار ، سیاره ناهید است. در واقع 243.01 روز طول می کشد تا سیاره ناهید بچرخد.
جالب است بدانید: سریعترین اجرام دوار که در فضا وجود دارند ، ستارگان نوترون هستند. این ستارگان در هر ثانیه 500 دفعه می چرخند!
در تابستان سیاره اورانوس ، خورشید به مدت 20 سال طلوع نمی کند! در زمستان به مدت 20 سال تاریکی مطلق وجود دارد. در پاییز خورشید هر 9 ساعت یک بار طلوع می کند!
جالب است بدانید: ماه سیاره اورانوس “میراندا ” نام دارد و عجیب ترین ماه در دنیاست.
ماهیت این ماه به صورتی است که به نظر می رسد از هم جدا می شود و دوباره به حالت اولیه و گرد در می آید!
جالب است بدانید: روشنایی خورشید به دمای 10 میلیون درجه سیلیوس می رسد و انرژی آن به اندازه یک میلیون بمب اتم می رسد.
نپتون اولین سیاره ای بود که به جای چشم با محاسبات ریاضی کشف شد. در سال 1795 ستاره شناسی به نام “لالاند” نپتون را به عنوان یک ستاره ثبت کرد.
در واقع نپتون برادر دو قلوی اورانوس است اما نپتون قدری کوچک تر است و فراز و نشیب های عجیب و غریب سطح اورانوس را نیز ندارد.
یکی از مرتفع ترین رشته کوه ها در سیاره ناهید یافت شده است. مرتفع ترین قله بیش از 2 کیلومتر بالاتر از اورست است.
سوخت یک ستاره بعد از چند میلیون سال تمام می شود و می میرد. در این هنگام ستاره منفجر می شود. تمام مواد تشکیل دهنده ستار ه به اطراف پخش می شوند .این مواد تا فاصله 20 کیلومتری از هم جدا می شوند. وزن سر سوزنی از این اجزا ستاره منفجر شده در حدود یک میلیون تن است.
از آنجایی که عطارد نزدیک ترین سیاره به خورشید است 88 روز طول می کشد تا یک چرخش دورانی را طی کند.
سیاره پلوتون دورترین سیاره نسبت به خورشید است و زمان چرخش آن در حدود 248 سال است.
زمین در طول 365 روز یک دور چرخش را به اتمام می رساند.
از نظر ظاهری زمین شبیه سیاره ناهید است.
به جز سیاره های ناهید و اورانوس بقیه سیاره ها در مسیری ثابت می چرخند.
مسافت بین زمین تا خورشید در حدود 150 میلیون کیلومتر است.
نور با سرعت چشمگیر 300000 کیلومتر در ثانیه حرکت می کند.
ماه در حدود 27 روز و 8 ساعت طول می کشد تا به دور زمین بچرخد.
کهکشانی که ما در آن قرار داریم کهکشان راه شیری نام دارد.
پیشنهاد مطالعه:
زحل زیباترین سیاره در منظومه شمسی
من میخوام رشته کیهان شناسی بخونم
دانشمندان بر این باورند که ما فقط قادر به دیدن پنج درصد از ماده در جهان هستی می باشیم . این در حالی است که باقی کیهان از ماده ای نامرئی بنام « ماده تاریک » و هم چنین نوع اسرار آمیزی از انرژی بنام « انرژی تاریک » تشکیل شده است .
ستارگان نوترونی آن قدر چگال و متراکم می باشند که در مقام مقایسه ، جرم یک قوطی کنسرو از مواد یک ستاره نوترونی ، بیشتر از جرم کره ماه می باشد .
انرژی آزاد شده از خورشید آن قدر زیاد است که حتی تصور آن نیز دشوار است . انرژی آزاد شده از هسته ی خورشید در هر ثانیه ، معادل صد میلیارد بمب اتم می باشد .
گالیله به اشتباه مخترع تلسکوپ نامیده شده است . نتایج مطالعات تاریخ دانان نشان می دهد مخترع اولین تلسکوپ یک عینک ساز هلندی بنام « یوهانس لیپرشی » بوده است . در عین حال گالیله نخستین فردی میباشد که از ابزار تلسکوپ برای مطالعات نجومی و دانش فضا استفاده نموده است .
سیاه چاله ها آن قدر فشرده و چگال بوده و چنان جاذبه ی شدیدی تولید می نمایند که حتی نور نیز نمی تواند از آن فرار نماید . فیزیکدانان نظری پیش بینی می کنند که شرایطی وجود دارد که تحت آن نور قادر به فرار است ، این وضعیت ” تابش هاوکینگ ” نامیده شده است .
رسیدن نور ستارگان و کهکشان های دور به ما آن قدر زمان می برد که آن چه ما امروز می بینیم در واقع وضعیت این اجرام را در صدها ، هزاران و حتی میلیون ها سال قبل نشان می دهد . از این رو همان طور که به آسمان می نگریم به راستی سفری در زمان و گذشته های بسیار دور داریم .
– سحابی خرچنگ به واسطه ی یک انفجار ابرنواختری در سال 1054 میلادی به وجود آمد . منجمان عرب و نیز ستاره شناسان چینی در آن زمان اشاره کرده اند که این انفجار آن قدر درخشان بوده که برای ماهها باعث روشنی آسمان شب شده و حتی در روشنی روز نیز قابل مشاهده بوده است .
شهاب ها معمولا فقط ذرات ریز گرد و غبار در حال سقوط از میان جو زمین می باشند . دنباله دارها گاهی اوقات از میان مدار زمین عبور کرده و ردی از گرد و غبار را در مسیر پشت سر خود بر جای می گذارند . سپس همان طور که زمین در مسیر حرکت خود از میان این گرد و غبار عبور می کند ، این ذرات داغ شده و رگه هایی از نور در آسمان شب نمایان می سازند .
اگر چه عطارد نزدیکترین سیاره به خورشید است اما با این حال گاهی اوقات دمای آن تا منفی 280 درجه فارنهایت می رسد . اما چرا ؟ از آن جا که سیاره عطارد تقریبا هیچ اتمسفری ندارد ، لذا هیچ چیز برای به دام انداختن و نگه داشتن گرما در نزدیکی سطح آن وجود ندارد . از این رو نیمه تاریک سیاره عطارد ( سمتی که از خورشید دور است ) بسیار سرد است .
اگر چه سیاره ی زهره نسبت به خورشید در فاصله ای دورتر از سیاره ی عطارد قرار دارد ، اما به طور قابل ملاحظه ای داغ تر از عطارد است . علت این امر جو غلیظ و متراکم سیاره زهره است که باعث حفظ گرما در نزدیکی سطح سیاره می شود .