اختصاصی نشریه اینترنتی نوجوان ها
چه کنیم اگر در یک رابطه ارتباط کافی وجود ندارد؟
مورگان اسکات پک (M. Scott peck) روان شناس آمریکایی می گوید: شما نمی توانید هم زمان به حرف های کسی گوش دهید و در عین حال کار دیگری را انجام دهید.
یکی از مهارت های اصلی در برقراری ارتباط، گوش دادن است. روابط عمیق و مثبت زمانی ایجاد می شوند که طرفین به یکدیگر گوش دهند. لذا اگر حس می کنید ارتباط کافی با طرف مقابل برقرار نمی کنید، شاید به این دلیل باشد که هیچ یک از شما به خوبی به طرف مقابل خود گوش نمی کند. در این جا رایج ترین خطاهای موجود در هنگام شنیدن را با هم مرور می کنیم.
– فکر کردن در مورد یک موضوع دیگر (حتی موضوعی به سادگی لیست خریدهای روزمره)
– قضاوت کردن راجع به آنچه گوینده در حال بیان آن است.
– گوش کردن با یک نگرش یا تفکر خاص نسبت به موضوعی که گوینده در حال بیان آن است.
در حقیقت، فعالانه گوش کردن چیزی بسیار فراتر از سکوت کردن صرف است. هنری است که نیازمند داشتن علاقه به طرف مقابل است. همچنین داشتن یک ذهن کنجکاو به جای یک ذهن پیشگو نیز ضروری است.
شنیدن فعالانه شامل موارد زیر است:
– داشتن مداخله غیر زبانی (نشان دادن هیجان و علاقه)
– توجه داشتن به طرف مقابل به جای توجه کردن به افکار درونی
– قضاوت نکردن
– سکوت به جا
یک تمرین رایج برای رفع این مشکل، آن است که یک گروه دو نفره تشکیل دهید. نفر اول برای 10 دقیقه صحبت کند و در طول این مدت، طرف مقابل بایستی با چهره و سوالات کوتاه و به جا، سعی کند که قوانین موجود در شنیدن فعال و صحیح را رعایت کند. سپس جای نفر اول و دوم عوض شود.
با انجام این تمرین خواهید فهمید که شنیدن فعالانه برای 10 دقیقه کاری سخت است و گویا این زمان، بسیار طولانی تر از 10 دقیقه می گذرد. اما انجام این تمرین یکی از روش های بسیار موثر برای آن است که یاد بگیرید که چگونه یک شنونده خوب باشید.
چگونه در روابط شخصی خود، بهتر ارتباط برقرار کنید؟
جبران خلیل جبران (Kahil Gibran) نویسنده شهیر لبنانی – آمریکایی می گوید: فکر مانند پرنده ای آزاد است که در قفس کلمات بال می زند اما نمی تواند پرواز کند.
یک تکنیک عالی برای بهبود وضعیت روابط در هر رابطه شخصی، روش بدون خشونت Marshal B Rosenberg است که اساس آن داشتن اشتیاق و توانایی در بررسی و حل مسائل با یکدیگر، بدون قضاوت کردن یکدیگر است. این روش مهم است زیرا هر زمان شما سعی در تغییر طرف مقابل کنید، ناخودآگاه در او ایجاد مقاومت خواهید کرد.
این روش برای بحث کردن راجع به موضوعی که ذهن شما را مشغول کرده است، بسیار مناسب است. برای مثال، در یک قرار ملاقات، طرف مقابل دیر می رسد و شما بسیار عصبانی هستید. برای دستیابی به یک نتیجه مثبت از مکالمه خود، از روش زیر استفاده کنید:
1- اول از همه سعی کنید که آنچه را مشاهده کردید، بدون تفسیر کردن بیان کنید. برای مثال وقتی کسی دیر به یک قرار ملاقات رسیده، صرفا بگویید: "او دیر کرده است." تفسیر شما ممکن است این باشد که این قرار ملاقات، اهمیت چندانی برای وی نداشته است. لذا به جای بیان نتیجه تفسیر و تحلیل خود، صرفا بگویید: "دیر رسیدید."
این صرفا یک بررسی است که بدون هیچ گونه ارزیابی بیان شده است.
2- در مرحله دوم، این نکته مهم است که احساسات خود را بیان کنید. دعواها معمولا ناشی از پنهان کردن احساسات هستند. اول مطمئن شوید که خودتان درک درستی از احساسات خود دارید، سپس آن را بدون هیچ گونه قضاوتی بیان کنید. در مورد مثال مورد بررسی می توانید بگوئید: "من ناراحتم چون احساس می کنم این قرار ملاقات، چندان هم برای شما مهم نبوده است."
3- در مرحله سوم لازم است شما آنچه را که به آن نیاز دارید، درک کنید و سپس آن را بیان کنید. با این کار شما به طرف مقابل این فرصت را می دهید که از نیاز شما آگاه شود. در مورد مثال مورد بررسی می توانید بگویید: "من دوست دارم که دیگران برای وقت من ارزش قائل شوند."
4- در قدم چهارم بایستی یک درخواست شفاف و واضح مطرح کنید. طرف مقابل شما باید چه کاری انجام دهد که موجب شود شما احساس کنید که به آنچه نیاز داشته اید دست یافته اید. مثلا می توانید بگویید: "برای همین هم هست که از شما می خواهم سر وقت برای قرارهایمان حاضر شوید."
گرچه یادگرفتن این روش کمی سخت است اما وقتی آن را بیاموزید و در روابط خود آن را به کار بگیرید، خواهید دید که تا چه حد در بهبود روابط شما تاثیرگذار است، چرا که شما طرف مقابل خود را با همه خطاهایی که مرتکب شده، پذیرفتید و در یک برخورد فاقد هرگونه خشم و خشونت، آنچه موجب خوشحالی شما خواهد شد را به وی اطلاع داده اید.
ترجمه شده از سایت psychologyprogram.com