اختصاصی نشریه اینترنتی نوجوان ها
در طی این مطلب قصد داریم شما را با تکنولوژی و فناوری طراحی وب آشنا کنیم .
شاید شما تجربه برنامه نویسی با جاوا اسکریپت، برنامه نویسی AJAX یا برنامه نویسی های RIA رو داشته باشید. یا حداقل سایتهایی از این قبیل را دیدهاید.
به طور کلی به نرم افزارهای وبی که دارای ویژگیهایی شبیه نرم افزار های دسکتاپی هستند Rich Internet Application یا اپلیکیشنهای اینترنتی غنی شده میگویند.
نرم افزارهای دسکتاپی نرم افزارهایی هستند که روی محیط سیستم عامل شما نصب و اجرا میشوند و دارای محیط گرافیکی و جلوههای مختلف هستند. مثلا فتوشاپ یا یاهو مسنجر نرم افزار دسکتاپی هستند.
از این ویژگیها میتوان به سرعت بالای پاسخ دهی نرم افزار، وجود جلوههای مختلف، حرکتها و انیمیشنهای شئها و… اشاره کرد.
اپلیکیشنهای اینترنتیغنی شدهی اشتراک بین اپلیکیشنهای وبی، اپلیکیشنهای دسکتاپی و تکنولوژی ارتباطات هستند. یعنی مفاهیم ارتباطات در این اپلیکیشنها به وفور دیده میشود. از اینگونه اپلیکیشنها میتوان به سایت FaceBook به عنوان یک اپلیکیشن قوی RIA نام برد.
در گذشته(و در حال حاضر) برای تولید این نوع اپلیکیشنها از پلاگینها ، ماشینهای مجازی یا سندباکس ها ی مختلف مثل Adobe Flash ، Adobe Flex ، Adobe Air ، Java ،JavaFx،Curl، UniPaas، Microsoft SilverLightو انواع مختلف ActiveX ها و… استفاده می شد- که هرکدام احتیاج به نصب شدن روی مرورگر کاربر را داشتند و خیلی از کاربران به دلیل پیچیده بودن پروسه نصب، عطای نصب را بر لقای آن میبخشیدند و در نتیجه آن اپلیکیشن، کاربرانش را از دست میداد.
هر چند آن دسته از کاربرانی هم که این نرم افزار را نصب میکردند با محدودیتهای خاصی که اپلیکشن داشت دردسرهای زیادی برایشان ایجاد میشد.
برای همین وقتی داشتند به پیشرفت HTML و جاوا اسکریپت و CSS فکر می کردند، به این فکر افتادند که چکار کنند که قسمتی از این کارهایی که با پلاگین ،ماشین مجازی یا سند باکس انجام می شود را به مرورگر هم بفهمانند تا سایتهایی که از پلاگین استفاده نمیکنند یه مقدار پویاتر شوند و بتوانند حرکت و زیبایی را به وب سایت خود اضافه کنند و خلاصه کاربر پسندتر شوند.
این فعالیت ها باعث بوجود آمدن مفاهیم و تکنولوژیهایی جدیدی شد که از تاثیرگذارترین آنها AJAX بود.
با استفاده از آژاکس دیگر لازم نبود برای دسترسی به اطلاعات ، کل صفحه وب Refresh شود، و با درخواست کاربر تنها قسمتی از اطلاعات که لازم بود به روز می شد، یا اطلاعاتی بدون Refresh شدن به سرور منتقل می شد.
بوجود آمدن آژاکس باعث شد که صفحات وب بیشتر شبیه نرم افزارهای دسک تاپ شوند و روش های جدیدی در تولید اپلیکیشنهای وبی غنی شده بوجود آمد.
نکتهای که در تولید اپلیکیشنهای وبی غنی شده بسیار مهم است این است که این اپلیکیشنها باید Cross-Brower باشند یعنی در اکثر مرورگر ها قابلیت اجرا داشته باشند و به یک شکل اجرا شوند. مثلا کدی که در فایرفاکس اجرا می شود به همان شکل در اینترنت اکسپلورر اجرا شود.
اکثر برنامه نویسهای وب میدانند که تولید نرم افزار وب Cross-Browser چقدر پیچیده است و احتیاج به تجربه بالایی دارد.
برای تولید اپلیکیشنهای اینترنتی غنی شده که احتیاج به پلاگین ندارند از روشهای مختلفی استفاده میشود ولی استفاده از جاوا اسکریپت ، CSS و HTML در میان همه آنها مشترک است.
بسیاری از شرکت ها فریم ورک ها و کتابخانههایی را تولید کردند که با آنها بتوان راحتتر و سریعتر به تولید چنین اپلیکیشنهایی پرداخت.
از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- Dynamic Drive CSS Library
- Yahoo! User Interface
- Google Web Toolkit
- Dojo Toolkit
- Script.aculo.us
- jQuery