نرگس گلی دوست داشتنی است که زمستان ها خانه های مارا از عطر وبوی خود سرشار می کند. نرگس بر خلاف بقیه گل ها که با بهار می آیند ، از زیر برف ها و در سرمای زمستان به مهمانی خانه ها می آید. شاعران در گذشته وقتی می خواستند چشمی زیبا را توصیف کنند، آن را به نرگس تشبیه می کردند. نرگس شهلا بیشتر در شعر شاعران به همین معنی است. حتما این بیت حافظ را شنیده اید :
ارغوان جام عقیقی به سمن خواهد داد چشم نرگس به شقایق نگران خواهد شد
در این بیت شاعر گل نرگسی را به تصویر کشیده که سرش پایین افتاده و چشم در چشم شقایق که کوتاه تر از نرگس است، دوخته است .
افسانه نارسیس
یونانی ها برای نارسیس یا همان گل نرگس افسانه ای دارند. آن ها می گویند نارسیس جوانی بسیار زیبا اما خود شیفته بود ونمی توانست کسی را زیبا تر از خود ببیند .روزی نارسیس به لب چشمه ای رسید و تصویر زیبای خود را درآب دید و آن چنان محو زیبایی خود شد که همان جا تبدیل به گلی زیبا شد. به این خاطر هرسال گل نارسیس بر لب چشمه می روید و مفتون تصویر زیبایی خود در آب می شود .
نرگس در کجا می روید ؟
این گل که به نرگس شیراز معروف است بیشتر در نزدیکی شهر کازرون و در منطقه «جره»، «بلبلک»، «سرمشهد»، «فامور» یافت می شود. که همگی در بخش جره و بالاده قرار دارد. نرگس زارها به شکل خودرو هرساله پر گل می شوند و گل های آن در ماه های زمستان برداشت شده و به سراسر ایران صادر می شود .
هرچند مقام اول نرگسزارهای ایران مربوط به جره بالاده کازرون است. اما این گل در دیگر نقاط کشور مثل بهبهان (استان خوزستان)، خَفر (استان فارس) و خراسان جنوبی هم کاشته میشود. گیاه نرگس در برخی نواحی ایران به صورت خودرو وجود دارد.
نرگس در جهان
بیش از 13000 گونه گل نرگس درجهان وجود دارد. این گل را می توان در ایران ، ژاپن، شمال آفریقا ، استرالیا و اروپا یافت.گزارشهای تاریخی نشان میدهد که نرگس از زمانهای قدیم کشت میشده است، اما پس از قرن شانزدهم در اروپا محبوبیت فزایندهای پیدا کرد و در اواخر قرن نوزدهم تبدیل به یک محصول تجاری مهم شد که عمدتاً در هلند کشت می شد . امروزه گلهای نرگس به عنوان گل های شاخه بریده در گل فروشی ها عرضه می شوند. یا به عنوان گیاهان زینتی در باغ های خصوصی و عمومی کاشته می شوند. تاریخچه طولانی پرورش این گل زیبا منجر به ایجاد هزاران گونه مختلف شده است . گونه های نرگس در جهان به انواع شکل ها ورنگ های مختلف دیده می شوند.
گل نرگس نماد چیست؟
برخی از فرهنگ ها معتقدند که این گل نماد ثروت است. در ولز انگستان می گویند کسانی که اولین گل نرگس فصل را می بینند برای 12 ماه آینده ثروت را به سوی خو جلب می کنند. در چین، بر اساس افسانه ها می گویند که اگر نرگس در اولین روز سال نو در باغ شما شکوفا شود، در بقیه سال بسیار خوش شانس خواهید بود..اکثر فرهنگها این گل دوست داشتنی را به عنوان نماد امید و شادی می شناسند.
گل نرگس در فرهنگ شیعه
از آن جاکه نام مادر حضرت امام زمان (عج) نرجس بوده است، شیعیان گل نرگس را نمادی از امام زمان (عج) می دانند. مادرامام زمان (علیه السلام) نرجس خاتون دختر یوشعا پسر قیصر روم از نسل شمعون یکى از حواریین حضرت عیسى (علیه السلام) است که به دنبال یک سلسله وقایع معجزه آسا از روم به سامرّا مى آید و سپس به افتخار همسرى امام عسکرى (علیه السلام) نایل مى گردد
او در زمستان سرد سختیها خواهد آمد و همچون گل نرگس خود نیز چشم به راه است. او همچون گل نرگس نوید بهار می دهد و عطری دارد که شفای بیماری زمستان است. ای کاش همین زمستان، قبل از اینکه گلهای نرگس باغچه ما پژمرده شوند نوید آمدن او را بشنویم
شعرهایی درباره گل نرگس
شاعران این گل زیبا ورویایی را که بیشتر از استعاره از چشمان معشوق است بسیار ستوده اند. نمونه هایی از توصیف گل نرگس را برای شما انتخاب کرده ایم .
عسجدی :
ز بسکه بر تن لاله کند زمانه نگار
ز بسکه بر سر نرگس کند زمانه صور
کنار نرگس سیم و میان نرگس زر
ز عقدهای عقیق و ز دانهای درر
ز خنده گاه ز هم باز برده لاله سرخ
بگریه چشم ز هم باز کرده نرگس تر
میان نجم ثریا نکوترست قمر
بابا فغانی :
من کجا و گل نرگس اگرم دست دهد
گریه بر خون دل و زردی رخساره کنم
——
ز هر جانب بود در جلوهای شاخ گل نرگس
چه در حیرت فروماندی زمانی چشم بالا کن
دلا درهای رحمت باز شد چیزی تمنا کن
فضولی :
ز خورشیدست روشن تر رخت حیران آن چشمم
که بر خورشید آن رخ طاقت نظاره دارد
کجا مانند او گل نرگس خونخواره دارد
رودکی
سماع و بادهٔ گلگون و لعبتان چو ماه
اگر فرشته ببیند دراوفتد در چاه
ز خاک من همه نرگس دمد به جای گیاه
فردوسی :
همش رنگ و بوی و همش قد و شاخ
سواری میان لاغر و بر فراخ
لبانش چو بسد رخانش چو خون
همه زر و پیروزه بُد جامشان
به روشن گلاب اندر آشامشان
سمن شاخ و سنبل به دیگر کران
فرخی:
همیشه تا گل سوری بود به فصل بهار
چنانکه نرگس مشکین بودبه وقت خزان
—-
لاله خود روی زاید باغ بچه نو بهار
نرگس خوشبوی زاید راغ بچه مهرگان
حافظ شیرازی :
چون غنچهٔ گل قرابهپرداز شود
نرگس به هوای می قدح ساز شود
هم در سر میخانه سرانداز شود
—
خوبان جهان صید توان کرد به زر
خوش خوش بر از ایشان بتوان خورد به زر
کاو نیز چگونه سر درآورد به زر
—
ای شرم زده غنچهٔ مستور از تو
حیران و خجل نرگس مخمور از تو
کاو نور ز مه دارد و مه نور از تو
—
به جز آن نرگس مستانه که چشمش مَرِساد
زیر این طارِم فیروزه کسی خوش ننشست
—
در دیر مغان آمد، یارم قدحی در دست
مست از می و میخواران از نرگس مستش مست
در فیلم زیر نقاشی گل نرگس را هم می توانید یاد بگیرید
3 پاسخ
متن بالا برای انشا درباره گل نرگس جالب بود
متشکرم
لطفا توصیف گل نرگس را هم به مطلب اضافه کنید ممنونم
سلام
کاش مطلبی بیشتری برای انشا درباره گل نرگس هم میگذاشتید