فسیل چگونه به وجود میآید؟ این سؤال نوجوانهایی است که طرفدار پر و پاقرص علوم زمین هستند. در واقع، فسیلها از موجوداتی خبر میدهند که روزگاری زنده بودهاند. عجیب است که موجودی هزارسال پیش زندگی میکرده و حالا ما نقشی از آن را روی مادهای مانند سنگ میبینیم. پس ما با نگاهکردن به فسیلها داریم به هزارسال قبل نگاه میکنیم!
حالا موضوع جالبتر میشود اگر بدانید «فسیل» کلمهای انگلیسی است و در فارسی «پنهانشده» معنی میشود. چه اسم مرموز و جذابی! فسیلها، که به آنها سنگواره هم میگویند، انواع گوناگون دارند و اندازهی آنها میتواند به کوچکی یک دانه یا به بزرگی یک استخوان دایناسور باشد. فسیلها در شرایط جوی مناسب و خاص بهوجود میآیند.
فسیل گیاهان
از دانههای سخت و ساختارهای چوبی گیاهان نسبت به گلها و برگها فسیل بیشتری باقی میماند. در واقع، از گلها و برگهای خشکشده اثری به عنوان فسیل باقی نمیماند ولی ردِ ساختار ظریف آنها طی شرایطی خاص روی یک جسم باقی میماند و به فسیل تبدیل میشود.
سنگواره حیوانات
بقایای به جای مانده از دندان، استخوان و نیز پوستهای سخت مانند لاک و صدف، فسیلهای ماندگارتری نسبت به پوست، گوشت، خز، مو و پَر حیوانات هستند. اگر خوششانس باشید این فسیلها را میتوانید زیر خاک و در جاهای دستنخورده مانند ساحلها پیدا کنید.
فسیل نرمتنان
هنگامی که کنار دریا صدف جمع میکنید شاید بین آنها فسیلی از یک نرمتن هم بیابید. فسیلها با حرکت دائم آب از زیر خاک، گل و لای یا ماسه بیرون میآیند و ممکن است در ساحل پیدا شوند.
سنگواره شیرهی درخت
فسیل شیرهی درخت در شرایطی خاص به وجود میآید. برخی اوقات فسیل حشرات، در حالی که در صمغ گیاهان به دام افتاده بودهاند، پیدا میشوند.
از این فسیلهای کهربایی برای ساخت جواهرات استفاده میشود. در سواحل بریتانیا از این نوع فسیلها به وفور یافت میشود. فسیلهای کهربایی، به رنگ زرد، نارنجی، سبز و قرمز هستند.
فسیلهای رد پا
برخی فسیلها جای پای دایناسورها و پستاندارانی هستند که میلیونها سال پیش روی زمین زندگی میکردهاند. این نوع فسیلها در شرایط خاصی شکل میگیرند. راهرفتن دایناسورها در منطقهای گلی باعث میشده اثر پایشان روی زمین به جا بماند. به مرور زمان، رسوبات، روی سطح رد پا نشستهاند و در نهایت، رد پا به فسیل تبدیل شده است.
خودتان فسیل بسازید!
حالا که دربارهی فسیلها حرف زدیم، شاید دلتان بخواهد خودتان یکی از این سنگوارههای جذاب و مرموز را بسازید! بله، واقعیت این است که برای ساخت فسیل باید سالهای سال منتظر بمانید اما ما میخواهیم در چند دقیقه سالهای طولانی را پشت سر بگذاریم!
پس برای درستکردن فسیل گچی، دست بهکار شوید!
وسایلی که نیاز دارید
خمیر بازی
دوعدد لیوان یکبار مصرف کاغذی
وسیله ای که دوست دارید فسیلاش را درست کنید
مقداری گچ و آب
روش ساخت
۱. خمیر بازی را درون لیوان بگذارید و سطح آن را صاف کنید. سپس با دقت شی مورد نظرتان را درون خمیر فرو کنید تا جایی که تقریباًً زیر خمیر مدفون شود.
۲. چند ثانیه بعد، شی را به آرامی از خمیر بیرون بیاورید. دقت کنید که قالب شی در خمیر باقی بماند.
۳. لیوان دوم را تا نیمه از گچ پر کنید و مقداری آب روی آن بریزید. سپس خوب بههم بزنید تا مخلوط نرم و خمیریشکل شود.
۴. هنگامی که مخلوط خمیری شد، آن را درون لیوان اول (که خمیر بازی درونش بود) بریزید. بگذارید گچ درون لیوان خشک شود (حداقل 24 ساعت باید مخلوط را به حال خود بگذارید تا خشک شود).
۵. وقتی گچ کاملاً خشک شد، لیوان کاغذی را پاره کنید و مخلوط گچ و خمیر را از یکدیگر جدا کنید. فسیل گچی را در جای گرم و خشک قرار دهید تا کاملاً خشک شود.
فسیل گچیتان آماده است. شما با ساخت این سنگواره در زمان سفر کردهاید و به عقب بازگشتهاید. به هزاران سال پیش خوش آمدید!
برای اطلاعات مقاله فسیل های مصنوعی بسازید را نیز مطالعه کنید
5 پاسخ
ممنون من کلاس پنجمم و این مقاله کاری کردد که بهتر شم توی درسم و ازمایش را برای اقامون بردم بهم نمره داد
راستی گوشت و چشم و زبان و چیزهای نرم بدن از بین میروند اما چیز های مستحکم مثل دندان استخوان باقی می مانند
عالیبودخیلیبهمکمککردبعدنمرمم۲۰گرفتمعالیبود
عالی بود .
من هم سر قلهای بلند کوهی منطقه خودمان کلی فوسیل صدف های بزرگ و چیزهای دیگر دریایی پیدا کردم.حال اینها خواصی هم دارند.
Khob bod!!:))
بد بود