Solid State Drive یا به عبارتی همان SSD در کمترین زمان توانست جای خود را در لپ تاپها پیدا کند. این نوع هارد عمدتاً در لپ تاپ هایی نظیر Apple MacBook Air و Lenovo ThinkPad X300 تعبیه شده است. در واقع SSD حافظه ی مبتنی بر flash است که در مقایسه با هارد دیسک های قبلی برق کمتری مصرف می کند و همچنین از مقاومت بیشتری برخوردار است. آقای استیو وینگر، مدیر ارشد بخش بازاریابی و فروش flash memory شرکت سامسونگ می گوید: جهت درک بهتر از میزان کارایی این هارد باید به آینده چشم دوخت و منتظر پیشرفت های بعدی در این زمینه باشیم.
وجه تمایز SSD با هارد دیسکهای معمولی و نحوه ی عملکرد آن
هارد دیسکهای رایج صفحاتی به نام Platter و هد دارند که این هد اطلاعات را از روی صفحات می خواند. بر خلاف آن، هیچ قسمتی از اجزاء SSD قابل تفکیک و در حال چرخش نیست و کاملاً یکدست است، همچنین کلیه ی بخشهای آن بسیار محکم و بادوام اند. در نتیجه در صورت افتادن آن از فاصله ی زیاد کاملاً مقاوم بوده و نسبت به HDD معمولی از دوام بیشتری برخوردار است. بر خلاف قسمتهای داخلی هارد، در SSD تراشه های NAND flash و یک کنترلر بکار رفته است.
همانطور که قبلاً به آن اشاره شد این نوع هارد در مقایسه با هارد معمولی برق کمتری مصرف می کند. مثلاً SSD دو و نیم اینچی سامسونگ به هنگام فعالیت خود چیزی کمتر از یک وات برق مصرف می کند، در حالی که برق مصرفی HDD دو و نیم اینچی استاندارد 2.1 وات است. شایان ذکراست که سرعت SSD در مقایسه با HDD به مراتب بیشتر است، اما این سرعت دراجرای همه ی برنامه ها به یک اندازه نیست.
SSD های SATS 11 که امروزه وارد بازار شدند در هر ثانیه100 مگابایت اطلاعات را می خوانند و حدود 80 Mbps داده را می نویسند. آقای وینگر اذعان می دارد که هارد دیسکهایی که سرعتی معادل 7200rpm دارند قادرند در هر ثانیه 60 مگابایت داده را بخوانند و بنویسند.
بیشترین عملکرد SSD
مدت زمان بوت شدن سیستم عامل ویندوز و خاموش شدن آن در SSD بسیار قابل ملاحظه است. در آینده کاربران با سرعت بیشتری برنامه های کاربردی را اجرا خواهند کرد. این در حالیست که سرعت بوت شدن سیستم با هارد دیسک کمتر از این زمان است. بطور مثال ویندوز ویستا با SSD 32 گیگا بایت، 38.5 ثانیه بوت می شود، و هارد 5400 rpm Western Digital Scorpio تحت همین سیستم عامل پس از گذشت 42.9 ثانیه بوت می شود. خب، همانطور که دیدید SSD برای نوشتن و خواندن داده ها از زمان کمتری استفاده می کند و در عین حال از عملکرد بسیار بالایی برخوردار است. بعلاوه، SSD این قابلیت را دارد که برخلاف Western Digital و بطور کاملاً تصادفی داده ها را در 0.2 ms جستجو کند.
حداکثر حافظه ی SSD
شرکت سامسونگ در سال جاری SSD را با حافظه ی 128 گیگا بایت طراحی و ساخته است، این در حالیست که سایر شرکتها نظیر PQI و Super Talen مدلهای 256 گیگا بایت آنرا نیز ساخته اند. شرکت سامسونگ اظهار می دارد که برای ساخت NAND flash سرمایه گذاری زیادی کرده است. آقای وینگر می گوید: ما می توانیم سالانه به مدت 10 سال حافظه ی این هارد را ارتقاء دهیم.
عمر متوسط باتری با هارد SSD
وینگر می گوید در جریان آزمایش هارد SSDسامسونگ، متوجه شدیم که عمر باتری سیستم حدود 10 درصد افزایش یافت. به این دلیل که SSD برق کمتری مصرف می کند. ولی با این وجود نور زیاد نمایشگر LCD و سایر عوامل، عمر باتری را کاهش می دهد. در واقع افزایش عمر باتری به سایر مولفه های موجود هنگام استفاده از لپ تاپ نیز بستگی دارد.
حداکثر تعداد نوشتن/ خواندن فایلها یا پیش بینی عمر SSD
SSD های شرکت سامسونگ و سندیسک، از دو میلیون ساعت زمان متوسطی بهرمندند به این معنا که بین فاصله ی دو خرابی حدود دو میلیون ساعت کار می کند. این زمان در مقایسه با هارد دیسک های امروزی بسیار بیشتر است. اما برخلاف آن، درایوWestern Digital SATA علیرغم کارایی بالا فقط 1.2 میلیون ساعت متوسط بین دو خرابی کار می کند. SSD داده ها را از اطراف درایو خود جابجا می کند و باعث می شود که درایو نسبت به HDD عمر بیشتری داشته باشد. امروزه تراشه های NAND را با تراشه های سلولی single-level می سازند. در هر سلول صد هزار داده نوشته / خوانده می شود. این سلول ها در درایو SSD قرار دارند. هر سلول می تواند صد هزار بار نوشته شود.
تفاوت تکنولوژی سلولهای یک سطحی و چند سطحی
تکنولوژی سلولهایmulti-level یا MLC در هارد دیسک بدین صورت است که، در هر سلول دو بیت داده ذخیره می کند. این در حالیست که تکنولوژی ساختsingle-level فقط یک بیت داده را در خود جای می دهد.
امکان نصب SSD بر روی لپ تاپ ها
آقای وینگر توضیح می دهد که هارد SSD باید جایگزین هارد دیسک های معمولی لپ تاپ شود. تا زمانی که SSD ها مانند هارد دیسک ها دفراگ نشده اند، جای هیچگونه نگرانی نیست. بنابراین شما می توانید همه ی برنامه های زمانبندی شده ی یکپارچه کردن فایل ها را روی هارد غیر فعال کنید.
لپ تاپ های مجهز به هارد SSD
لپ تاپهایی که به SSD مجهز هستند عبارتند از :, Dell, General Dynamics, HP, Lenovo, Motion Computer , Alienware, Apple, ASUS و Sony می باشند که به SSD سامسونگ مجهز می باشند. بعلاوه کاربران از SSD با مارکهای شرکت MTron و SanDisk نیز بخوبی استقبال کرده اند.
چشم اندازه استفاده از SSD
شرکتهای تولید کننده بر آنند که همچنان از هارد دیسک های معمولی و SSD استفاده کنند، هر چند که SSD از مزایای بیشتری برخوردار است. بعنوان مثال، SSD کاملاً بی صداست و هیچگونه گرمایی هم تولید نمی کند. به هر حال پیش بینی می شود که در آینده بیشتر لپ تاپها به هارد SSD مجهز می شوند. طبق بررسی های انجام گرفته توسط مرکز تحقیقات تکنولوژی امریکا، تقریباً 40 درصد از لپ تاپ های ساخته شده در سرتاسر جهان به تکنولوژی SSD مجهز هستند.
میزان کاهش بهای SSD در چند سال آینده
جوزف آنسورث، مدیر تحقیقات بخش NAND Flash Semiconductors می گوید: ما می توانیم پیش بینی کنیم که SSD با حافظه ی 64 گیگا بایت در سال آینده چیزی حدود 450 هزار تومان و سال بعد از آن به 250 هزار تومان خواهد رسید. شایان ذکر است که این نوع هارد مبتنی بر تکنولوژی multi-level است نه single-level ، که به مراتب قیمت آن دوبرابر است. همچنین کارایی و کیفیت SSD نیز برای کلیه ی کاربران امر مهمی تلقی می شود و این امر می تواند یکی از دلایل قیمت بالای آن به شمار آید.