روز دروغ آوریل (یا همان روز اول آوریل) یکی از روزهای جالب و شاد و محبوب است که در بسیاری از کشورها جشن میگیرند. در این روز، افراد با گفتن دروغهایی جذاب و خندهدار به شوخی و سرگرمی میپردازند. در چند سال اخیر این موضوع در بین ایرانی ها هم با عنوان دروغ 13 رواج پیدا کرده است.
تاریخ و منشأ روز دروغگویی چیست؟
تاریخ این روز تا قرن 16 به دلیل عدم وجود تقویم دقیق به طور دقیق مشخص نبوده است، اما میتوان گفت که این روز به احتمال زیاد در اروپا و در طول قرن 16 میلادی شکل گرفته است. محل منشأ این روز نیز به طور دقیق مشخص نیست، اما برخی معتقدند که این روز به دلیل آنکه در پایان فصل زمستان و در آغاز فصل بهار قرار دارد، به عنوان یک روز نمادین برای شادی و خنده انتخاب شده است.
در بسیاری از کشورها، این روز با مراسمها و شوخیهای مختلفی جشن گرفته میشود. برای مثال در برخی کشورها مانند فرانسه و ایتالیا، برخی روزنامهها و رسانهها در این روز خبرهایی جعلی و دروغین منتشر میکنند.
ولی توجه کنید که شوخیها و دروغها در این روز گاهی بسیار خطرناک می شود و باعث اتفاقات بد هم می شود.
در چند سال اخیر، با پیشرفت فناوری و ارتباطات، روز دروغ آوریل به یکی از رویدادهای مهم در فضای مجازی تبدیل شده است. در این روز، کاربران اینترنت و شبکههای اجتماعی نیز با گذاشتن پستهایی دروغین و شوخیهایی، در این روز شاد و خندان مشارکت میکنند.
چند مثال برای دروغ روز سیزده
در ادامه چند مثال که بیشتر جنبه سرگرمی دارد برای شما آورده ایم.
1- دارم مهاجرت می کنم
2- پنجشنبه نوبت عمل بینی دارم
3- دلار شده سی هزار تومان
4-یک بورس تحصیلی آلمان بهم خورده
5- امشب قراره برام خواستگار بیاد
6- تو قرعه کشی بانک یه 206 برنده شدم
7- “من حامله ام 😊”. یا “به زودی یه عضو جدید به خانواده مون اضافه میشه”.
چند نمونه معروف از دروغ های اول آوریل یا روز 13
در ادامه چند تا از معروف ترین دروغ های اول آوریل و روز سیزده را آورده ایم.
کج شدن برج میلاد:
یکی از جنجالیترین شوخی سیزده در ایران خبر کج شدن و احتمال سقوط برج میلاد بود که روزنامه شرق در آخرین شماره خود در سال ۱۳۸۳ منتشر ساخت. این شوخی توسط رسانهها جدی گرفته شد و به تحلیل آن پرداختند. برخی دیگر نیز آن را به برنامه اتمی ایران نسبت دادند. همچنین قیمت ملک در مناطق اطراف برج نیز برای مدتی کاهش یافت.
دستگاه تبدیل تخم مرغ به موش
تلویزیون BBC در سال 1957 در برنامه خبری خود به خبری پرداخت که یک دستگاه چند منظوره تولید کردهاند که میتواند تخم مرغ را به یک موش تبدیل کند! این خبر باعث شگفتی و خنده در بین مخاطبان شد.
خبر درخت ماکارونی
در سال ۱۹۵۷، در برنامهی پانوراما بیبیسی، یکی از برنامههای مشهور خبری بریتانیا، یک خبر غیرمعمول پخش شد. در این خبر، گزارشی از ماجرای درختان ماکارونی در سوئیس ارائه شد. در این گزارش، گفته شد که درختانی در سوئیس رشد کردهاند که ثمره آنها به جای میوه، ماکارونی بود که باید قبل از خشک شدن در زیر نور آفتاب از درختان برداشت میشدند.
ماجرای ازدواج با دختران روسی
در سال ۲۰۱۶ در روز اول آوریل، شایعهای در فضای مجازی و رسانههای اجتماعی مبنی بر اینکه دولت روسیه به هر خارجی که با یک دختر روس ازدواج کند، ۱۵ هزار دلار آمریکا و تابعیت روسیه را ارائه میدهد، مطرح شد. این شایعه برخی رسانههای بینالمللی را نیز درگیر کرد و برخی از آنها این خبر را به عنوان خبری رسمی واقعی منتشر کردند. جالب است که این خبر هنوز هم در شبکه های اجتماعی به عنوان واقعیت دست به دست می شود.
خبر ترور بیل گیتس
در سال ۲۰۱۱، یک سایت تحت عنوان “Global Associated News” خبری را منتشر کرد که بیل گیتس، موسس شرکت مایکروسافت، به شکل تصادفی توسط یک تیرانداز در لس آنجلس ترور شده است. این خبر به سرعت در فضای مجازی پخش شد و بسیاری از کاربران باور کردند که این اتفاق رخ داده است. اما بعداً مشخص شد که این خبر یک دروغ اول آوریل بوده.
شاید به این مطلب هم علاقمند باشید: انشا در مورد سیزده بدر
دروغ های سیزده که جنبه تبلیغاتی پیدا کردند
دروغ اول آوریل یا همان سیزده خودمان در سال های اخیر جنبه تبلیغاتی پیدا کرده و بسیاری از شرکت ها در این روز با ترفندهای مختلف محصولات خود را بیشتر تبلیغ می کنند. در ادامه چند مثال برایتان می اوریم.
همبرگر مخصوص افراد چپ دست (دروغ سیزده برگرکینگ)
برگرکینگ در مجله USA Today، تبلیغی جعلی را برای محصول جدید خود ارائه داد که مدعی شد در آن تمام محتویات همبرگر چپ دست، 180 درجه چرخیده است. این تبلیغ دروغ بود، اما در آن مدت، افراد زیادی برای امتحان کردن این محصول به شعب برگرکینگ مراجعه کردند.
دروغ آوریل شرکت ویرجین – مسافرت به پلوتون (2011)
در سال 2011، شرکت هواپیمایی ویرجین در صفحه اول روزنامهها اعلام کرد که در آینده قادر خواهد بود تورهای مسافرتی به سمت پلوتون را به مشتریانش ارائه دهد. این شرکت حتی قیمت بلیطها را هم اعلام کرده بود. اما در واقع این یک دروغ سیزده بود و هدف آن تبلیغ برای برند ویرجین بود. این تبلیغ به دلیل جنجالی بودنش، بسیار مورد توجه قرار گرفت و از طرف رسانهها پوشش زیادی داده شد.
شاید به این مطلب هم علاقمند باشید: نقاشی سیزده بدر
نکاتی که برای گفتن دروغ 13 باید رعایت کنید
- انتخاب موضوع مناسب برای دروغ
- اجتناب از افشای اطلاعات شخصی و خصوصی دیگران
- اجتناب از دروغهایی که برای دیگران مشکل ساز باشد.
- تمرکز بر روی سرگرمی و شوخی بودن
- دروغ شما نباید کسی را معذب کند.
- اجتناب از شوخی های نژادپرستانه، جنسی، مذهبی و سایر شوخیهایی که به اقلیتها و یا افرادی با وضعیت ضعیف آسیب میزند.
سخن پایانی
روز دروغگویی، روزیه برای اینکه بدون عذاب وجدان دروغ بگیم؛ البته با دلیل و منطق و با هدف شوخی و مزاح!
برای ما بنویسید شما چه خاطره ای از این روز دارید و جالب ترین دروغ های سیزده که شنیده اید یا گفته اید چه بوده. نظرات خود را در انتهای همین صفحه با ما به اشتراک بگذارید.